Μουσική|27.10.2018 19:00

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Newsroom

Ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Χρήστο Θηβαίο και την Μάρθα Φριντζήλα ερμηνεύουν τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, σε μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών, τραγούδια που έμειναν στην ψυχή μας και σφράγισαν τη ζωή μας. Οι τρεις μεγάλες συναυλίες θα δοθούν στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 20:30.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος παρουσιάζεται επίσης σε πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση «Ο Νοητός λύκος», ένα έργο για τραγουδιστές, ηθοποιούς και ορχηστρικό σύνολο, βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό κείμενο του ποιητή. «Όταν έγιναν οι πρώτες συνεννοήσεις για το αφιέρωμα στο έργο του, θεωρούσαμε πως ο Μάνος Ελευθερίου θα ήταν σήμερα μαζί μας. Δυστυχώς ο θάνατός του μας στέρησε αυτή τη χαρά. Ωστόσο, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε το αφιέρωμα γιατί είναι πολύ σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τη μνήμη του μέσα από τις τρεις αυτές συναυλίες» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μίλτος Λογιάδης, στη συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση του αφιερώματος.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης που υπογράφει τη σκηνοθεσία του αφιερώματος, σημείωσε πως η εκδήλωση, πέρα από τον καλλιτεχνικό της χαρακτήρα, έχει και έναν κρυφο- εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε να μπορούν οι θεατές που παρακολουθούν ένα τέτοιο θέαμα, να καταλαβαίνουν και την αξία του λόγου.

(φωτό ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ)

Αγαπημένος φίλος του Μάνου Ελευθερίου, ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε για τον μεγάλο δημιουργό: «Δεν ήθελα να φύγει ο Μάνος έτσι. Είναι ανυπόφορο για μένα να νιώθω ξαφνικά αυτό το κενό και θ' αργήσω πολύ να το ξεπεράσω. Μέσα στα τραγούδια του, ο Μάνος, με αυτή τη σοφία και την αρχοντιά που διέθετε και στη συμπεριφορά του, είχε και μια βαθιά αντιεξουσιαστική αντίληψη, που απέδειξε και με το θάρρος του μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του». Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του αφιερώματος, ο Γιώργος Νταλάρας είπε ότι εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, θα ακουστούν και κάποια που βρίσκονται στο περιθώριο.

Οι τρεις συναυλίες αποτελούν συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της View Master Films και εντάσσονται στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά πορτρέτα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Εύα Νάθενα, τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος και την κίνηση ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στη Σύρο στις 12 Μαρτίου 1938. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2005) για τον Καιρό των χρυσανθέμων, και για το σύνολο του έργου του (2013) από την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε στις 22 Ιουλίου 2018.

Info:

Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 20:30.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, Τηλ.: 210-7282000,
Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 55 ευρώ,
Εισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public
Τιμές εισιτηρίων: . www.megaron.gr

Μάνος Ελευθερίου