Μουσική|23.09.2019 22:40

Florence & the Machine: Η μυσταγωγική εμπειρία της συναυλίας της (pics)

Αναστασία Κουκά

Μια μουσική ιεροτελεστία, πλημμυρισμένη από διάχυτο συναισθηματισμό αλλά και ξεσπάσματα έντασης, μια εμπειρία συμμετοχική και εξομολογητική, ένα σόου με μυστικιστική ατμόσφαιρα βίωσαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου όπου φιλοξενήθηκε η μία από τις τρεις sold out συναυλίες της «ιέρειας» Florence Welch η οποία στέφθηκε, δικαιωματικά, μεγάλη πρωταγωνίστρια του φετινού συναυλιακού καλοκαιριού. Το κορίτσι που είχε εμφανιστεί πριν δέκα χρόνια στο Synch, μεθυσμένη όπως εξομολογήθηκε η ίδια, μπροστά σε μόλις 200 άτομα, επέστρεψε στην Ελλάδα, ως σούπερ σταρ πλέον με ένα πολυπληθές εγχώριο κοινό, γυναικείο κατά κύριο λόγο, να την αποθεώνει.

Παρότι η συναυλία στο Γαλάτσι ανακοινώθηκε τελευταία, μετά τις δύο  ημερομηνίες στο Ηρώδειο, οι οποίες ξεπούλησαν μέσα σε λίγες μόνον ώρες, - συνολικά πουλήθηκαν περισσότερα από 15.000 εισιτήρια -  αποδείχτηκε, τελικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις περισσότερες μαρτυρίες, πως ήταν η καλύτερη. Όχι γιατί στο Ηρώδειο έλειπε κάτι αλλά γιατί ο κλειστός συναυλιακός χώρος, με το παθιασμένο πλήθος όρθιο μπροστά στη σκηνή, αποτέλεσε ιδανικότερο σκηνικό για το μυσταγωγικό μουσικό σόου μιας ερμηνεύτριας που συνδυάζει μοναδικό τόσες αντιφαντικές τάσεις.

Γιατί δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως αυτό το ξυπόλητο ξωτικό, με τα αέρινα παλ φορέματα και τα μακριά κόκκινα μαλλιά, που μιλά με φωνή ντροπαλή, σχεδόν φοβισμένη και παραδέχεται πως κουβαλά πολλά σκοτάδια μέσα της, μπορεί να μεταμορφωθεί, από τη μια στιγμή στην άλλη, σε μια γυναίκα δυναμική, με έντονο ερωτισμό που παραδίνεται σε Διονυσιακές νευρικές κινήσεις, που σαρώνει τη σκηνή απ’ άκρη σ’ άκρη της, που χορεύει ασταμάτητα και πείθει 7000 κόσμου να αγκαλιάσουν τον διπλανό τους ακόμη και να κατεβάσουν τα κινητά τους προκειμένου να ζήσουν όλοι μαζί την ομορφιά της στιγμής.

Αυτό το εύθραυστο αερικό, που δεν αποφεύγει να μιλά δημοσίως για τους προσωπικούς του εφιάλτες – «Δεν ήμουν πάντα ο πιο χαρούμενος άνθρωπος» παραδέχτηκε το βράδυ του Σαββάτου στους Έλληνες θαυμαστές της έχει - την μαγική ικανότητα να μεταμορφώνεται σε ένα πλάσμα ατίθασο και παθιασμένο που αποπνέει απίστευτη θηλυκή δύναμη. Όπως η ίδια εξάλλου είπε από τη σκηνή του Γαλατσίου: «Αυτή τη θηλυκή δύναμη, απ’ όπου κι αν προέρχεται, ο κόσμος την έχει μεγάλη ανάγκη, ειδικά σήμερα».  

Και παρότι στις μπαλάντες της μοιάζει σαν πορσελάνινη κούκλα που αν την αγγίξεις θα σπάσει, όταν παρασύρεται από την μουσική ένταση και τον ρυθμό ξεχύνεται με απίστευτο δυναμισμό, έτοιμη να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της. Αυτό ακριβώς συνέβη με το τραγούδι «What Kind of Man», το οποίο ερμήνευσε κάτω από τη σκηνή κρατώντας σφιχτά τα χέρια των φανατικών που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές της αρένας εκστασιασμένοι.

Παράλληλα δεν ξέχασε να ευχαριστήσει δημοσίως δύο πολύ αγαπημένα της πρόσωπα: την Πάτι Σμιθ, που αποτελεί μουσικό ίνδαλμά της, και την Ελληνίδα μάνατζέρ της, Χάνα Γιαννούλις, η οποία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλματώδη καλλιτεχνική εξέλιξή της. Στη συναυλία της Κυριακής στο Ηρώδειο, αφιέρωσε ένα τραγούδι και στη μητέρα της η οποία δεν μπόρεσε να δώσει το παρών.

Το track list των Florence & The Machine περιελάμβανε 16 συνολικά τραγούδια μεταξύ των οποίων και τα «Hunger», «Ship to Wreck», «Dog Days Are Over» και φυσικά το «Shake it Out» το οποίο κράτησαν για το ανκόρ και ξεσήκωσαν τα πλήθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η περιζήτητη μουσική περσόνα, που είναι λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, επισκέφθηκε, κατά την διάρκεια της διαμονής της στην Αθήνα, τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης ενώ έκανε βόλτες και στα γραφικά δρομάκια της Πλάκας.

Florence and the MachineΠαρθενώναςσυναυλίες