Μουσική|07.10.2019 18:19

Από τον «Σταυρό του Νότου» μέχρι το «Fever», όλα τα μουσικά σχήματα του χειμώνα στην Αθήνα

Αναστασία Κουκά

Η έναρξη της χειμερινής περιόδου στη διασκέδαση βρίσκεται προ των πυλών και τα μουσικά στέκια της Αθήνας, μικρά και μεγάλα, ετοιμάζονται πυρετωδώς να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχτούν τα νέα τους σχήματα, με τα οποία φιλοδοξούν να προσελκύσουν το κοινό. Πολλά από τα φετινά μουσικά σχήματα έχουν ήδη κλειστεί, κάποια βρίσκονται στη φάση των τελικών συζητήσεων, ενώ κάποια άλλα είναι πανέτοιμα να κάνουν την πρεμιέρα τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εμείς ψάξαμε, μάθαμε και σας ενημερώνουμε για τα ανακοινωμένα και μη νέα της νυχτερινής Αθήνας. Μεγάλα και μικρότερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, συνεργασίες και προσωπικές εμφανίσεις, έντεχνο, λαϊκό, ποπ και ροκ ρεπερτόριο, μουσικές σκηνές και πίστες, απ’ όλα έχει ο φετινός μουσικός χειμώνας της πόλης.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

Ακτή Πειραιώς

Μια μεγάλη μουσική σκηνή της πόλης επέλεξε για τις φετινές χειμερινές του εμφανίσεις ο Σωκράτης Μάλαμας. Ο τραγουδοποιός, ο οποίος, ομολογουμένως, διαθέτει πολυπληθές και πιστό κοινό έχει προγραμματίσει την πρεμιέρα του για το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.

Σταυρός του Νότου

Έχοντας αισίως διανύσει 25 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας ο «Σταυρός του Νότου» συνεχίζει ακάθεκτος για έναν ακόμη χειμώνα. Στις τρεις σκηνές του θα φιλοξενηθούν, μέσα στους επόμενους μήνες, γνωστοί καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους έχουν ξαναβρεθεί εκεί στο παρελθόν, αλλά και νέοι μουσικοί με ταλέντο και όραμα να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό.

Η φετινή έναρξη στην «Κεντρική Σκηνή» θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη ο οποίος θα παίζει εκεί τα Σάββατα. Την σκυτάλη θα πάρουν, από τον Νοέμβριο κι έπειτα, ο Ορφέας Περίδης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Πάνος Μουζουράκης, η Μαρίζα Ρίζου, οι Χατζηφραγκέτα αλλά και οι Τακίμ. Στο μεταξύ, κάθε Τετάρτη βράδυ θα στήνεται στην Κεντρική Σκηνή ένα λαικό γλέντι με νέους καλλιτέχνες.

Ο Γιάννης Κότσιρας είναι ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που θα περάσουν από τον Σταυρό του Νότου

Στο «Club» ποδαρικό για την νέα σεζόν θα κάνει, στις 18 Οκτωβρίου ο πάντα ευρηματικός μουσικά Vasillikos, ο οποίος θα παίζει, για δύο διαδοχικές Παρασκευές, παλαιότερα αλλά και καινούργια κομμάτια του. Θα ακολουθήσουν όμως πολλοί ακόμη μουσικοί, ερμηνευτές και συγκροτήματα μεταξύ των οποίων και οι Ευρυδίκη, Ησαΐας Ματιάμπα, Δημήτρης Μυστακίδης, Μαρία Παπαγεωργίου, Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, Βίκυ Καρατζόγλου, Λεωνίδας Μπαλάφας, Polkar, Γιώργος Ζερβάκης, Αλέξανδρος Κτιστάκης κ.α.

Ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις, εξάλλου, από γνωστούς αλλά και νέους καλλιτέχνες έχει να παρουσιάσει και ο «Σταυρός του Νότου Plus». ΑνάμεΜισά τους και οι Σπύρος Γραμμένος, Απόστολος Μπαρμπαγιάννης, Γεωργία Νταγάκη, Ελευθερλθα Πάτση, Μιχάλης Ρακιντζής, Χαίνηδες, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώτα Νέγκα κ.α.

Άλσος

Ο ιστορικός χώρος του «Άλσους», που επαναλειτούργησε πέρσι, πλήρως ανακαινισμένος, θα πρωταγωνιστήσει και τον φετινό χειμώνα στην μουσική ψυχαγωγία της πρωτεύουσας. Στο τιμόνι του προγράμματος θα βρίσκεται και φέτος ο Διονύσης Σαββόπουλος ο οποίος θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο τις εμφανίσεις του, τα βράδια του Σαββάτου. Στο μεταξύ στον ίδιο χώρο, λίγο αργότερα όμως, θα πραγματοποιήσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων και ο Μανώλης Μητσιάς αλλά και οι Burger Project.

Πειραιώς 131

Ένα νέο μουσικό στέκι θα λειτουργεί από φέτος στον χώρο της γνωστής θεατρικής σκηνής «Πειραιώς 131». Ποδαρικό θα κάνει η Έλλη Πασπαλά με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην τζαζ και θα παρουσιαστεί στις 19 και 26 Οκτωβρίου και στις 2 και 9 Νοεμβρίου. Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης της ερμηνεύτριας θα ακολουθήσουν μέσα στον Νοέμβριο οι μουσικές παραστάσεις της Παυλίνας Βουλγαράκη. Από την ίδια σκηνή, εξάλλου, θα περάσουν, μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Κώστας Τουρνάς, ο Δώρος Δημοσθένους κ.ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα φιλοξενηθούν στο «Πειριαώς 131»

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Το δυναμικό «παρών» θα δώσει στα χειμερινά μουσικά δρώμενα και το «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» φιλοξενώντας γνωστούς αλλά και νέους καλλιτέχνες στις δύο σκηνές που διαθέτει. Τα τρία βασικά σχήματα του μουσικού χώρου της Συγγρού βέβαια αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Δεκέμβριο. Εκεί θα παίξει, λοιπόν, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο οποίος είχε προγραμματίσει να μοιραστεί αυτές τις εμφανίσεις με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Η ζωή, όμως, είχε, δυστυχώς, άλλα σχέδια… Μετά τον ξαφνικό χαμό του αγαπημένου τραγουδοποιού, ωστόσο, θα συνεργαστεί με κάποιον άλλο καλλιτέχνη που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Στο μεταξύ, τις Κυριακές του Δεκεμβρίου θα αναλάβουν να ψυχαγωγήσουν το κοινό με τα αγαπημένα τραγούδια τους τρεις σημαντικοί Έλληνες συνθέτες, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός και ο Γιάννης Σπανός. Στη μικρή σκηνή του «Γυάλινου» θα παίζει τον Νοέμβριο η Μάρθα Φριντζήλα, αλλά και ο βραβευμένος ηθοποιός Γιάννης Νιάρος σε ένα κωμικό μουσικοθεατρικό θέαμα.

Σφίγγα

Αυτές τις ημέρες ανοίγει τις πύλες της η μουσική σκηνή «Σφίγγα» η οποία θα φιλοξενήσει, μέσα στους επόμενους μήνες, ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα με την συμμετοχή πολλών μουσικών, ερμηνευτών και σχημάτων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η σύμπραξη της Μαρίζας Κωχ και της Νένας Βενετσάνου οι οποίες θα παρουσιάσουν, στις 19 και 26 Οκτωβρίου και στις 2 Νοεμβρίου, μια μουσικό – θεατρική παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίζας Κωχ με τίτλο «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης».

Στη «Σφίγγα» θα γλεντάει φέτος ο Σταμάτης Κραουνάκης

Στη σκηνή της «Σφίγγας» θα τα…σπάνε φέτος ο Σταμάτης Κραουνάκης και η εξαιρετική «Σπείρα Σπείρα» του, παρουσιάζοντας, από τις 27 Οκτώβρη και κάθε Κυριακή, για δέκα συνολικά παραστάσεις, την παράσταση «Όλοι Ένα. Φίλα με» που δικαίως έχει κερδίσει το κοινό και τις εντυπώσεις.

Από την «Σφίγγα» θα περάσουν επίσης ο Στέφανος Κορκολής (Νοέμβρης – Δεκέμβρης), η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Ελένη Πέτα με τον Γιάννη Μαθέ, ο Χρήστος Θηβαίος αλλά και ο Γιάννης Γιοκαρίνης με τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Γιάννη Μηλιώκα και τον Λάκη Παπαδόπουλο.

Οδός Λυσίου

Μια νέα μουσική σκηνή προστίθεται φέτος στον χάρτη της μουσικής διασκέδασης της Αθήνας. Η «Οδός Λυσίου», που όπως μαρτυρά ο τίτλος της βρίσκεται στην Πλάκα, θα κάνει την πανηγυρική έναρξή της στις 19 Οκτωβρίου με την μουσική παράσταση των Γιάννη Ζουγανέλη, Ελένης Δήμου, Λάκη Παπαδόπουλου και Διονύση Τσακνή που θα παίζουν κάθε Σάββατο βράδυ. Την μουσική αυτή συντροφιά θα διαδεχτούν, μέσα στον Νοέμβριο οι «Πυξ Λαξ».

Γραμμές

Νοσταλγικό μουσικό άρωμα θα αναδύεται τον φετινό χειμώνα από τις «Γραμμές» όπου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, από τις 19 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και η Αλέκα Κανελλίδου. Μαζί τους θα είναι ο Κώστας Καραφώτης.

ΠΙΣΤΕΣ

Σε αντίθεση με τις μουσικές σκηνές, οι μεγάλες πίστες της Αθήνας έχουν να παρουσιάσουν αρκετές συνεργασίες τον φετινό χειμώνα. Δυνατά μουσικά δίδυμα, καλλιτέχνες με πολλά…χιλιόμετρα αλλά και κάποιοι νεότεροι, εξαιρετικά δημοφιλείς, παρόλα αυτά, θα δώσουν τη «μάχη» της νυχτερινής διασκέδασης με τα «όπλα» που ο καθένας διαθέτει…

Από τις πιο πολυσυζητημένες συμπράξεις είναι αυτή του Βασίλη Καρρά με τον Γιάννη Πλούταρχο οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην «Ιερά Οδό». Στο μεταξύ, αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να κλειστεί το δυνατό γυναικείο σχήμα Πάολας - Δέσποινας Βανδή, για το «Acron».

Ο Γιώργος Σαμπάνης θα «συμμαχήσει» με την Καίτη Γαρμπή στο «Φωταέριο»

Ο Νότης Σφακιανάκης και ο Σταμάτης Γονίδης θα μοιραστούν την πίστα του «Βοτανικού» - εκτός απροόπτου, βεβαίως, καθώς οι συνεργασίες του Notis τινάζονται συχνά στον αέρα -  και ο Γιώργος Μαζωνάκης θα γυρίσει στα...παλιά τραγουδώντας με τον Αντύπα, στο «Fever». Νίκος Οικονομόπουλος και Νίκος Βέρτης θα εμφανίζονται, ο καθένας μόνος του, στο «Κέντρο Αθηνών» και στο «ΥΤΟΝ» αντίστοιχα ενώ προσωπικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει και η Πέγκυ Ζήνα, η οποία επιστρέφει, μετά από ένα χρονικό διάστημα απουσίας, στο «Φως».

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα συναντήσει, για πρώτη φορά επί σκηνής, τη Μελίνα Ασλανίδου στο «Hotel Ermou», ενώ ο Γιώργος Σαμπάνης θα «συμμαχήσει» με την Καίτη Γαρμπή στο «Φωταέριο». Στα σκαριά βρίσκεται και ένα ακόμη δυνατό σχήμα, αυτό του Σάκη Ρουβά, της Ελενας Παπαρίζου και του Στέλιου Ρόκκου στο «Estate».

Σωκράτης ΜάλαμαςΕλευθερία ΑρβανιτάκηΠάολα