Μουσική|12.11.2019 20:47

Waterboys: Oι ρόκερ που ύμνησαν τον θεό Πάνα έρχονται στην Αθήνα

Αναστασία Κουκά

Οι Waterboys, η φημισμένη ροκ μπάντα που έχει αφήσει το δικό της ιδιαίτερο μουσικό αποτύπωμα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, που εμπνεύστηκε από τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και συνεχίζει να παραμένει πιστή στο σύνθημα «όπου γης και πατρίς» καταφθάνουν σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, μια δεκαετία μετά την τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση στη χώρα μας.

Το ελληνικό κοινό από την πλευρά του απέδειξε ότι περίμενε με ανυπομονησία αυτή την επιστροφή καθώς τα εισιτήρια για την προγραμματισμένη στις 21 Νοεμβρίου συναυλία τους, στο «Piraeus 117 Academy» εξαντλήθηκαν με αποτέλεσμα να προστεθεί μία ακόμη εμφάνιση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου, στον ίδιο χώρο.

Η ποικιλία του ήχου και των επιρροών τους, η μελωδικότητα και ο γοητευτικός λυρισμός των τραγουδιών τους αλλά και η ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαχρονικού «αρχηγού» τους, του Σκωτσέζου Mike Scott, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τούς δημιούργησε το 1983 και δεν τους εγκατέλειψε ποτέ, αποτελούν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας των Waterboys.τ

«Για μένα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Mike Scott και των Waterboys. Και οι δύο σημαίνουν το ίδιο πράγμα, σημαίνουν τον εαυτό μου μαζί με τους σημερινούς μουσικούς μου συνοδοιπόρους» έχει δηλώσει ο ίδιος νόημα ενώ σε αυτόν ανήκει και η παρακάτω αρχή που διέπει την φιλοσοφία του συγκροτήματος: «Οι Waterboys δεν ανήκουν σε καμία κίνηση, είδος, σχολή ή μόδα. Η μουσική μας είναι απλά οι…Waterboys. Έχουμε έδρα το Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Γκόλγουεϊ, τη Νέα Υόρκη και το Φίντχορν της Σκωτίας και ακολουθούμε τις περιστροφές και τα ίχνη της μουσικής, όπου κι αν αυτή μάς οδηγεί κι όπου κι αν ξετυλίγεται η περιπέτεια».

O Mike Scott είναι η ψυχή του γκρουπ από το ξεκίνημά του έως σήμερα

Ο Mike Scott εμπνεύστηκε το όνομα του γκρουπ από το κομμάτι του Lou Reed «Kids» ενώ κάποιες δουλειές του, της πρώτης περιόδου, είχαν σαφείς αναφορές στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στον θεό Πάνα, το σύμβολο της μοναξιάς και της ουσιαστικής σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.

Από το 1983 μέχρι σήμερα το συγκρότημα έχει ηχογραφήσει 15 άλμπουμ ενώ αρκετά κομμάτια τους, όπως το «Whole of the Moon», σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Οι ίδιοι πάντως υπόσχονται στο ελληνικό κοινό δύο βραδιές συναρπαστικές με πολλές εκπλήξεις καθώς όπως λένε σε κάθε συναυλία της περιοδείας του παρουσιάζουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα»

WaterboysPiraeus 117 Academy