Μουσική|21.11.2019 20:00

Πώς οι συναυλίες μολύνουν το περιβάλλον

Αναστασία Κουκά

Η απόφαση των Coldplay να σταματήσουν τις περιοδείες ανά τον κόσμο για να συμμετέχουν στην προσπάθεια της προστασίας του περιβάλλοντος ήταν πραγματικά γενναία. Γιατί ως γνωστών η συναυλιακή δραστηριότητα είναι εκείνη που προσφέρει στους καλλιτέχνες τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ονόματα της πρώτης γραμμής, όπως είναι η διάσημη βρετανική μπάντα, τα έσοδα μιας περιοδείας αγγίζουν ετησίως ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κι όμως οι Coldplay αψήφησαν το δέλεαρ ενός τόσο μεγάλου εισοδήματος προκειμένου να αποδείξουν, εμπράκτως, την στήριξή τους στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και να περάσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα που σχετίζεται με την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του σοβαρότερου ίσως προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.

Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που το δημοφιλές συγκρότημα, όπως μάθαμε σήμερα διά στόματος Κρις Μάρτιν, δεν θα πραγματοποιήσει περιοδεία για την παρουσίαση του νέου του άλμπουμ με τίτλο «Everyday Life» που κυκλοφόρησε την  προηγούμενη εβδομάδα. «Θα μείνουμε εκτός περιοδειών τα επόμενα ένα – δυο χρόνια προκειμένου να βρούμε τρόπους ώστε οι περιοδείες μας όχι μόνο να μπορούν να είναι βιώσιμες αλλά και ωφέλιμες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος συμπλήρωσε με νόημα: «Όλοι μας πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να κάνουμε τη δουλειά μας αφήνοντας πίσω θετικές επιπτώσεις».

Ο Κρις Μάρτιν μαζί με τους Coldplay θυσιάζουν τα κέρδη των συναυλιών τους για το περιβάλλον

Πώς θα μπορούσε να είναι μια οικολογική περιοδεία; Ο Κρις Μάρτιν έχει ήδη κάποιες ιδέες. «Το όνειρό μας είναι να κάνουμε ένα σόου χωρίς καθόλου χρήση πλαστικού, τροφοδοτούμενη αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια»!

Πώς οι περιοδείες των καλλιτεχνών επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον

Ο μεγαλύτερος αρνητικός αντίκτυπος μιας μεγάλης καλλιτεχνικής περιοδείας έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και καύσιμα που χρειάζονται. Γιατί περιοδεία δεν σημαίνει απλά μπαίνω σε ένα πούλμαν και γυρίζω τον κόσμο.

Ο εξοπλισμός ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι τεράστιος όπως μεγάλος είναι και ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να μετακινούνται διαρκώς ώστε τα λαμπερά σόου των σταρς να στήνονται σωστά σε διαφορετικό σημείο του πλανήτη σχεδόν κάθε βράδυ, για έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτό σημαίνει αεροπλάνα, αυτοκίνητα, φορτηγά, χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού τεράστιος ισχύος…

Για την τελευταία περιοδεία των Coldplay, για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν 32 φορτηγά και εργάζονταν, σε καθημερινή βάση 109 άνθρωποι προκειμένου να στήσουν τις 122 συνολικά προγραμματισμένες συναυλίες.

Όλο αυτό ισοδυναμεί με πολύ μεγάλες ποσότητες αποτυπωμάτων άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί πως εξαιτίας της συναυλιακής δραστηριότητας παράγονται, ετησίως, 405.000 τόνοι εκπομπών αερίου, μόνο στη Βρετανία!

Το ήδη μολυσμένο περιβάλλον, φυσικά, επιβαρύνεται από τις καθημερινές μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συναυλίες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η επιβάρυνση από την χρήση των τεράστιων σε ισχύ υπερσύγχρονων φωτιστικών συστημάτων μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί οι περιοδείες των καλλιτεχνών αποτελούν μια τεράστια ομολογιακή βόμβα για το ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο περιβάλλον του πλανήτη γη.     

Coldplayμόλυνση περιβάλλοντοςπεριοδεία