Μουσική|27.11.2019 18:25

Προς ανάκληση η άδεια της «Αυτοδιαχείρισης» - Εξελίξεις στα πνευματικά δικαιώματα

Αναστασία Κουκά

Ραγδαίες εξελίξεις στον ταλαιπωρημένο, επί σειρά ετών, χώρο των εγχώριων πνευματικών δικαιωμάτων αναμένεται να έχουμε σύντομα καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών, να ανακληθεί, προσωρινά τουλάχιστον, η άδεια λειτουργίας της «Αυτοδιαχείρισης».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έχει ήδη υπογράψει τη σχετική απόφαση και το μοναδικό που μένει είναι η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι το οποίο πιθανότατα να συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Να θυμίσουμε εδώ πως, όπως είχε αποκαλύψει το «Έθνος», τον Νοέμβριο του 2018, η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, έπειτα από καταγγελίες που δέχτηκε, διέταξε τη διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου στην «Αυτοδιαχείριση – Autodia», τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης που δραστηριοποιείται από το 2003 και λειτουργούσε παράλληλα με την αμαρτωλή Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).

Το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε η Ernst & Young, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούλιο, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους άνω των 300.000 ευρώ, δέσμευση χρημάτων των δημιουργών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αναξιόπιστο σύστημα διανομών, αυθαίρετες χρεώσεις σε μέσα αναπαραγωγής πνευματικών έργων κ.ά.

Αφού μελέτησε το εν λόγω πόρισμα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, εισηγήθηκε στην υπουργό Πολιτισμού την ανάκληση της άδειας της «Αυτοδιαχείρισης».

Να σημειωθεί εδώ πως η «Αυτοδιαχείριση», μετά το λουκέτο της ΑΕΠΙ, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να πρωταγωνιστήσει στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία της ΕΥΕΔ, της προσωρινής υπηρεσίας που συστάθηκε με υπουργική απόφαση και στόχο την προετοιμασία της μετάβασης στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των δημιουργών, την «ΕΔΕΜ».

Πριν από λίγους μήνες μάλιστα μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών αποχώρησε από την «Αυτοδιαχείριση» με κατεύθυνση προς την «ΕΔΕΜ», μια κίνηση που σηματοδότησε την απαρχή της ένωσης των Ελλήνων δημιουργών κάτω από την ίδια ομπρέλα.

Οι δημιουργοί της ΕΥΕΔ ζητούν από το ΥΠΠΟΑτην άμεση αδειοδότηση της «ΕΔΕΜ»

Η πορεία της ΕΥΕΔ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά την γενική συνέλευση των μελών της ΕΥΕΔ, στις 25 Νοεμβρίου, μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας της ειδική υπηρεσία έχει καταφέρει να εισπράξει το ποσό των 11.000.000 ευρώ ενώ έγινε και ενημέρωση για την επερχόμενη διανομή Β΄ εξαμήνου του 2019.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η προσωρινή διαχειρίστρια της ΕΥΕΔ, Μαρία Βλάχου, υπέβαλε την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους.

Στη γενική συνέλευση ψηφίστηκαν ομόφωνα η έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ για το έτος 2018 και η απαλλαγή του από τη ΓΣ για τη χρήση 2018, η  επιλογή του μη κερδοσκοπικού αστικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία «Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης - Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» και το διακριτικό τίτλο «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», ως διαδόχου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, της δραστηριότητας της μεταβατικής ΕΥΕΔ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της παραγράφου 8 του άρθρου 51Α του ν.4481/2017.

Επιπλέον δόθηκε εντολή από τα μέλη της ΓΣ προς το Εποπτικό Συμβούλιο να πραγματοποιήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες προς την Πολιτεία ώστε να γίνει άμεσα και με επείγουσες διαδικασίες ευθύνης του για την αδειοδότηση από το ΥΠΠΟΑ της «ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ» και τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ».

ΑυτοδιαχείρισηΕΔΕΜπνευματικά δικαιώματα