Μουσική|29.11.2019 18:18

Einsturzende Neubauten: Η εναλλακτική γερμανική μπάντα έρχεται στην Αθήνα

Αναστασία Κουκά

Είναι αντισυμβατικοί, απρόβλεπτοι, έχουν τη δική τους ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα και παίζουν μουσική για να εκφράσουν, πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, τα δικά τους συναισθήματα.

Οι Einstürzende Neubauten, η ενδιαφέρουσα εναλλακτική μπάντα από τη Γερμανία, επιστρέφει στην Ελλάδα, 20 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση,προκειμένου να δώσει μια συναυλία στις 21 Ιουλίου, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του πρώτου «Long Beach Festival».

Η ζωντανή αυτή εμφάνισή τους στη χώρα μας αποτελεί μέρος της μεγάλης περιοδείας που θα κάνουν την νέα χρονιά για να γιορτάσουν τα 40 χρόνια της μουσικής διαδρομής τους.

Ήταν Απρίλιος του 1980, όταν μια παρέα νέων μουσικών από το Δυτικό Βερολίνο πήρε την απόφαση να σχηματίσει ένα γκρουπ που να εκφράζει τις προσωπικές καλλιτεχνικές και ανθρώπινες ανησυχίες. Γι’ αυτό εξάλλου και τού έδωσαν και το αντισυμβατικό όνομα «Κατεδαφιζόμενα Νέα Κτίρια».

Και η μουσική τους, άλλωστε, κάθε άλλο παρά συμβατική και αναμενόμενη θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς, μια και αποτελεί μια ιδιότυπη μίξη του πανκ με αναπάντεχους αστικούς και βιομηχανικούς ήχους, οι οποίοι παράγονται άλλοτε από φυσικά μέσα της καθημερινότητας, όπως καρότσια σούπερ μάρκετ, σφυριά, λαμαρίνες, και άλλοτε πάλι οι οποίοι από μουσικά όργανα που φτιάχνουν οι ίδιοι!

Από τότε μέχρι σήμερα κατάφεραν να κερδίσουν επάξια των τίτλο ενός από τα πλέον ενδιαφέροντα συγκροτήματα της γερμανικής μουσικής σκηνής, που διαθέτει το δικό του μοναδικό στίγμα και δραστηριοποιείται πατώντας στους πρωτότυπους δρόμους που τα ίδια τα μέλη του είχαν την ανάγκη να περπατήσουν προκειμένου να εκφράσουν όλα όσα έχουν μέσα τους.

«Δεν έγινα μουσικός για να προκαλέσω κανέναν και τίποτα. Ούτε για να γίνω σκόπιμα διαφορετικός. Πρακτικά στους Neubauten δεν είχαμε τίποτα. Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι δεν παίζουμε κάτι ή προτιμάμε κάτι άλλο, δεν είχαμε χρήματα για τίποτα από αυτά. Σίγουρα οι Einstürzende Neubauten δεν ξεκίνησαν με κίνητρο να κάνουμε κάτι διαφορετικό, αλλά ως μία έκφραση της πραγματικής μας ζωής» έχει εξομολογηθεί στο παρελθόν ο αρχηγός του γκρουπ Blixa Bargeld.

Αυτήν την αυθόρμητη έκφραση της αληθινής ζωής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε λίγους μήνες το ελληνικό κοινό που βρίσκει ενδιαφέρον στις εναλλακτικές μουσικές προτάσεις.

Einsturzende Neubautenσυναυλία