Μουσική|02.12.2019 18:42

Πυξ Λαξ: Όταν συναντιόμαστε είναι σαν να επιστρέφουμε σπίτι μας (pics & vid)

Αναστασία Κουκά

«Οι παλιές αγάπες πάνε στο παράδεισο» κι αυτή είναι μία διαπίστωση που επιβεβαιώνεται κατ’ εξακολούθηση. Μια τέτοια παλιά και μεγάλη αγάπη αποτελούν και οι Πυξ Λαξ για μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού κοινού που συμπορεύτηκε με τα τραγούδια τους και δεν σταμάτησε να τους ακολουθεί εδώ και τρεις ολόκληρες δεκαετίες.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως αυτή η μπάντα καταφέρνει να «μιλάει» ακόμη όχι μόνον στις ψυχές των συνομηλίκων τους αλλά και σε αυτές σημερινών νέων παιδιών τα οποία, παρότι ανήκουν σε μια εντελώς διαφορετική γενιά, βρίσκουν στις μουσικές και κυρίως στους στίχους των τραγουδιών τους νόημα, χαρά, παρηγοριά, συγκίνηση…

Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που συνεχίζουν όπως εξομολογούνται στο «Έθνος της Κυριακής» ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας. Αφορμή γι’ αυτή μας τη συζήτηση στάθηκαν οι ζωντανές εμφανίσεις που θα πραγματοποιούν, από αυτό το Σάββατο, στην «Οδό Λυσίου», τη νέα μουσική σκηνή της Πλάκας.

Μετά από τόσα χρόνια που πορεύεστε μαζί ποιο είναι πλέον το κύριο συναίσθημα όταν συναντιέστε ξανά για ένα νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα;

Φίλιππος Πλιάτσικας: Κάθε φορά είναι πολύ όμορφα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κάθε μας νέα συνάντηση είναι για μάς σαν μια ένεση ισορροπίας.

Μπάμπης Στόκας: Πράγματι, όταν είμαστε μαζί, υπάρχει ένα έντονο αίσθημα ασφάλειας. Νιώθουμε σιγουριά και αυτό βγαίνει στον κόσμο.

Ποια είναι η καλλιτεχνική ανάγκη που σάς κάνει να επιστρέφετε κατά καιρούς στους Πυξ Λαξ;

Φ.Π.: Είναι η ανάγκη μας να επιστρέψουμε σπίτι μας, στην οικογένειά μας. Αυτό ήταν πάντα και αυτό παραμένουν για μας οι Πυξ Λαξ: η οικογένειά μας. Τις προσωπικές μας δουλειές θέλαμε να τις κάνουμε, έπρεπε να τις κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε. Είναι σαν τις βόλτες που κάνει κάποιος κι έπειτα γυρίζει σπίτι του.

Μ.Σ.: Κάθε επιστροφή μας στους Πυξ Λαξ είναι για μάς μια δυνατή τονωτική ένεση. Ανεβάζει την ψυχολογία μας, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να είμαστε καλά και δημιουργικοί.

«Η γενική μου αίσθηση πάντως είναι πως οι σημερινοί νέοι είναι πολύ πιο εξελιγμένοι ως προς τον τρόπο σκέψης τους απ’ ότι ήμασταν εμείς. Είναι εξελιγμένα μοντέλα. Γι’ αυτό και είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να τους κερδίσεις, να τους πάρεις με το μέρος σου» - Φίλιππος Πλιάτσικας

Επικοινωνείτε πλέον με μια άλλη γενιά νέων. Ποιες είναι οι διαφορές τους από την νεολαία που κατέκλυζε τις συναυλίες σας στο παρελθόν;

Φ.Π.: Στις συναυλίες δεν βλέπουμε καμιά απολύτως διαφορά. Αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι στις συναυλίες μας ήταν μοναδικό. Νιώθαμε σαν να είμαστε στην δεκαετία του ’90. Οι πιτσιρικάδες είχαν το ίδιο πάθος, την ίδια ένταση και τον ίδιο ενθουσιασμό που λαμβάναμε από την νεολαία πριν τριάντα χρόνια. Από την άλλη πλευρά μέσα από τις προσωπικές επαφές που έχουμε με τα νέα παιδιά είναι ξεκάθαρο πως οι προσλαμβάνουσες που έχουν και το περιβάλλον στο οποίο είναι αναγκασμένα να ζήσουν είναι πολύ διαφορετικό και σαφώς πολύ πιο δύσκολο σε πάρα πολλά επίπεδα. Η γενική μου αίσθηση πάντως είναι πως οι σημερινοί νέοι είναι πολύ πιο εξελιγμένοι ως προς τον τρόπο σκέψης τους απ’ ότι ήμασταν εμείς. Είναι εξελιγμένα μοντέλα. Γι’ αυτό και είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να τους κερδίσεις, να τους πάρεις με το μέρος σου.

M.: Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι στις συναυλίες μας η ατμόσφαιρα παραμένει ίδια με το παρελθόν. Κάποιες φορές δεν το πιστεύουμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Ερχόμαστε σε επαφή με πολλά νέα παιδιά, γεγονός πολύ ευχάριστο για μάς, και βλέπουμε την ίδια ενέργεια, το ίδιο πάθος, τον ίδιο ενθουσιασμό. Μπορεί οι νέοι να ζουν σήμερα μέσα από τα σόσιαλ μίντια αλλά στις συναυλίες απελευθερώνονται. Γι’ αυτό εξάλλου συνεχίζουμε να παίζουμε. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα θα είχαμε σταματήσει.

«Πιστεύω πως αν έβγαινα σήμερα τα «Ζεστά Ποτά» των Κατσιμιχαίων πάλι τον ίδιο χαμό θα έκαναν» - Μπάμπης Στόκας

Ο χρόνος, το τάιμινγκ, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη; Αν δηλαδή οι Πυξ Λαξ έβγαιναν σήμερα, θα είχαν την ίδια επιτυχία;

Μ.Σ.: Εγώ πάντα πίστευα στη δύναμη του τραγουδιού. Σίγουρα παίζουν ρόλο η χρονική στιγμή και οι συνθήκες. Όμως ένα καλό τραγούδι, όποτε και να το βγάλεις, θα περάσει στον κόσμο. Μπορεί να αργήσει λίγο περισσότερο αλλά θα περάσει. Θα γίνει επιτυχία. Για παράδειγμα, πιστεύω πως αν έβγαινα σήμερα τα «Ζεστά Ποτά» των Κατσιμιχαίων πάλι τον ίδιο χαμό θα έκαναν.

Φ.Π: Εγώ πάλι δεν το ξέρω. Ομολογώ ότι αρκετές φορές έχω σκεφτεί τί θα συνέβαινε αν έβγαινε σήμερα το «Μοναξιά μου όλα». Δεν έχω απάντηση όμως.

«Οι φρέσκοι ράπερ δεν θα υπάρχουν σε λίγο καιρό γιατί απλώς είναι κατασκευασμένοι για να υπηρετήσουν μια πρόσκαιρη μόδα. Δεν έχω τίποτα με τον Sin Boy, δεν το ξέρω το παιδί, αλλά αυτή είναι η αλήθεια» - Μπάμπης Στόκας

Τα τελευταία χρόνια διακρίνετε την ανάπτυξη νέων μουσικών ρευμάτων που να έχουν ενδιαφέρον;

Μ.Σ: Η αλήθεια είναι πως είναι πεσμένα τα πράγματα. Το μέτριο κυριαρχεί σε παγκοσμίως. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα σ’ αυτό το επίπεδο. Σήμερα οι πιτσιρικάδες ακούνε αυτά τα αδιάφορα και εντελώς επιφανειακά τραγούδια κάποιων φρέσκων ράπερ οι οποίοι δεν θα υπάρχουν σε λίγο καιρό γιατί απλώς είναι κατασκευασμένοι για να υπηρετήσουν μια πρόσκαιρη μόδα. Δεν έχω τίποτα με τον Sin Boy, δεν το ξέρω το παιδί, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Φ.Π.: Υπάρχει όντως μια νέα χιπ χοπ μόδα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ακούσει τόσο ώστε να μπορώ να έχω άποψη. Για μένα το ελληνικό χιπ χοπ αρχίζει και τελειώνει στους Active Member. Τα λόγια αυτού του συγκροτήματος με αγγίζουν και θεωρώ ότι έχει αξία να μιλούν οι καλλιτέχνες με τέτοια γλώσσα.

Ένα γκρουπ σαν τους Πυξ Λαξ, που έχουν συνηθίσει να παίζουν σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους με χιλιάδες κόσμου από κάτω, πώς νιώθει όταν βρίσκεται σε έναν μικρό μουσικό χώρο;

Μ.Σ.: Ο κλειστός χώρος πάντα μάς άρεσε γιατί είναι πολύ πιο επικοινωνιακός. Στους μικρούς χώρους μπορείς να κάνεις διαφορετικό πρόγραμμα κάθε βράδυ αναλόγως τον κόσμο που έχεις από κάτω. Ο ακροατής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, σού λέει κάτι, σε εμπνέει, σε επηρεάζει και μπορεί να αλλάξει τελείως η ροή της βραδιάς. Κι αυτό είναι πολύ όμορφο.

Φ.Π.: Το καθένα έχει την δική του ομορφιά. Πράγματι είμαστε ένα γκρουπ που ανέκαθεν του ταίριαζε η συναυλιακή ατμόσφαιρα. Παρόλα αυτά και ο μικρός κλειστός χώρος έχει μια ιδιαίτερη μυσταγωγία και είναι εξίσου ωφέλιμος καλλιτεχνικά.

«Ετοιμάζουμε έναν δίσκο με τραγούδια του αγαπημένου μας Μίκη Θεοδωράκη» - Πυξ Λαξ

Εκτός από τις ζωντανές σας εμφανίσεις υπάρχει κάποιο νέο δισκογραφικό εγχείρημα στα σχέδιά σας;

Μ.Σ.: Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ για το άμεσο μέλλον. Ετοιμάζουμε έναν δίσκο με τραγούδια του αγαπημένου μας Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν δική του η ιδέα και μεγάλη τιμή για μάς. Θέλουμε να τα δουλέψουμε αυτά τα τραγούδια και να τα παίξουμε με τον δικό μας τρόπο.

Φ.Π.: Πέρα απ’ αυτό, που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για μάς, υπάρχουν και έξι καινούργια τραγούδια το καλοκαίρι και οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε. Γιατί στην δική μας περίπτωση, επειδή έχουμε βγάλει πολλά αγαπημένα τραγούδια που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τις ζωές πολλών ανθρώπων, τα καινούργια μας κομμάτια είναι λίγο αδικημένα. Ό,τι και να βγάλουμε, ο κόσμος δεν θα αντικαταστήσει τα παλιά μας τραγούδια, αυτά με τα οποία έχει ταυτιστεί. Είναι φυσιολογικό αυτό. Εμείς βέβαια όταν γράφουμε καινούργια τραγούδια δεν το σκεφτόμαστε καθόλου αυτό, δεν μάς απασχολεί. Γράφουμε για τον εαυτό μας. Γιατί όταν ο καλλιτέχνης σταματήσει να γράφει για τον εαυτό του, έχει τελειώσει.

Μπάμπης ΣτόκαςΠυξ ΛαξΦίλιππος Πλιάτσικας