Μουσική|11.12.2019 18:19

Μια υπερδραστήρια Ορχήστρα μόλις 3 ετών

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Η πολυήμερη εορταστική περιοδεία στην Κίνα (21 Δεκεμβρίου 2019-8 Ιανουαρίου 2020), με γνωστά έργα του διεθνούς συμφωνικού ρεπερτορίου, έργα Κινέζων συνθετών, καθώς και μια επιλογή από τους Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα. Η ολοκλήρωση της ηχογράφησης ανέκδοτων μέρι τώρα έργων του Νίκου Σκαλκώτα, σε παγκόσμια πρώτη, για την σουηδική δισκογραφική εταιρία BIS Records AΒ, με σολίστ τους Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και Βασίλη Βαρβαρέσσο (πιάνο) και με τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Η διοργάνωση ενός ακόμα (του 2ου) διεθνούς masterclass και διαγωνισμού για νέους μαέστρους, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Η ηχογράφηση των υπολοίπων έργων για ορχήστρα του συνθέτη του Εθνικού Ύμνου Νικολάου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, τον ερχόμενο Μάρτιο έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και η ηχογράφηση του συνόλου των έργων για ορχήστρα του πατριάρχη της Νεότερης Ελληνικής έντεχνης μουσικής. Η ηχογράφηση για την εταιρεία NAXOS ενός cd με έργα του Βασίλη Καλαφάτη, σημαντικού συνθέτη ελληνικής καταγωγής, που έζησε στη Ρωσία και υπήρξε μαθητής του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ και δάσκαλος του Στραβίνσκυ.

Η ηχογράφηση της μουσικής επένδυσης της μουσικοθεατρικής παράστασης «Moby Dick» που βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χ.Μέλβιλ, είναι σε λιμπρέτο, μουσική και μετάφραση/διασκευή του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Και δεκάδες άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, της σημαντικής συμφωνικής ορχήστρας που ούσα αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας (καθώς λειτουργεί και επιτελεί το έργο της χωρίς καμία εξωτερική στήριξη και βοήθεια, κρατική, ιδιωτική ή άλλη), ίδρυσε μόλις πριν από τρία χρόνια ο καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Μαλιάρας, με βασικό αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βύρωνα Φιδετζή.

Γι αυτό και η σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Μαλλιάρας (ως και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ορχήστρας πλέον) και ο κ. Φιδετζής, με προσκεκλημένους τον Αρχιμουσικό της Ορχήστρας για την περιοδεία στην Κίνα Μιχάλη Οικονόμου και τη Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης Στεφανία Μεράκου, είχε το διττό χαρακτήρα της παρουσίασης : ενός μικρού απολογισμού του αξιοθαύμαστου έργου που έχει κάνει η Φιλαρμόνια στα τόσο λίγα χρόνια της παρουσίας της στα μουσικά μας πράγματα κι ενός μεγάλου ημερολογίου που περιλαμβάνει τα άμεσα σχέδιά της.

Προέχει βέβαια το ταξίδι στην Κίνα που ξεκινά σε λίγες ημέρες η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, με στόχο να μεταφέρει τη μουσική της Ευρώπης στη μεγάλη χώρα της ΄Άπω Ανατολής. Η περιοδεία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις πολιτιστικές υπηρεσίες των περιφερειών της Κίνας, καθώς και με την αμερικανική εταιρία Parma Recordings LLC. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η ορχήστρα θα επισκεφτεί το Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις και θα δώσει συμφωνικές συναυλίες στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών των πόλεων αυτών. Μάλιστα, στη συναυλία του Πεκίνου, την πρωτοχρονιάτικη συναυλία στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή, αναμένεται να παραστεί και ο Πρόεδρος της Κίνας.

Στα μελλοντικά σχέδια της ορχήστρας περιλαμβάνονται πολλές ακόμη διεθνείς και εγχώριες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων οι εξής:

  • Για τις αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζεται επίσκεψη στης Ορχήστρας στη Ζάκυνθο, μετά από πρόσκληση του Δήμου Ζακυνθίων. Πρόκειται να δοθούν δύο συμφωνικές συναυλίες, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, για τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου. Η συναυλίες θα περιλαμβάνουν έργα του κορυφαίου Ζακυνθινού συνθέτη του 19ου αιώνα, Παύλου Καρρέρ, καθώς και έργα άλλων Επτανησίων συνθετών.
  • Για το τέλος Φεβρουαρίου 2020 προγραμματίζεται το 2ο διεθνές masterclass και διαγωνισμός για νέους μαέστρους της Φιλαρμόνιας, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.
  • Συνεχίζεται η σειρά συναυλιών σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με τέσσερις ακόμη συναυλίες, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, με τους προσκεκλημένους μαέστρους Γιώργο Μπαλατσινό, Miran Vaupotic, Μύρωνα Μιχαηλίδη και Jonathan Stark (νικητή του πρώτου διεθνούς masterclass και διαγωνισμού για νέους μαέστρους, που έγινε τον Μάρτιο του 2019).
  • Προγραμματίζεται για τον Μάρτιο 2020 η ηχογράφηση των υπολοίπων έργων για ορχήστρα του Νικολάου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, Με την ηχογράφηση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί η ηχογράφηση του συνόλου των έργων για ορχήστρα του ιδρυτή/πατριάρχη της Νεότερης Ελληνικής έντεχνης μουσικής, σε συνεργασία με γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες και χορωδίες. Τα ορχηστρικά άπαντα του Μάντζαρου θα κυκλοφορήσουν σε διπλό CD με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  • Στις 6 Απριλίου, η Φιλαρμόνια θα δώσει συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού –Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την νεανική ορχήστρα El Sistema Greece. Η συναυλία θα δοθεί με το σύστημα “side by side”, όπου τα νέα παιδιά, μέλη της ορχήστρας του El Sistema θα καθίσουν δίπλα στους έμπειρους επαγγελματίες μουσικούς της Φιλαρμόνιας για να εκτελέσουν ένα συμφωνικό πρόγραμμα. Ο χαρακτήρας της συναυλίας αυτής είναι κοινωνικός, για την υποστήριξη της ανεκτίμητης παιδαγωγικής και κοινωνικής προσφοράς του El Sistema στα παιδιά φτωχών και προσφυγικών οικογενειών στην Πατρίδα μας. Η Φιλαρμόνια, εδώ και δύο χρόνια, παραχωρεί αφιλοκερδώς τους χώρους δοκιμών και τις υποδομές της για την ομαλή λειτουργία και τις δοκιμές της νεανικής ορχήστρας του El Sistema Greece.
  • Τον Αύγουστο του 2020 πρόκειται να εκδοθεί από την εταιρία NAXOS ένας ψηφιακός δίσκος με τα έργα του Βασίλη Καλαφάτη, Συμφωνία σε λα ελάσσονα, Πολωνέζα και «Θρύλος» (έργο που γράφτηκε στη μνήμη του Φραντς Σούμπερτ).

Επίσης, η ορχήστρα βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για μια περιοδεία εντός του 2020 σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κέρκυρα, όπου θα παρουσιαστεί η όπερα του Παύλου Καρρέρ, «Μαρία Αντωνιέτα». Η όπερα αυτή παρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019 από την Φιλαρμόνια σε συναυλιακή μορφή, μετά από πλήρη μουσικολογική και εκδοτική αποκατάσταση. Ήδη έχει ξεκινήσει η ηχογράφηση της μουσικής επένδυσης της μουσικοθεατρικής παράστασης «Moby Dick».  

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι ηχογραφήσεις συμφωνικών έργων σημαντικών ξένων νέων συνθετών, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Parma Recordings LLC. Από τη συνεργασία αυτή έχει ήδη εκδοθεί ένας ψηφιακός δίσκος που περιλαμβάνει δύο έργα που ηχογραφήθηκαν στην Αθήνα από τη Φιλαρμόνια. Τα: Bonzai Down,του Bill Whitley και Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα «In somnis veritas» του Mark Francis.

«Όταν άλλες ορχήστρες έκλειναν, εμείς ξεκινάγαμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμόνια Βύρων Φιδετζής που μίλησε διεξοδικά για το έργο της Ορχήστρας αυτά τα τρία χρόνια, τονίζοντας ότι παρότι η πρωτοβουλία του Νίκου Μαλιάρα έγινε σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα, το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία.

Φιλαρμόνια Ορχήστρα ΑθηνώνΒύρων Φιδετζής