Μουσική|30.12.2019 19:57

Το τελευταίο αντίο στον Θάνο Μικρούτσικο: Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον μεγάλο δημιουργό (pics)

Newsroom

Συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές έδωσαν το «παρών» στην πολιτική κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Οι μεγαλύτερες γενιές που ταυτίστηκαν με τα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη αλλά και οι νεότερες που γνώρισαν και αγάπησαν τις μουσικές του αγνόησαν το τσουχτερό κρύο προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον κορυφαίο δημιουργό. Η σορός του είχε μεταφερθεί νωρίτερα στην αίθουσα τελετών, με την κόρη και τα παιδιά του να βρίσκονται εκεί από νωρίς. 

Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:30 με τη μουσική από το «Για το φτωχό Β.Β.» και τον στίχο «εγώ ο Μπέρτολτ Μπρέχτ από τα μαύρα δάση», σύνθεση του ίδιου του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο (28/12) σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Άνθρωπος ανήσυχος, με πληθωρικό ταλέντο, αμεσότητα, χιούμορ και γενναιοδωρία, συγκλόνισε τους πάντες για τη δύναμη ψυχής και την γενναιότητα με την οποία έδωσε την άνιση μάχη με τον καρκίνο. «Ένας είναι ο στόχος. Πέφτοντας από το σχοινί, το στοίχημα είναι να σηκωθούμε όρθιοι και να περπατήσουμε ξανά» είχε δηλώσει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στη Μαρία Παπαδή και το OPEN. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, από το νοσοκομείο που βρισκόταν έδωσε μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον Δημήτρη Ινδαρέ και κάνοντας έκκληση σε όλους για τα  Χριστούγεννα, λέγοντας «αντί για δώρα δώστε αίμα».

Συντετριμμένοι ήταν η σύζυγος και τα παιδιά του Θάνου Μικρούτσικου. Τα πρόσωπά τους και τα δάκρυά τους σε κάθε βήμα τους μαρτυρούσαν τον αφόρητο πόνο που ένιωθαν για την απώλεια του αγαπημένου καλλιτέχνη που για εκείνους όμως ήταν ο δικός τους άνθρωπος. 

Η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη μαζί με τα παιδιά της (Eurokinissi)
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος στην κηδεία του αδελφού του (Copyright: Intime)
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος στην κηδεία του αδελφού του (Copyright: NDP)

Στο πλευρό τους και ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος ήταν εμφανώς καταβεβλημένος. Τα δύο αδέρφια ήταν πολύ δεμένα και αγαπιόντουσαν πολύ. Μάλιστα, ο Ανδρέας Μικρούτσικος, μετά την είδηση του θανάτου, είχε δημοσιεύσει στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook μία φωτογραφία με τον Θάνο Μικρούτσικο και είχε γράψει στην λεζάντα: «Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα». 

Σταμάτης Κραουνάκης (Copyright: NDP)
Γιάνης Βαρουφάκης και Δανάη Στράτου (Copyright: NDP)
Κώστας Γεωργουσόπουλος (Copyright: NDP)

Στην κηδεία βρέθηκαν επίσης η Βάσια Τριφύλλη, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, η Ειρήνη Ιγγλέση, η όποια ήταν η πρώην σύζυγος Θάνου Μικρούτσικου, ο Παύλος Τσίμας, ο Οδυσσέας Ιωάννου και Ντέπη Παπάζογλου με την κόρη τους, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Γιανης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του. 

Γιάννης Κότσιρας (Copyright: NDP)
Λάκης Λαζόπουλος (Copyright: NDP)

«Στον αγαπητό φίλο και μεγάλο δημιουργό» έγραφε το στεφάνι που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στεφάνια απέστειλαν επίσης η οικογένεια του πρώην προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του εκλιπόντος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που ήταν η αγαπημένη του ομάδα. «Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρουν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον», δήλωσε ο Κώστας Γεωργουσοπουλος, ενώ ο Κώστας Θωμαΐδης, ανέφερε: «Του χρωστώ ευγνωμοσύνη. Μας συνδέουν 45 χρόνια φιλίας και 45 χρόνια διδαχής στο μεγαλείο που λέγεται μουσική. Μαέστρο, καλό ταξίδι...».

Copyright: NDP

«Πέρασε στην αιωνιότητα. Δεν του έπρεπε να πονάει από αυτό τον ανόητο καρκίνο, όπως έλεγε. Του μιλάω και ξέρω ότι μ' ακούει. Ο Θάνος Μικρούτσικος κυλάει στο αίμα μου» είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Κούτρας, με τον μουσικό, Θύμιο Παπαδόπουλο να δηλώνει πως «Είναι ένας αναντικατάστατα σπουδαίος άνθρωπος. Πάντα εμπνευσμένος, πάντα πολύ δημιουργικός, πάντα πολύ γενναιόδωρος και στο κοινό του και με εμάς που συνεργαζόμασταν μαζί του».

Γιάννης Ζουγανέλης (Copyright: NDP)
Μανώλης Μητσιάς (Copyright: NDP)

Είχε πολιτική σκέψη και δεν δίσταζε να τη φανερώσει μέσα από τους στίχους και από την υψηλών προδιαγραφών ποίηση που επέλεγε να ντύσει με τις συνθέσεις του. Για ένα διάστημα είχε ενταχθεί και στο Κομμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από το οποίο τελικά αποχώρησε το 1982. Την περίοδο του λεγόμενου «βρώμικου '89» βρέθηκε κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, στηλιτεύοντας την επιλογή της ηγεσίας της Αριστεράς να συγκυβερνήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίο ο Μικρούτσικος αποκάλεσε «αρχιερέα της διαπλοκής».

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 - 1996) τοποθετήθηκε εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού το 1993 και έναν χρόνο αργότερα, το 1994, με τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996 και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είχε συμμετάσχει και είχαν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Ηταν ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1986 έως το 1990. Από το 1990 έως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ τον Οκτώβριο του 1993 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε σε αποχαιρετιστήριο μήνυμά του: «Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας, γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη, όσο έρχεται σε μιαν εποχή, κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Προκόπης Παυλόπουλος (Copyright: NDP)

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε για τον Σταυρό του Νότου. Η Ελλάδα αποχαιρετά τον συνθέτη, τον καλλιτέχνη, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον παντοτινό εραστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα τον θυμόμαστε πάντα, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους» είχε γράψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter για τον θάνατο του Μικρούτσικου.

Μπέτυ Μπαζιάνα και Αλέξης Τσίπρας (Copyright: NDP)
κηδείαΘάνος Μικρούτσικοςνεκροταφείο