Μουσική|21.01.2020 12:52

Μουσική και ποίηση σε μια ιδιαίτερη βραδιά από το MOMus

Newsroom

Η ποίηση και η μουσική σε μια απρόσμενη «συνάντηση» στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εντός της  ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη. Η συναυλία «Νιόβη Κλαυδιανού & Σπύρος Σουλαδάκης. Στον Αιώνα της Μουσικής Αναρχίας: Μια Φωνητική Παράσταση εμπνευσμένη από τις Ανατροπές της Σύγχρονης Μουσικής στον 20ό Αιώνα», φέρνει επί σκηνής την λυρική ερμηνεύτρια Νιόβη Κλαυδιανού και τον πιανίστα Σπύρο Σουλαδάκη

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το έργο του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη και μουσικού, συνεργάτη του Μπέρτολ Μπρεχτ, Χανς Άισλερ, 5 Anakreontische Fragmente (1943), σε ποίηση του ποιητή των συμποσίων Ανακρέοντα, αλλά και του Βρετανού συνθέτη και πιανίστα Μπένζαμιν Μπρίτεν, A Charm of Lullabies, Op.41 (1947), σε ποίηση William Blake, Robert Burns, Robert Greene, Thomas Randolph John Phillip. Θα ακουστούν επίσης τα 5 Ελληνικά Παραδοσιακά Τραγούδια (1904) του Μωρίς Ραβέλ σε ποίηση αγνώστων, αλλά και το La Courte Paille, FP178 (1960) του Φρανσίς Ζαν Μαρσέλ Πουλένκ σε ποίηση Maurice Carême, καθώς και το έργο του Xavier Montsalvatje, 5 Canciones Negras (1945), σε ποίηση Rafael Alberti, Nestor Luján, Nicolàs Guillèn, Emilio Ballagas.

Ο Σπύρος Σουλαδάκης

Η Νιόβη Κλαυδιανού είναι λυρική ερμηνεύτρια και ηθοποιός με σπουδές στην Ελλάδα και στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ και έχει συνεργαστεί με τα σημαντικότερα θέατρα και όπερες στην Αμερική και στην Ευρώπη, ενώ έχει αποκτήσει και πτυχίο ψυχολογίας από το Α.Π.Θ. και δύο μεταπτυχιακά στη Νευροψυχολογία από το Βερολίνο.

Ο Σπύρος Σουλαδάκης σπούδασε πιάνο στην Αθήνα και στο Λονδίνο και έχει εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στη Βαϊμάρη, στην Κύπρο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Ρόδο, κ.α. Παρουσιάζει πρωτότυπα έργα συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα, εργάζεται για την μουσική κάλυψη χώρων, και προετοιμάζει - συνοδεύει τραγουδιστές και μουσικούς σε εξετάσεις, ακροάσεις και συναυλίες. Επίσης συνεργάζεται με τη Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Φεστιβάλ Αιγαίου και άλλους φορείς πολιτισμού σε μουσικά/εκπαιδευτικά προγράμματα ανά την Ελλάδα.

ποίησησυναυλίαMomus