Μουσική|29.01.2020 10:17

Ζωρζ Πιλαλί: Με μια «Οχλοδοξία» στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Τον Ερντογάν «τον πτωχό μικροπωλητή, όστις έμελλε να ηγεμονεύσει», και μια…νεκροφιέστα «τον ύστατο ελιγμό ενός εκ των Σοστακόβιτς», φέρνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Ζωρζ Πιλαλί, μια ιδιαίτερη μορφή της ελληνικής Rock & Roll μουσικής σκηνής. «Η παράσταση είναι ένας συνδυασμός σατιρικών κειμένων, που έγραψα εγώ και μουσικής και φέρει τον τίτλο «Οχλοδοξία», παρουσιάζουμε δηλαδή, εγώ και η μπάντα, τις δοξασίες του όχλου», λέει στο ethnos.gr, ο γνωστός ως «κροταλίας της ασφάλτου» και «ο θάνατος της Αμερικής». 

Μορφή που έχει καταξιωθεί ως κιθαρίστας και performer στα ελληνικά μουσικά κλαμπ από τη δεκαετία του ΄70 και έκτοτε αναγνωρίζεται ως σατιρικός ποιητής, εκτελεστής, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, κιθαρίστας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Ζωρζ Πιλαλί, αρέσκεται να μιλάει, να γράφει και να συνομιλεί με το κοινό στην καθαρεύουσα, γιατί όπως λέει, «είναι ευσύνοπτη, περιεκτική, αυστηρή και λίαν χιουμοριστική».

Η παράσταση θα δοθεί στο Principal Club Theater, στις 21.00 κι ο Πιλαλί, το όνομα του οποίου γράφτηκε το 2017 στο αμερικανικό Blues Hall of Fame, ανεβαίνει με άλλον αέρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς «όσο περνούν τα χρόνια γίνομαι χειρότερος ως χαρακτήρας, αλλά καλύτερος μουσικός». Στη δε πρόσκληση προς τους Θεσσαλονικείς γράφει: «ανακοινώνουμε εις εκλεκτόν φιλοθεάμον κοινόν της ημετέρας συμπρωτεούσης τη σύγχρονην σατιρική παράστασιν «Οχλοδοξία». Ο ύστατος εφηβισμός ενός γηραλέου κόσμου. Τα περίεργα και παράδοξα συμβεβηκότα άτινα παριστάνονται και ιστορούνται εις την σκηνήν δύνανται να προξενήσουν εις το φιλοθεάμον κοινό της Θεσσαλονίκης ρίγη διανοητικής συγκινήσεως».

Επιμένοντας στην άποψή του ότι η ποίηση και η μουσική δεν πρέπει να συγχέονται, ο Ζωρζ Πιλαλί, υποστηρίζει ότι «οι ποιητές δεν έχουν ανάγκη από κουτοπονηριές του στυλ, παίρνει κάποιος ένα μεγάλο ποίημα και το μελοποιεί». Η θέση του είναι ξεκάθαρη: «ο συνθέτης πρέπει να συνθέτει μουσική και όχι να ανακατεύεται με την ποίηση. Η ποίηση είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Οι ποιητές δεν χρειάζονται την συναισθηματική βοήθεια της μουσικής, ιδιαίτερα η ελληνική ποίηση». Γνωστός για τις συνεργασίες του με τον Δημήτρη Πουλικάκο, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, αλλά και τους Louisiana Red και Bob Brozman -ο τελευταίος μάλιστα έχει πει πως «ο Πιλαλί είναι ένας πολύ καλός και καλαίσθητος μουσικός slide κιθάρας και είναι ισότιμος με πολλούς άλλους διάσημους μουσικούς»-, ο Ζωρζ Πιλαλί υπόσχεται για την παράσταση της 1ης Φεβρουαρίου μουσική, σάτιρα, ελληνικό ροκ, μπλουζ, αλλά και…λαϊκά.

Political correct, Ερντογάν, Νεκροφιέστα, Μιμίαμβος, Ο αισχρολόγιος, αλλά και το «Τραγεφαλικόν ηχοϊστόρημα με τίτλο Ο απέθαντος Ρωμιός, το θλιβερόν φάσμα των Βαλακίων», είναι κάποια μόνο από τα μέρη της παράστασης «Οχλοδοξία».

μουσική παράστασηΘεσσαλονίκηΖωρζ Πιλαλί