Open life|15.06.2020 16:03

Από μικροί στο τιμόνι: Όταν τα παιδιά μαθαίνουν ποδήλατο

Άκης Φωτόπουλος

Από τις πλέον ευχάριστες στιγµές για ένα παιδί είναι όταν µαθαίνει µόνο του ποδήλατο. Η χαρά του είναι πολύ µεγάλη που πλέον ξέρει να ισορροπεί. Οι περισσότεροι γονείς αγοράζουν το ποδήλατο µε βοηθητικές ρόδες και σιγά σιγά βγάζουν τη µία και µετά την άλλη. Κάτι για το οποίο δεν συµφωνούν όσοι ασχολούνται µε τον χώρο του ποδηλάτου, υποστηρίζοντας ότι καλό είναι το παιδί να µάθει τις πρώτες του πεταλιές χωρίς βοηθητικές, καθώς οι συγκεκριµένες ρόδες «κρατούν» το ποδήλατο σταθερό σε ευθεία στάση και έτσι το παιδί δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, εκείνα που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι γονείς είναι τα εξής: Η κατάλληλη ηλικία για να µάθει το παιδί ποδήλατο είναι µεταξύ των 4-5 ετών.

Συνήθως στην ηλικία αυτή καταλαβαίνουν πώς πρέπει να κάνουν πετάλι και προσπαθούν. Στην περίπτωση που δείξουν να φοβούνται δεν πρέπει να τα πιέζετε. Προφανώς δεν έχει έρθει η ώρα ακόµη. Ιδιαίτερα σηµαντικό για την πρώτη προσπάθεια που θα επιχειρήσει είναι ο κατάλληλος χώρος. Γι’ αυτό αναζητήστε έναν χώρο µεγάλο, χωρίς αυτοκίνητα, και κατά προτίµηση ασφαλτοστρωµένο. Μην αγοράσετε ένα πολύ µεγάλο ποδήλατο µε σκοπό να το έχει το παιδί σας και «όταν µεγαλώσει». Αυτό µπορεί να επιβραδύνει ή να σταµατήσει εντελώς τη διαδικασία εκµάθησης. Συνήθως όταν τα παιδιά ανεβαίνουν σε µεγάλα, δυσκίνητα ποδήλατα, το πιο πιθανό είναι να χάσουν τον έλεγχο και να πέσουν. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το παιδί να φτάνει τα πετάλια και τα χέρια του να είναι σταθερά στο τιµόνι. Ρυθµίστε τη σέλα, αν χρειάζεται, στη σωστή θέση. Και, φυσικά, φροντίστε να φοράει πάντα το ποδηλατικό κράνος.

Επιδιώξτε να είστε δίπλα του στις πρώτες του προσπάθειες. Για την ασφάλειά του καλό είναι να στέκεστε πίσω από το ποδήλατο, ώστε να το βοηθήσετε αν χρειαστεί, χωρίς να χάσει την ισορροπία του και εσείς τη δική σας. Πιάστε αρχικά τη σέλα µε το ένα χέρι και αν δεν είναι αρκετό, µε το άλλο σας χέρι κρατήστε και το τιµόνι. Σταδιακά αφήστε το παιδί να κάνει ποδήλατο, αλλά ακολουθήστε το κατά πόδας ώστε σε περίπτωση που χάσει τον έλεγχό του να το πιάσετε αν χρειαστεί. ∆εν παραλείπετε να ενθαρρύνετε το παιδί σε κάθε του προσπάθεια. Ενηµερώστε για τη λειτουργία των φρένων. Πότε πρέπει να τα χρησιµοποιεί και πότε όχι. Επειτα από αρκετή εξάσκηση αξιολογήστε την πρόοδό του. Το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση: - Να τσουλάει το ποδήλατο χωρίς να ακουµπά κάτω µε τα πόδια του. - Να στρίβει ενώ τσουλάει. - Να κοιτά προς τα πού πηγαίνει - Να είναι χαρούµενο όταν κάνει όλα τα παραπάνω.

ποδήλατο