Open life|16.06.2020 15:45

Γυαλιά ηλίου: Τα μυστικά για σωστή επιλογή

Φωφώ Μπόνιου

Πέρα από τους αισθητικούς λόγους υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η χρήση γυαλιών ηλίου, ειδικά για την προστασία μας από την ακτινοβολία. Επιπλέον, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής η εφαρμογή τους, η ποιότητα του φακού, καθώς και το είδος σκελετού που ταιριάζει στο πρόσωπό μας.

 «Ο ήλιος», όπως εξηγεί στο «TV Εθνος» ο οπτικός-οπτομέτρης και μέλος του Συλλόγου Οπτικών-Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, Παντελής Ζωγράφος, «είναι ένα τεράστιο αγαθό και συνάμα επικίνδυνο»: «Εάν δεν προστατευθούμε σωστά επιλέγοντας έναν απορροφητικό φακό, είναι προτιμότερο να μη φοράμε γυαλιά ηλίου» τονίζει από την πλευρά του, συνιστώντας παράλληλα στους καταναλωτές να μην αγοράζουν γυαλιά από πανέρια και καταστήματα με ρούχα και άλλα είδη, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να καταλήξουν να είναι επικίνδυνα για τα μάτια μας, μια και δεν πληρούν οι φακοί αυτών τις κατάλληλες προδιαγραφές για την προστασία μας από τον ήλιο. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Ζωγράφος, οφείλουμε, όταν πρόκειται να αγοράσουμε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, να απευθυνόμαστε σε ένα νόμιμο κατάστημα οπτικών, που έχει οπτικό-οπτομέτρη, ο οποίος έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι ο καθ’ ύλην υπεύθυνος που θα βοηθήσει με γνώση και εμπειρία ανάλογα με την περίπτωσή σας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο, υπάρχουν και άλλες σημαντικές παράμετροι που παίζουν ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου γυαλιού για το πρόσωπό σας.

Ο ρόλος του φακού

Ενας απορροφητικός φακός πέρα από το κόστος έχει απορροφητικές ύλες, ομοιογένεια σε όλη τη διάμετρο και την περιφέρειά του. Ολα τα κρύσταλλα που πωλούνται στα καταστήματα οπτικών απορροφούν τη UVA ακτινοβολία 100%.

Το κόστος

Ενα επώνυμο γυαλί, είτε σχεδιαστή είτε μεγάλου brand, αναμφίβολα έχει επιβάρυνση στην τελική τιμή. Ωστόσο υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες που όμως δεν ανήκουν στα μεγάλα brands και παρ’ όλα αυτά διαθέτουν γυαλιά που πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν φακούς με 100% απορροφητικό γυαλί. Οπότε δεν χρειάζεται να δώσετε ένα πολύ μεγάλο ποσό για να έχετε την ανάλογη προστασία, απλώς οφείλετε να τσεκάρετε την ποιότητα του φακού.

Της... μοδός

Πριν από 30 χρόνια δεν υπήρχαν πολλές μάρκες γυαλιών. Πλέον σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οίκοι λανσάρουν και γυαλιά με την υπογραφή τους. Φέτος η μόδα επιτάσσει ανοιχτόχρωμους φακούς που επιλέγονται από το κοινό και για εκκεντρικές βραδινές εξόδους. Σημειωτέον ότι η απορροφητικότητα δεν έχει να κάνει με το χρώμα, καθώς και ένας τελείως διάφανος φακός μπορεί να 100% απορροφητικός στη UVA ακτινοβολία. Πέρα από το χρώμα στο γυαλί, της… μοδός είναι και οι σκελετοί σε διάφορους χρωματισμούς, ενώ στις προθήκες των καταστημάτων κλέβουν φέτος την παράσταση τα γυαλιά τύπου μάσκα, όπως και το σχέδιο πεταλούδα, τόσο στα ηλίου όσο και στα οράσεως. Ειδικά η τελευταία τάση που επέστρεψε δυναμικά αρέσει πολύ στις γυναίκες, καθώς το σχέδιο αυτό δημιουργεί μια εικόνα με ωραίες γωνίες για το πρόσωπο μιας γυναίκας.

Σωστή εφαρμογή

«Επιλέγουμε αυτό το γυαλί που κάθεται καλύτερα στο πρόσωπο» επιμένει ο κ. Ζωγράφος, διευκρινίζοντας ότι «δεν κάθονται όλα σε όλα τα πρόσωπα». Δουλειά του οπτικού είναι να το προσαρμόσει στο πρόσωπο του πελάτη, να το καμπυλώσει πίσω από τα αυτιά και να ακουμπάει καλά, να έχει κατάλληλα επιρρίνια, τα οποία ο οπτομέτρης θα μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει δίνοντας σωστή κλίση.

Σχήμα προσώπου: Παίζει ρόλο; 

Το υποκειμενικό γούστο κυριαρχεί με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η γυναίκα με οβάλ πρόσωπο καλό θα είναι να κινείται σε επιλογές που θα επιτύχουν την αντίθεση με το πρόσωπό της. Οπότε η λύση ενός γυαλιού με γωνίες, πεταλούδα και σε τετράγωνο σχήμα θεωρείται ιδανική. Στις έχουσες μακρόστενο πρόσωπο τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς εφαρμόζουν όλες οι γραμμές. Οι άνδρες, από την πλευρά τους, οδηγούνται οι περισσότεροι στη λύση των τετράγωνων γραμμών, καθώς αυτό το σχήμα «κάθεται» καλύτερα στο πρόσωπό τους.

Η μύτη και ο ρόλος της 

Προσοχή, όσοι διαθέτουν μεγάλη μύτη καλό θα είναι να κινηθούν στην επιλογή ενός ζευγαριού με μεταλλικό σκελετό και ρυθμιζόμενα επιρρίνια. Αντιθέτως ο κοκάλινος σκελετός δεν θα επιτρέψει στον οπτικό να παρέμβει, καθώς δεν είναι αρκετά εύκαμπτος.

Σωστός καθαρισμός

Κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου συνοδεύεται από ένα πανάκι από μικροφίμπρα, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται από τον πελάτη για να ρουφάει τη βρωμιά. Φυσικά το πανάκι αυτό το πλένουμε με νεράκι και σαπούνι και το ξαναχρησιμοποιούμε. Δεν ενδείκνυται ο καθαρισμός των γυαλιών σας είτε με χαρτί κουζίνας και χαρτοπετσέτα που θα προκαλέσουν φθορά στον φακό είτε ακόμη και με την μπλούζα σας, στην οποία μπορεί να υπάρχει σκόνη που θα μεταφερθεί στον φακό.

μαύρα γυαλιά ηλίουκαλοκαίριγυαλιά ηλίουήλιος