Open life|03.07.2020 14:06

Ύπνος και βρέφη: Πέντε συμβουλές για όνειρα γλυκά

Φωφώ Μπόνιου

Κι όμως υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικοί χάρις στους οποίους το μωράκι σας θα κοιμάται και πιο πολύ και πιο ήρεμα, αρκεί βεβαίως οι νέοι γονείς να είναι έτοιμοι να τηρούν ένα πρόγραμμα. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής ύπνου τονίζει ότι τα βρέφη ηλικίας 4-12 μηνών πρέπει να κοιμούνται μεταξύ 12-16 ωρών (συμπεριλαμβανομένων και των μικρής διάρκειας υπνάκων) για να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία τους. Επίσης, τα παιδιά ηλικίας 1-2 ετών χρειάζονται 11-14 ώρες και εκείνα των 3-5 ετών πρέπει να κοιμούνται 10-13 ώρες την ημέρα.

Για να τηρηθεί όμως αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν κάποιες συμβουλές ειδικών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κοιμάται σαν πουλάκι.

1. Κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής ύπνου

Η καταγραφή των καθημερινών συνηθειών του μωρού σας θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε το πρόγραμμα ύπνου του. Ξεκινήστε παρακολουθώντας ημέρες και νύχτες για μία εβδομάδα και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα δεδομένα για να καταλάβετε την ιδανική ώρα ύπνου. Για παράδειγμα εάν εντοπίσετε ότι στις 7 το απόγευμα είναι πάντα υπερκινητικό το μωράκι σας, μάλλον θα έπρεπε εκείνη την ώρα να το βάλετε για ύπνο.

2. Δημιουργήστε μια ρουτίνα για ύπνο

Κάθε βράδυ δημιουργήστε μία διαδικασία ύπνου που θα διευκολύνει το μυαλό του μωρού σας και θα προετοιμάσει το σώμα του για ύπνο. Ένα ελαφρύ μασάζ, μία ανάγνωση παραμυθιού ή ένα νανούρισμα θα δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για όνειρα γλυκά. Εκτός σχεδίων θα πρέπει να είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης. Ακολουθώντας μια συνεπή ρουτίνα, το μωρό σας θα γνωρίζει ότι είναι ώρα για ύπνο και έτσι θ’ αναπτύσσει σιγά-σιγά το εσωτερικό του ρολόι.

Copyright: Pexels

3. Επιλέξτε την κατάλληλη ημερομηνία έναρξης του νέου προγράμματος

Δεν υπάρχει ποτέ η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στον ύπνο, ωστόσο καλό θα ήταν ν’ αποφύγετε να το προγραμματίσετε γύρω από σημαντικά γεγονότα στη ζωή του μωρού σας (νέα νταντά, οδοντοφυΐα, διαφορετικό υπνοδωμάτιο). Οι περισσότεροι γονείς ξεκινούν την Παρασκευή για να επωφεληθούν από το σαββατοκύριακο.

4. Ρυθμίστε την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο

Το περιβάλλον που κοιμάται ένα μωρό παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο να κοιμηθεί ήρεμα και να ξυπνήσει ακόμα πιο ορεξάτο. Εάν το δωμάτιο του μωρού σας παίρνει πολύ φως σκεφτείτε να επιλέξτε αποχρώσεις που σκουραίνουν το δωμάτιο.

5. Μείνετε συνεπείς

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς είναι η ασυνέπεια. Κάποια στιγμή, το μικρό σας –και αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την πρώτη μέρα τήρησης ρουτίνας ύπνου- θα κλαίει στη μέση της νύχτας. Ελέγξτε το για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά και δοκιμάστε να το παρηγορήσετε έξω από την πόρτα και όχι εντός δωματίου. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να σαμποτάρετε τις εβδομάδες σκληρής δουλειάς που έχετε ήδη κάνει.

ύπνοςβρέφη