Open life|06.08.2020 17:58

Για υποψήφιους γονείς: Έρχεται μωρό, έτσι θα προετοιμάσετε το σκυλάκι σας

Φωφώ Μπόνιου

Με λίγο προγραμματισμό, λένε οι κτηνίατροι, μπορείτε να βοηθήσετε ακόμη και τον πιο χαϊδεμένο σκύλο να κάνει μια ομαλή μετάβαση από τη διαμονή σε ένα νοικοκυριό χωρίς μωρό σ’ ένα σπίτι που επικεντρώνεται στο κλάμα ενός νεογέννητου.

Αρχικά θα πρέπει να σκεφτείτε ότι μία νέα μανούλα δεν θα μπορεί ν’ αφιερώσει τον ίδιο χρόνο σ’ ένα κατοικίδιο, όπως πριν, καθώς θα πρέπει πλέον να φροντίζει το μωράκι της. Επίσης, πριν έρθει το μωρό και όσο εσείς θα ετοιμάζετε το παιδικό δωμάτιο, κάνοντας κάποιες αλλαγές ακόμα και στο υπνοδωμάτιό σας ή και στο υπόλοιπο σπίτι, καλό θα είναι εκείνη την περίοδο να είστε πιο ευαίσθητοι στις ανάγκες του κατοικιδίου σας. Μάλιστα αφού ολοκληρώσετε τη διακόσμηση του χώρου σας, παίξτε με το σκυλάκι σας σε αυτούς τους χώρους για να δημιουργήσετε θετικά συναισθήματα γι’ αυτό.

Δεδομένου ότι είναι κουραστικό να επιβλέπετε το σκύλο σας, ενώ φροντίζετε το βρεφάκι σας - ειδικά όταν είστε μόνοι στο σπίτι- καλό θα είναι να διατηρήσετε το σκυλάκι σας εκτός δωματίου, κλείνοντας ακόμα και την πόρτα. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας συνήθως σας ακολουθεί γύρω από το σπίτι ή κοιμάται στο δωμάτιό σας, προσπαθήστε σταδιακά να το κρατήσετε χωριστά, ώστε να είναι εξοικειωμένο με τη στιγμή που έρχεται το μωρό.

Το κλάμα και η κραυγή ενός μωρού μπορεί να είναι ενοχλητικά για τα ζώα, οπότε η προετοιμασία είναι το κλειδί. Το YouTube διαθέτει πολλά βίντεο από θορύβους μωρών για να σας βοηθήσουν. Βάλτε την ηχογράφηση σε χαμηλή ένταση ενώ το κατοικίδιό σας τρώει ή παίζει. Παράλληλα εκθέστε το κατοικίδιο ζώο σας σε διάφορα παιδικά παιχνίδια και άλλες συσκευές ήχου πριν φτάσει το μωρό.

Καλό θα ήταν επίσης ν’ αρχίζετε να εντάξετε πριν την έλευση του μωρού σας το απορρυπαντικό για τα ρούχα του. Αυτό θα δημιουργήσει μια θετική σχέση του σκύλου σας με το μωρό σας πριν ακόμη γεννηθεί. Τέλος, είναι σημαντικό, όταν επιστρέψετε με το μωρό στα χέρια σας, να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το ήδη υπάρχον πρόγραμμα του κατοικίδίου σας.

γονείςκατοικίδιοσκύλος