Open life|09.08.2020 12:00

Ευαίσθητα αυτιά; Προσοχή στα μακροβούτια

Άκης Φωτόπουλος

«Το νερό της πισίνας ή της θάλασσας, η πλημμελής υγιεινή κατά την περίοδο των διακοπών, οι βουτιές και τα μακροβούτια μπορούν να προκαλέσουν μέτριες ή έντονες ενοχλήσεις στα αυτιά, ειδικά των παιδιών» λέει στο ethnos.gr ο χειρουργός – ωτορινολαρυγγολόγος Κωνσταντίνος Δασκολιάς και προσθέτει: «Εάν το παιδί σας παραπονεθεί ότι βουλώνει ή πονάει το αυτί του μετά από το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα πρέπει να του εξηγήσετε ότι θα αποφύγει την επαφή με το νερό. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το παιδί σας εκτός νερού, μία ασφαλής λύση είναι να κλείσετε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Εάν ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα μπορείτε να στάξουμε στο αυτί μερικές σταγόνες οινοπνεύματος, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία και θα βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει» η κυψελίδα».

Όπως εξηγεί ο κ. Δασκολιάς «σε περίπτωση που αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε παιδικές ωτοασπίδες να θυμάστε ότι απαιτούν πολύ καλή υγιεινή, δηλαδή πλύσιμο με σαπούνι και πολύ καλό στέγνωμα μετά από κάθε χρήση προκειμένου να αποφύγετε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο».

Οχι λάδι μέσα στο αυτί

Κατά τον κ. Δασκολιά «το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι να ενσταλάζουν λάδι μέσα στο αυτί. Εάν η ενόχληση οφείλεται στην διογκωμένη λόγω νερού κυψελίδα, το λάδι θα τη φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση δεν θα υποχωρήσει, αντίθετα, ο πόνος θα γίνει πιο έντονος. Σε κάθε περίπτωση που ο πόνος επιμένει, συνοδεύεται από πυρετό ή πύον πρέπει να επικοινωνήσουμε με παιδίατρο ή ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία».

Ναι στη θάλασσα

Στο ερώτημα θάλασσα ή πισίνα ο ειδικός επιστήμονας τονίζει: «Η θάλασσα είναι η πιο υγιεινή επιλογή καθώς στο θαλάσσιο περιβάλλον υπάρχουν πολύ λιγότερα μικρόβια από όσα μπορεί να υπάρχουν στην πισίνα, ακόμη κι αν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και η χλωρίωση γίνεται συστηματικά. Επιπλέον, το θαλασσινό νερό φημίζεται για τις «θεραπευτικές» του ιδιότητες στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα καθώς πλένει φυσικά τον φάρυγγα και τη μύτη απομακρύνοντας τα μικρόβια».

*Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Δασκολιά, Χειρουργού ΩΡΛ

Κωνσταντίνος ΔασκολιάςΑυτίΜακροβούτια