Open life|29.08.2020 22:15

Τι, εσείς τα παγάκια σας τα φτιάχνετε μόνο με νερό;

Newsroom

Τα παγάκια είναι, ομολογουμένως, πολύ χρήσιμο πράγμα. Δροσίζουν τα αναψυκτικά και τους χυμούς, τον καφέ, το τσάι, τα ποτά και τα κοκτέιλ και ιδίως τις μέρες (και τις νύχτες) που η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αλλά δεν χρειάζεται να περιοριστείτε στο σκέτο νερό. Πολλά υλικά μπορούν να μπουν στις παγοθήκες και να δώσουν γεύση, χρώμα κι άρωμα στα ποτά σας.

Τώρα τελευταία στα σούπερ μάρκετ, στα παντοπωλεία και στα περίπτερα βρίσκουμε νερό αρωματισμένο με φρούτα ή/και λαχανικά σε διάφορες γεύσεις. Μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική εκδοχή, δροσιστική και με ελάχιστες θερμίδες, χρησιμοποιώντας μερικά ελαφρώς «ενισχυμένα» παγάκια. Η λογική είναι απλή: ανά ένα ποτήρι νερό, ένα τέταρτο του φλιτζανιού φρέσκος χυμός και μετά... κατάψυξη. Αν διαθέτετε αποχυμωτή, το χυμό μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας, αλλά κι οι χυμοί χωρίς ζάχαρη που κυκλοφορούν στην αγορά λειτουργούν μια χαρά. Χρησιμοποιήστε λεμόνι, πορτοκάλι, πορτοκάλι-καρότο, πορτοκάλι-λάιμ αλλά και ανανά ή μάνγκο, φράουλα, κεράσι, ρόδι, κράνμπερι ή ό,τι άλλο προτιμάτε.

Tα αρωματικά φυτά και τα φρούτα δίνουν χρώμα και άρωμα στα παγάκια / φωτογραφία: Cottonbro (Pexels)

Αν τα παραπάνω παγάκια –στα οποία μπορείτε αν θέλετε να βάλετε πέρα από το χυμό και κομματάκια φρούτων, κάνοντας τα έτσι πιο ελκυστικά στο μάτι– τα προσθέσετε σε ανθρακούχο νερό αντί για μεταλλικό ή βρύσης, έχετε, έτσι στα γρήγορα, ένα χειροποίητο αναψυκτικό. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με διάφορα βότανα και αρωματικά φυτά. Δοκιμάστε ας πούμε να βάλετε στο μπλέντερ ένα φλιτζάνι νερό, ένα αγγούρι που το έχετε νωρίτερα καθαρίσει και κόψει σε κομμάτια, μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, δυόσμου ή μέντας, παγώστε το μείγμα για τρεις με τέσσερις ώρες κι αρωματίστε το νερό σας ή, γιατί όχι, ένα τζιν τόνικ. Κάντε το ίδιο με χυμό λεμονιού και ρόφημα λουίζας και θα εκπλαγείτε με την εκφραστική, λεμονάτη γεύση του. Ή με λεμόνι και δεντρολίβανο. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι, οπότε κινηθείτε ανάλογα με τα γούστα σας, τα διαθέσιμα υλικά και τη διάθεση της στιγμής.

Τα παγάκια του καφέ μπορείτε να τα σερβίρετε και με κρύο γάλα / φωτογραφία: Τoa Heftiba (Unsplash)

Τέλος, μια καλή ιδέα, είναι και τα παγάκια από καφέ, τα οποία βοηθούν να μην νερώνει και χάνει την ένταση και τη γεύση του το αγαπημένο σας παγωμένο ρόφημα. Για να τα φτιάξετε, γεμίστε τις παγοθήκες με καφέ φίλτρου, εσπρέσο ή cold brew, προτιμώντας το χαρμάνι ή τον μονοποικιλιακό καφέ που συνηθίζετε να πίνετε, ούτως ώστε λιώνοντας να μην αλλοιώνουν τη γεύση του. Μ' αυτό τον τρόπο ο καφές σας θα παραμείνει δυνατός και μυρωδάτος μέχρι την τελευταία γουλιά. Μπορείτε, αν θέλετε, να τα προσθέσετε και σε κρύο γάλα.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να φτιάξετε μια μικρή σχετικά ποσότητα, η οποία θα καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην απορροφήσουν τα παγάκια σας μυρωδιές από τα υπόλοιπα τρόφιμα που διατηρείτε στην κατάψυξη. Αν χρειαστεί να τα κρατήσετε λίγο παραπάνω, αποθηκεύστε τα σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς. 

παγάκιαχυμοίκαφέςφρούτα