Open life|15.11.2019 09:47

Yoga: Τα εξαιρετικά οφέλη της για την υγεία μας

Παναγιώτης Μητρόπουλος

Η γιόγκα έχει τις ρίζες της σε μια αρχαία πρακτική που ενσωματώνει σωματικά, ψυχικά και πνευματικά στοιχεία. Προέρχεται από την Ινδία κι έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μάλιστα, πρόσφατα, νέα έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Restorative Neurology and Neuroscience, συμπεραίνει ότι 8 εβδομάδες εντατικής εξάσκησης γιόγκα ανακουφίζουν τόσο από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όσο και από το άγχος και την απογοήτευση που συνήθως συνοδεύουν την πάθηση!

Γιόγκα και ανοσοποιητικό σύστημα

Μαθαίνοντας σωστή αναπνοή, μέσω της γιόγκα, πετυχαίνουμε καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού. Έτσι, γίνεται σωστή αιμάτωση στα όργανα, τους μυς και τις λειτουργίες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες που το σύστημά μας μαζεύει καθημερινά από τροφές, από χαμηλά επίπεδα ενέργειας, χαμηλή ή καθόλου αναπνευστική λειτουργία και κακή ψυχολογία. Σε συνδυασμό με τις σωματικές στάσεις (asanas) που το σώμα εξασκεί για ενδυνάμωση, ευλυγισία, ευκαμψία αλλά και για να βελτιώσει τυχόν μυοσκελετικές παθήσεις, πετυχαίνουμε τελικά τη συνολική ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας.

Πώς επιδρά η γιόγκα στην ψυχολογία

Βελτιώνει τη διάθεσή μας
Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν το αίμα στον εγκέφαλο δεν είναι καλά οξυγονωμένο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας. Ευτυχώς, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό. Οι διατάσεις απελευθερώνουν ενδορφίνες και μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος και τα επίπεδα του οξυγόνου.
Καταπολεμά το άγχος και το στρες
Το άγχος και το στρες συχνά μπορεί να είναι μη διαχειρίσιμο και να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Η γιόγκα βοηθάει με τις κινήσεις του σώματος και τις ασκήσεις αναπνοής να μετριάσετε τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα, να τα ελέγξετε και να χαλαρώσετε.

Τα ισχυρότερα αντιγηραντικά οφέλη της γιόγκα

Η γιόγκα επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης με τη σταδιακή βελτίωση κάποιων βασικών παραγόντων που αφορούν τη σωματική υγεία. Παρακάτω περιγράφονται εν συντομία 5 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αποφασίσετε να ξεκινήσετε γιόγκα όχι μόνο τώρα, αλλά και να τη συνεχίσετε καθώς προχωρά η ηλικία σας προκειμένου να βελτιώσετε περισσότερο την υγεία σας: 1. Ισορροπία 2. Ευελιξία 3. Δύναμη 4. Αναπνοή 5. Σωματική επίγνωση

Μπορούν όλοι να κάνουν γιόγκα;

Η γιόγκα είναι καθαρά προσωπική βιωματική πρακτική και βοηθά στο να μας «φέρει στην παρούσα στιγμή». Επομένως η πρακτική είναι διαθέσιμη προς όλους όσους ασκούνται κάνοντας μόνον ό,τι επιτρέπει το σώμα τους πάντα σε επικοινωνία με το νου. Ο καθένας μπορεί να λάβει τα οφέλη της πρακτικής εάν ασκείται με συνέπεια δίπλα σε έναν έμπειρο δάσκαλο.

Γιόγκα και παιδιά

Η γιόγκα έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Η αναπνοή, η συγκέντρωση, οι στάσεις και ο τρόπος που τα παιδιά μαθαίνουν να δρουν ή να αντιδρούν σε καταστάσεις, τα οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτογνωσία, αυτοανακάλυψη και αυξάνει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους. Τέλος, έχει το θετικό ότι είναι μια κινητή μορφή άσκησης που μπορεί να γίνει οπουδήποτε.

Tα 5 κυριότερα είδη της γιόγκα

Hatha yoga - Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα είδη yoga· εξ ορισμού, hatha σημαίνει κάθε σωματική εξάσκηση της yoga, οπότε κατά κάποιο τρόπο αναφέρεται σε κάθε είδος yoga που υπάρχει.
Kundalini yoga - Αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση της γιόγκα, η εξάσκηση της οποίας συγκεντρώνεται στην αφύπνιση της ενέργειας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης.
Ashtanga yoga (power yoga) - Αυτό το είδος γιόγκα είναι σωματικά απαιτητικό, καθώς εμπλέκει τις συγχρονισμένες αναπνοές με σταδιακά δυσκολότερες και συνεχόμενες θέσεις.
Prenatal yoga (για εγκύους) - Είναι σχεδιασμένη για όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, ακόμα και για τις γυναίκες 
που μόλις έχουν γεννήσει και προσπαθούν να επαναφέρουν το σώμα τους στην πρότερη φυσική κατάσταση.
Aerial yoga - Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, κάθεστε πάνω σε μια απαλή, υφασμάτινη αιώρα, η οποία κατασκευάζεται από ειδικό ύφασμα υψηλής πυκνότητας και γι’ αυτό έχει και μεγάλη αντοχή, καταφέρνοντας να κρατήσει όλο μας το βάρος.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου]

γιόγκα