Open life|22.11.2019 22:50

Το σύγχρονο συμβιώνει με το παλιό -Το βυθισμένο λιμάνι της Αρχαίας Ερέτριας (vid)

Newsroom

Η αρχαία Ερέτρια ήταν μια από τις σπουδαιότερες ναυτικές δυνάμεις του ελλαδικού χώρου ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.• είχε αποικίσει ακτές του Αιγαίου, σε νησιά και στη Μεγάλη Ελλάδα. Η πρώτη αναφορά της Ερέτριας στην αρχαία Ελληνική γραμματεία γίνεται στα Ομηρικά έπη (Ιλιάς Β, 537) όπου μαζί με τις υπόλοιπες ευβοϊκές πόλεις συμμετάσχει στην τρωική εκστρατεία.

Σε αυτό το μαγευτικό βίντεο πετάμε πάνω από το άγνωστο βυθισμένο λιμάνι της Αρχαίας Ερέτριας, το οποίο απέχει μόλις 30 μέτρα από το σύγχρονο λιμάνι, αλλά το χωρίζουν 2.400 χρόνια απ’ αυτό. Ο λιμενοβραχίονας αυτός αποτελεί το δυτικό άκρο του λιμανιού της Ερέτριας. Πρόκειται για μία μνημειώδη κατασκευή από αργούς λίθους που εκτείνεται για 600 περίπου μέτρα με κατεύθυνση από βόρεια-βορειοδυτικά προς νότια-νοτιοανατολικά.

Στο νότιο-νοτιοανατολικό άκρο του, όπου και βρίσκεται ο φάρος του σύγχρονου λιμανιού, στρέφεται προς ανατολικά για 55 περίπου μέτρα, κλείνοντας και προστατεύοντας, από νότια, την είσοδο του λιμανιού. Σύμφωνα με μία επιγραφή η οποία βρέθηκε ενσωματωμένη σε σύγχρονο τοίχο, στην περιοχή του σημερινού λιμανιού, κατά το πρώτο ήμισυ του 6ου π.Χ. αιώνα η Ερέτρια ελέγχει με το στόλο της τόσο το νότιο όσο και το βόρειο πέρασμα του Ευβοϊκού προς την ανοικτή θάλασσα.

Περισσότερα στο enallaktikidrasi.com/

Ερέτρια