Open life|04.12.2019 12:55

Οικογενειακά τραπέζια - Οδηγός επιβίωσης: Πώς να διαχειριστείτε «ενοχλητικούς» συγγενείς

Κατερίνα Τσιτούρα

Χριστούγεννα. Μια εποχή του χρόνου γεμάτη μαγεία, με φανατικούς θαυμαστές και ορκισμένους εχθρούς. Στο μυαλό των περισσοτέρων, η συγκεκριμένη γιορτή συνδέεται άρρηκτα με την οικογενειακή θαλπωρή. Και πράγματι, εκείνες τις ημέρες οι συγγενείς ξανασυναντιούνται, λαμβάνουν τη θέση τους στο μεγάλο τραπέζι και ακονίζουν τα μαχαιροπίρουνά τους. Γιατί τα οικογενειακά δείπνα είναι πάντοτε απρόβλεπτα.

Οι αρχικές αγκαλιές πολύ εύκολα καταλήγουν σε διενέξεις και μια άστοχη κουβέντα αρκεί να μετατρέψει την εορταστική ατμόσφαιρα σε πεδίο συγκρούσεων. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αντιμετωπίσετε τους «δύσκολους» συγγενείς και να σώσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων; Πολύ απλά, λαμβάνοντας τα μέτρα σας.


8 τρόποι να διαχειριστούμε τους «δύσκολους» συγγενείς κατά τη διάρκεια των γιορτών

  1. Το προηγούμενο βράδυ κοιμηθείτε καλά, καθώς ο ύπνος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το νευρικό σύστημα. Πριν από το δείπνο, θυμηθείτε τις δυσάρεστες εμπειρίες του παρελθόντος, σκεφτείτε γιατί ήταν έτσι και τι θα μπορούσατε να κάνετε για να βελτιώσετε τη φετινή κατάσταση. Κλείστε τα μάτια και οραματιστείτε την ιδανική σας συμπεριφορά. Δείτε τον εαυτό σας να απαντά με ψυχραιμία και αξιοθαύμαστη διπλωματία στα πάσης φύσεως σχόλια. Και φυσικά, την κρίσιμη ώρα επιλέξτε ένα κάθισμα μακριά από τον θείο Κώστα! Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, πως δεν συγκαταλέγεται στους αγαπημένους σας συγγενείς.
  2.  «Έχεις επιτέλους κοπέλα;», «Πότε θα παντρευτείς/θα κάνεις παιδιά;» και «Πότε θα αλλάξεις δουλειά;». Μπορεί σ’ εσάς οι παραπάνω ερωτήσεις να φαίνονται αθώες ή ακόμη και ένδειξη του γνήσιου ενδιαφέροντός σας, ωστόσο για κάποιους από τους συγγενείς σας αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που, για δικούς τους λόγους, δεν επιθυμούν να θίξουν στο οικογενειακό τραπέζι.
  3. Δεν χρειάζεται να εμπλέκεστε σε διαμάχες. Κάποιες οικογένειες υπερασπίζονται σθεναρά τις απόψεις τους, με αποτέλεσμα πολλές συζητήσεις να καταλήγουν σε σφοδρές συγκρούσεις. Ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλον πως έχει δίκιο και στο τέλος το μόνο στο οποίο όλοι καταλήγουν να συμφωνούν είναι πως φορτίστηκε αρνητικά το εορταστικό κλίμα. Αν λοιπόν γνωρίζετε ήδη ότι οι απόψεις του θείου Μανώλη σας βγάζουν από τα ρούχα σας, μην ανοίγετε ανάλογες συζητήσεις. Και αν εκείνος το αναφέρει, δεν χρειάζεται εσείς να το συνεχίσετε. Πείτε του απλώς «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» κι αλλάξτε κουβέντα με χιούμορ και ευελιξία.
  4. Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ. Όσο ευχάριστο είναι, άλλο τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να ξεφύγετε από τον έλεγχο, να γίνετε αδιάκριτοι ή ευερέθιστοι. Επίσης, μην πιέζετε άλλους συγγενείς σας να ενδώσουν στον πειρασμό του ποτού, εάν δεν το επιθυμούν.
  5. Μπορεί να μην είστε οι πλέον παραδοσιακοί τύποι ή να εκνευρίζεστε και μόνο στην ιδέα κάποιων εθίμων. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους –που ενδέχεται να είναι οι συγγενείς σας– η παράδοση θεωρείται πολύ σημαντική κι αυτό οφείλετε να το σεβαστείτε. Προσπαθήστε, λοιπόν, για μία φορά μέσα στον χρόνο να δείξετε υπομονή. Πού ξέρετε, ίσως η θετική στάση σας να ανταμειφθεί στο μέλλον, καθώς, μακροπρόθεσμα, τα έθιμα και οι παραδόσεις έχουν την τάση να ενδυναμώνουν τις οικογενειακές σχέσεις.
  6. Από την άλλη, αν έχετε εμμονή με την τελειότητα, προσπαθήστε να μη μεταφέρετε το άγχος και την πίεση στους συγγενείς σας, ώστε όλοι οι συνδαιτυμόνες να απολαύσουν με την ψυχή τους αυτές τις μέρες.
  7. Η διασκέδαση δεν ορίζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους ανθρώπους, όμως σίγουρα μπορείτε να εσνωματωθείτε για λίγες ώρες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να απολαύσετε την αστεία πλευρά των οικογενειακών δείπνων. Εξάλλου, σκεφτείτε πως έχετε όλο τον υπόλοιπο καιρό να κάνετε πράγματα που σας αποφορτίζουν και σας ψυχαγωγούν πραγματικά.
  8. Αφήστε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης να πλημμυρίσει την καρδιά σας! Είστε γεροί και υγιείς, έχετε ένα όμορφο σπίτι και απολαμβάνετε το πλούσιο δείπνο σας με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους που με τον δικό τους, ιδιαίτερο πολλές φορές τρόπο σας νοιάζονται. Θυμηθείτε πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο καθώς οι σταθερές της ζωής συχνά ανατρέπονται.

Κι αυτό ήταν το χριστουγεννιάτικο δείπνο με τους συγγενείς. Εάν σεβαστείτε τον μυστικό του κώδικα, θα διαπιστώσετε πως οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν αποτελούν απαραίτητα μια ανιαρή υποχρέωση στο κοινωνικό σας πρόγραμμα αλλά, αντίθετα, σας δίνουν την ευκαιρία να συναντηθείτε ξανά με ανθρώπους που δεν βλέπετε συχνά. Και μπορεί να μη σας ενώνουν πολλά με κάποιους από αυτούς, αδιαμφισβήτητα όμως έχετε όλοι μια κοινή αφετηρία: τη διάθεσή σας να περάστε όμορφα και να νιώσετε το πνεύμα της αγάπης και στο δικό σας οικογενειακό σας τραπέζι.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 24 Νοεμβρίου]

οικογένειαΧριστούγενναγιορτές