Open life|29.01.2020 16:44

Ο νόμος της έλξης και ο ρόλος των συναισθημάτων

Ελίνα Γιαχαλή

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε βαθιά το πώς λειτουργεί ο νόμος της έλξης, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια σημαντική υπενθύμιση: είμαστε δραστικά και δημιουργικά όντα σε μια δυναμική κατάσταση προς την τελείωση. Είναι πραγματικά θαυμάσιο να αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ον στον πλανήτη που μπορεί να μάθει να αλλάζει συνειδητά τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τη συμπεριφορά και τη χημεία του σώματός του με πρακτικές ασκήσεις, μέσα σε λίγα λεπτά. 

Ο νόμος της έλξης είναι ένα εργαλείο δημιουργίας

Παρότι σαν έννοια είναι πολύ απλή, η πρακτική εφαρμογή του νόμου της έλξης αποτελεί μια περιοχή εξέλιξης για όλους μας η οποία χρειάζεται δεξιοτεχνία και αφοσίωση. Ας πάμε λοιπόν να αποκωδικοποιήσουμε αυτό το υπερεργαλείο που μας προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε την ευημερία μας. 

Ποια είναι η βασική αρχή του νόμου της έλξης;

Κάτι πολύ απλό πραγματικά... Ο νόμος της έλξης λέει ότι τα ομώνυμα έλκονται. Ή, με άλλα λόγια, το ίδιο έλκει το ίδιο του.

Πώς μπορούμε πρακτικά να τον εφαρμόσουμε στη ζωή μας;

Εάν τοποθετήσουμε τα συναισθήματα και την προσοχή μας εκεί που είναι η πρόθεσή μας για ικανό χρονικό διάστημα, θα μπορέσουμε να έλξουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακούγεται πραγματικά απλό, γιατί είναι πραγματικά απλό. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο. Ο νόμος της έλξης είναι ένας χάρτης ο οποίος θα οδηγήσει τον άνθρωπο να θυμηθεί τον εαυτό του ως Ον Δημιουργό.

Ο κρίσιμος ρόλος των συναισθημάτων

Τα συναισθήματα παίζουν καίριο ρόλο ώστε να έλξουμε την ιδανική μας ζωή. Είναι πολύ βασικό όχι μόνο να πιστέψουμε ότι αυτό που επιθυμούμε θα πραγματοποιηθεί αλλά και να νιώσουμε σαν να το έχουμε ήδη στη ζωή μας. Αντιθέτως, είναι δύσκολο να έλξουμε μια ευτυχισμένη ζωή όταν τα κυριότερα συναισθήματά μας είναι η θλίψη, ο φόβος, ο θυμός ή η αγωνία. Συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη, η αισιοδοξία, η αγάπη και η χαρά αποτελούν το κλειδί της υλοποίησης, καθώς είναι τα ιδανικά κύματα ενέργειας που θα μας φέρουν τη μελλοντική μας πραγματικότητα. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από μας ζητούμε οικονομική ευρωστία αλλά είμαστε συντονισμένοι στη στέρηση, την γκρίνια και τη μιζέρια. Ο νόμος της έλξης όμως δεν δουλεύει έτσι. Το ίδιο έλκει το ίδιο.

Γιατί πολλές φορές δεν έλκουμε αυτά που επιθυμούμε;

Ας δούμε τις 3 σημαντικές λέξεις που χρειάζεται να κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν, έτσι ώστε να μάθουμε να ελκύουμε συνειδητά την ευημερία μας.

Λέξη-κλειδί νούμερο 1: Πρόθεση
Λέξη-κλειδί νούμερο 2: Προσοχή
Λέξη-κλειδί νούμερο 3: Συναίσθημα

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια γυναίκα η οποία επιθυμεί να δημιουργήσει το δικό της ευτυχισμένο σπιτικό. Παράλληλα, έχοντας ζήσει μια δύσκολη παιδική ηλικία, αμφιβάλλει υποσυνείδητα για την αξία της, ή φοβάται έντονα την απόρριψη ή την εγκατάλειψη, ενώ συχνά κουβεντιάζει με την παρέα της την κακή προηγούμενη σχέση της. Τη στιγμή που επιθυμεί την ευτυχία, η προσοχή της και τα συναισθήματά της παράγουν εικόνες θυμού, μοναξιάς, απόγνωσης, αυτολύπησης κλπ. Βλέπετε την αντίθεση; Ενώ η πρόθεσή της είναι να δημιουργήσει μια αγαπημένη συντροφική σχέση, η προσοχή του συνειδητού αλλά και του υποσυνειδήτου της βρίσκεται στον φόβο, την αυτοαμφισβήτηση και το δυσάρεστο παρελθόν. Σε τέτοιες περιπτώσεις όχι μόνο δεν ελκύουμε την ευτυχία, αλλά μέσω της προσοχής μας ελκύουμε ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Ο Νόμος της Έλξης άλλωστε δουλεύει πάντα. Ελκύουμε αυτό το οποίο σκεφτόμαστε, συνειδητά αλλά και υποσυνείδητα. Και εδώ έρχεται αυτό που χρειάζεται να κατανοήσουμε ώστε να απελευθερωθούμε από το να έλκουμε ακατάλληλους συντρόφους, οικονομικά προβλήματα και οικονομικές αναποδιές. Αυτό που καλούμαστε να μάθουμε ώστε να γίνουμε συνειδητά όντα δημιουργοί είναι το πώς θα κυριαρχήσουμε στην προσοχή μας. Ας καταλάβουμε όμως λίγο καλύτερα τι συμβαίνει: Καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα παρατηρήσατε ότι παρότι η πρόθεσή σας είναι να μάθετε για τον νόμο της έλξης, η προσοχή σας συχνά πετούσε μακριά. Μπορεί ήδη να έχετε ελέγξει το κινητό σας για τυχόν ειδοποιήσεις ή να είδατε αν είχατε κάποιο μήνυμα στο Facebook. Γιατί συνέβη αυτό; Αυτό συμβαίνει γιατί ο νους είναι ένα ανθρώπινο όργανο που λατρεύει τη συνήθεια. Ακόμη κι αν πρόκειται για μια συνήθεια η οποία δεν σας συμφέρει, ο νους επιθυμεί τη συνηθισμένη διαδρομή του. Είναι ένα όργανο που όσο δεν γνωρίζουμε πώς να κυριαρχήσουμε πάνω του, μας επιβάλλει ερήμην μας όλες του τις συνήθειες. Ακόμη και αν στρέφει την προσοχή σας σε τεράστιους φόβους για το μέλλον... με αποτέλεσμα να έλκει στη ζωή σας περισσότερους από αυτούς. 

Άσκηση κατά της νοητικής πειρατείας 

Για να δείτε πόσο συχνά η προσοχή σας πέφτει θύμα νοητικής πειρατείας, ας κάνουμε μια άσκηση που δίνω συχνά στους μαθητές μου στην ΕνΕλπίς.

Βήμα 1: Σκεφτείτε μια αρνητική σκέψη που κάνετε συχνά. Ιδανικά, γράψτε την σε ένα χαρτί. Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα βρείτε τα χρήματα για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας ή πώς θα ξεπεράσετε τη μοναξιά σας.
Βήμα 2: Θέστε την πρόθεση να μην κάνετε καθόλου αυτές τις σκέψεις απλά για 24 ώρες. Καθόλου.
Βήμα 3: Δεσμευτείτε να σημειώνετε στο χαρτί κάθε φορά που θα αντιλαμβάνεστε ότι οι συγκεκριμένες σκέψεις επιστρέφουν στο μυαλό σας.
Βήμα 4: Παρατηρήστε τι συνέβη μέσα σ’ αυτές τις 24 ώρες. Θα αντιληφθείτε ότι δεν μπορείτε να κυριαρχήσετε στο τι θα προσέξει ή δεν θα προσέξει ο νους σας. Το πιθανότερο είναι ότι το παρελθόν ή ο φόβος σας για το μέλλον επιλέγουν τι θα σκεφτείτε και όχι η ελεύθερη βούλησή σας. Συχνά το πρόβλημα επιλέγει το τι θα σκεφτούμε και όχι η ελεύθερη βούλησή μας. 

Αυτό όμως αλλάζει! Και όχι μόνο αλλάζει, αλλά είναι απαραίτητο να αλλάξει αν ο άνθρωπος επιθυμεί να γίνει συνειδητός δημιουργός της ευημερίας του. Καθότι δεν φτιάχτηκε ο νους για να κυριαρχήσει στον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος φτιάχτηκε για να κυριαρχήσει στον Νου. Να γίνει αυτοκυρίαρχος. Συχνά οι μαθητές μου μου αναφέρουν ότι πριν μάθουν να κυριαρχούν στον νου τους, η απόρριψη στην παιδική τους ηλικία και ο φόβος τους για το μέλλον επέλεγε τις σκέψεις που θα διαμόρφωναν το νοητικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, ήρθαμε εδώ με την ευκαιρία να μάθουμε πώς θα γίνουμε μεγαλύτεροι από την παιδική μας ηλικία. Μεγαλύτεροι από το παρελθόν μας. Μεγαλύτεροι από τους φόβους μας. Και το βασικότερο, κυρίαρχοι όλων των συναισθημάτων και του εαυτού μας.

Πρακτική Άσκηση

Ξεκινήστε σήμερα τη συνειδητή εφαρμογή του Νόμου της Έλξης. 
Α. Βάλτε έναν απλό στόχο, δηλώστε την πρόθεσή σας.
B. Εστιάστε την προσοχή σας εκεί και διατηρήστε την για όση μεγαλύτερη διάρκεια μπορείτε. 
Γ.  Αναπτύξτε τα συναισθήματα που θα νιώθατε εάν είχατε ήδη πετύχει τον στόχο σας.
Δ. Κάντε αποτοξίνωση από τις σκέψεις που αμφισβητούν τον στόχο σας. 
Παρατηρήστε τη ζωή σας καθώς γίνεστε συνειδητοί δημιουργοί της πραγματικότητάς σας.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 26 Ιανουαρίου]

νόμος της έλξης