Open life|30.01.2020 15:40

Τι είναι το Life Coaching και πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου

Νίκη Ορφανουδάκη

Πριν από μερικά χρόνια, όταν μιλούσαμε για το coaching, ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων μας αντιμετώπιζε σαν «εξωγήινους», γραφικούς ή ακόμα και «πυροβολημένους» που προσπαθούσαν να φέρουν στην Ελλάδα άλλη μια «αμερικανιά». Σήμερα όμως, σχεδόν όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε ακούμε συνέχεια τους όρους coaching και coach. Πολλές φορές μάλιστα οι όροι αυτοί επεκτείνονται σχεδόν επί παντός επιστητού: life coach, business coach, wellness coach και τόσοι άλλοι, μέχρι και coaches για ιδιοκτήτες γατιών και σκυλιών υπάρχουν! Τι είναι όμως το πραγματικό coaching και πώς διαχωρίζεται από τη μόδα που κινδυνεύει να αλλοιώσει αλλά και να δυσφημήσει το νόημά του και τη διαδικασία του; Το coaching είναι μια συνεργατική σχέση μεταξύ coach και coachee, η οποία έχει στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων θετικών αλλαγών στην προσωπική ή την επαγγελματική ζωή του ατόμου.

Η όλη διαδικασία δεν έχει σχέση με την ψυχοθεραπεία, καθώς ασχολείται μόνο με το παρόν και το μέλλον, όχι με το παρελθόν. Τα χαρακτηριστικά της είναι η διαμόρφωση στόχων που είναι σημαντικοί για το ίδιο το άτομο, η αξιολόγηση και η υλοποίησή τους και η ενδυνάμωση του ατόμου, χρησιμοποιώντας μοντέλα, εργαλεία, ασκήσεις και τεχνικές από τον χώρο της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής και γενικότερα τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Δεν είναι μια θεωρητική διαδικασία, αλλά μια διαδικασία που στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην πράξη, γεγονός που την καθιστά πολύτιμη καθώς, όπως γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, η διάσταση ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη είναι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα και σήμερα έχει κορυφωθεί. Ο coach από την πλευρά του δεν είναι η αυθεντία ή ο «συμβουλάτορας», όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Είναι ο σύντροφος στο ταξίδι της αυτοβελτίωσης και της μεταμόρφωσης της ζωής του coachee. Ο ρόλος του coach, ακολουθώντας τη σωκρατική πεποίθηση ότι η αλήθεια και οι λύσεις βρίσκονται μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, είναι να βοηθήσει τον coachee να βρει τις δικές του αλήθειες, τις δικές του λύσεις και να ζήσει τη ζωή που ο ίδιος επιλέγει και θεωρεί ότι του προσφέρει νόημα και ικανοποίηση. 

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι πολύ συχνά εντυπωσιακά και επέρχονται πολύ πιο σύντομα από άλλες πρακτικές. Το άτομο στρέφεται στο εδώ και στο τώρα, αποκτά θετική αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζει τις αυτοπεριοριστικές του αντιλήψεις, ξεφεύγει από τη σύγχυση που πολύ συχνά αντιμετωπίζει και αποκτά θετική αντιμετώπιση της ζωής. Χωρίς να αναλώνεται στα λόγια αλλά περνώντας στην πράξη, οικοδομεί ουσιαστικές σχέσεις επικοινωνίας με τους άλλους και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής, συχνότατα μεταμορφώνοντάς την και βιώνοντας ικανοποίηση και ολοκλήρωση.

Στον επαγγελματικό τομέα το coaching το γνωρίζουν και το εφαρμόζουν πια όλοι οι κολοσσοί και οι πολυεθνικές. Το coaching είναι το μυστικό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας μιας επιχείρησης, αφού διαμορφώνει αποτελεσματικά στόχους και ωθεί στην πραγματοποίησή τους, δημιουργεί πρότυπους ηγέτες, συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του χρόνου, στην καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στους εργαζομένους μέσα σε κλίμα επικοινωνίας και αγαστής συνεργασίας, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι οι coaches… να είναι πραγματικοί coaches!

Ως δήλωση ακούγεται περίεργη, όμως η απουσία νομικού πλαισίου σε σχέση με το coaching επιτρέπει σε οποιονδήποτε θέλει να δηλώνει coach, γεγονός που είναι όχι μόνο προβληματικό αλλά πολλές φορές και επικίνδυνο για τα άτομα που θα απευθυνθούν σε αυτούς. Οφείλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι, για να γίνει κάποιος coach, απαιτείται να σπουδάσει σοβαρά coaching και φυσικά να συνεχίζει να σπουδάζει, να επιμορφώνεται και να μελετάει, ώστε να ενημερώνεται για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και να έχει ολοένα πιο κατάλληλα και αποτελεσματικά εργαλεία για να μπορέσει να βοηθήσει τους coachees του.

Το coaching ως πρακτική έχει σοβαρές φιλοσοφικές και επιστημονικές βάσεις και μπορεί στον σύγχρονο κόσμο που μαστίζεται από σύγχυση, αρνητικότητα, έλλειψη οράματος και εμμονή στο κυνήγι της επιτυχίας και της ευτυχίας, να αποτελέσει τη λύση για το σύγχρονο άνθρωπο, έτσι ώστε να βιώσει μια ζωή που θα τη χαρακτηρίζει η ποιότητα και η ολοκλήρωση.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 26 Ιανουαρίου]

life coaching