Open life|04.02.2020 12:56

Θέλετε να αλλάξετε ζωή το 2020; Ολα τα tips για να ξεκινήσετε

Μάρθα Κορινθίου

Όποια κι αν είναι η αφορμή που υποκινεί  την επιθυμία για μια επανεκκίνηση ή μια καινούρια αρχή, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν  να την πραγματοποιήσετε. 

Γράψτε το σενάριο

Μια κατεστραμμένη σχέση, μια καριέρα που έχει φτάσει σε αδιέξοδο, μια απώλεια… Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο επιθυμείτε να αλλάξετε τη ζωή σας, το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι να θέσετε ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους. Αποφασίστε τι ακριβώς θέλετε. Ένα συγκεκριμένο πλάνο θα σας χαρίσει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και σιγουριά – σαν να έχετε στα χέρια σας χάρτη πλοήγησης. 

Αναλογιστείτε τις συνέπειες

Επινοώντας ξανά τη ζωή σας, μπορεί να πέσετε στην παγίδα του παράλογου και του ανέφικτου. Τέλεια η ιδέα να πουλήσετε το σπίτι και να μετακομίσετε στη Χαβάη για να κάνετε σερφ κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής σας, αλλά τέτοιες σημαντικές μεταβολές γίνονται μόνο κατόπιν προσεκτικής εξέτασης. Βάλτε τα κάτω: τι θα κερδίσετε, τι θα θυσιάσετε. 

Αξιολογήστε τα εμπόδια

Ας υποθέσουμε ότι έχετε αναλογιστεί τα αρνητικά και τα θετικά μιας σπουδαίας αλλαγής. Είστε πλέον αποφασισμένοι να μετακομίσετε σε μια πόλη στο εξωτερικό ή να ζήσετε σε ένα ορεινό χωριό. Είναι ώρα να μελετήσετε διεξοδικά ποιες πλευρές της ζωής σας θα επηρεαστούν και να θέσετε ερωτήσεις: Πώς θα διαχειριστώ τα αρνητικά συναισθήματα που θα επιφέρει η απομάκρυνση από τους φίλους μου; Τι οικονομίες πρέπει να κάνω για να αντέξω το ακριβότερο κόστος ζωής; Με ποιες δραστηριότητες θα αντισταθμίσω τις μειωμένες επιλογές ψυχαγωγίας της ζωής στο χωριό;  

Καταστρώστε σχέδιο

Μια νέα ζωή χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό. Πάρτε χαρτί και μολύβι και χαράξτε την πορεία που θα σας οδηγήσει από εκεί που είστε εκεί που θέλετε να είστε. Υπολογίστε τους πόρους και τα μέσα που διαθέτετε, προβλέψτε τα ρίσκα, προγραμματίστε αναλυτικά τις ενέργειες που απαιτούνται για να πετύχετε τον στόχο σας. 

Πάρτε τον χρόνο σας

Αφήστε να περάσει λίγος καιρός και επιμεληθείτε το πλάνο σας. Οι σκέψεις για εναλλακτική, διαφορετική ζωή συνήθως εμφανίζονται στην παραλία, το καλοκαίρι ή με τον ερχομό του νέου χρόνου· στη συνέχεια εξασθενούν. Επαναξιολογήστε τα όνειρά σας μετά από ένα μικρό διάστημα. Παραμένει η επιθυμία ισχυρή; Εξακολουθείτε να είστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική μιας νέας ζωής;  

Τακτοποιήστε τις εκκρεμότητες

Θέλετε να γίνετε μελισσοκόμος στη νότια Κρήτη ή δάσκαλος rafting στον Βοϊδομάτη; Πριν μεταβείτε στην καινούρια ζωή σας βάλτε σε τάξη πάσης φύσεως εκκρεμότητες – από τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικό ταμείο και τον θερμοσίφωνα που στάζει μέχρι την επανασύνδεση με ένα παλιό φίλο. Όταν διευθετηθούν όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που απομυζούν την πνευματική ενέργεια, τότε το μυαλό θα είναι πιο ξένοιαστο και φωτεινό για να διαχειριστεί τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα.
«Πετάξτε τα όνειρά σας στο διάστημα σαν χαρταετό,  και δεν θα ξέρετε τι θα σας φέρουν πίσω· μια νέα ζωή,  ένα νέο φίλο, μια νέα αγάπη, μια νέα χώρα», έγραφε  η Αναΐς Νιν. Όποια κι αν είναι η αφορμή που υποκινεί  την επιθυμία για μια επανεκκίνηση ή μια καινούρια αρχή, τα παρακάτω δέκα βήματα θα σας βοηθήσουν  να την πραγματοποιήσετε. 

Αναπτύξτε νέες συνήθειες

Χρειάζονται από τρεις έως έξι εβδομάδες για να μας γίνει κάτι συνήθεια και να καταγραφεί στον εγκέφαλό μας – από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την εξορία της ζάχαρης από τη διατροφή. Μια καλή προπόνηση για τον στίβο της νέας ζωής θα ήταν να εντάξετε νέες, ευεργετικές συνήθειες στην καθημερινότητά σας επιδιώκοντας μια εσωτερική αλλαγή: δεκαπέντε λεπτά γιόγκα κάθε πρωί, ανάγνωση ποίησης αντί για Instagram πριν τον ύπνο.  

Εστιάστε στον εαυτό σας

Μην πέφτετε στην παγίδα της σύγκρισης· ξοδεύετε άσκοπα χρόνο, αποσπάται η προσοχή σας και απομακρύνεστε από τον στόχο σας. Η περιουσία, η καριέρα, το κοινωνικό στάτους και οι ζωές των άλλων δεν σας αφορούν. Καθένας χαράζει το δικό του μονοπάτι στη ζωή.  

Ζητήστε βοήθεια

Οι συγγενείς και οι φίλοι προσφέρουν συναισθηματική ασφάλεια – μια ασπίδα που αποκρούει το στρες. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε μέσα σας τα εφόδια για να αντιμετωπίσετε δυναμικά τις νέες προκλήσεις. Αν έχετε παιδιά, ένας παιδοψυχολόγος θα σας δώσει καθοδήγηση για την ομαλή προσαρμογή της οικογένειάς σας στη νέα κατάσταση.  

Κάντε υπομονή

Μια καινούρια ζωή δεν επινοείται ούτε φτιάχνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο χρόνος είναι σύμμαχός σας τόσο στον λεπτομερή σχεδιασμό του έργου σας όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του. Όπως είχε γράψει και ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ: «Όλη η ανθρώπινη δύναμη αποτελείται από υπομονή και χρόνο».

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 26 Ιανουαρίου]

αυτοβελτίωση