Open life|04.03.2020 14:52

Διατροφή στο γραφείο: 12 ιδέες για γρήγορα και υγιεινά σνακ

Μυρτώ Μυλωνά

Η τροφή είναι καύσιμο για το σώμα μας, και όσοι εργαζόμαστε σε γραφείο γνωρίζουμε την αξία των μικρών γευμάτων. Μας παρέχουν ένα ευχάριστο διάλειμμα για τις αισθήσεις μας και είναι ένας τρόπος να γεμίσουμε ενέργεια που μας κάνει πιο παραγωγικούς, πιο χαρούμενους και συγκεντρωμένους. Μια πρακτική κίνηση που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η λέξη «υγιής» σημαίνει βέβαια κάτι διαφορετικό για τον καθένα, ανάλογα με διατροφικές ή ιατρικές συνθήκες που μπορεί να έχει, τη σχέση του με το φαγητό, τις προτιμήσεις του, θέματα με τη διαχείριση βάρους και ούτω καθεξής. Σε γενικές γραμμές, όμως, το νόημα που έχουν τα ενδιάμεσα γεύματα είναι να μας βοηθούν να διατηρήσουμε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των μικρογευμάτων στη δουλειά είναι να μεταφέρονται εύκολα ή να αποθηκεύονται, να καταναλώνονται γρήγορα και να έχουν θρεπτικό περιεχόμενο.

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός έχει και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε: πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, και μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για ώρα. Επίσης δεν λερώνει, δεν μυρίζει και δεν χρειάζεται προετοιμασία. Λίγο προσοχή σε έτοιμα μείγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο γιατί έχουν πολλά φρούτα και έξτρα ζάχαρη.

Μήλο και φιστικοβούτυρο ή ταχίνι

Γευστικά το φιστικοβούτυρο και το ταχίνι ταιριάζουν εξαιρετικά με το μήλο. Έτσι στο σνακ έχουμε μια άμεση πηγή ενέργειας, που είναι το φρούτο, σε συνδυασμό με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, που θα μας κάνουν να νιώσουμε χορτάτοι άμεσα και για αρκετή ώρα.

Γκρανόλα και σπιτικές μπάρες δημητριακών

Μια λύση που μπορούμε να κρατάμε στο γραφείο για γρήγορο σνακ. Προσοχή στις έτοιμες λύσεις, γιατί περιέχουν πολλά συστατικά που δεν χρειαζόμαστε, αρκετή ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά. 

Ρυζογκοφρέτες από καστανό ρύζι ή κρίθινα παξιμαδάκια

Τα κρίθινα παξιμάδια καθώς και οι ρυζογκοφρέτες από καστανό ρύζι είναι εξαιρετικά σνακ για το γραφείο καθώς είναι εύκολα, ελαφριά και πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τόνωση του νευρομυϊκού συστήματος. 

Γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι θεωρείται υπερτροφή. Είναι επίσης ένα βολικό σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνη και προβιοτικά. Συνδυάζεται με μέλι, φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Τυρί

Πολλές φορές χρειαζόμαστε κάτι αλμυρό για να τονωθούμε την ώρα της δουλειάς. Κάτι λίγο που όμως κάνει τη διαφορά θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι τυρί με έντονη γεύση, όπως π.χ. λίγη γραβιέρα ή παρμεζάνα.

Τυρί κότατζ με φρούτο

Για όσους χρειάζονται ένα ενδιάμεσο γεύμα με όγκο, το τυρί τύπου κότατζ σε συνδυασμό με φρούτο σίγουρα θα βοηθήσει να υπάρχει το αίσθημα της πληρότητας. Πολλά θρεπτικά συστατικά σε μικρό θερμιδικό περιεχόμενο.

Ποπ κορν

Το ψημένο καλαμπόκι είναι ένα θρεπτικό και απολαυστικό σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και με λίγες θερμίδες.

Αυγά

Τα βραστά σφιχτά αυγά είναι ένα εξαιρετικό σνακ καθώς είναι βολικό, γρήγορο και χορταστικό. Σε γενικές γραμμές το αυγό περιέχει σε μικρές ποσότητες σχεδόν όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε διατροφικά. 

Μείγμα με ξηρούς καρπούς, βρόμη, μέλι και ταχίνι

Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, που σίγουρα θα ικανοποιήσει με φυσικό τρόπο την όρεξη για γλυκό.

Smoothies

Η χρήση του μπλέντερ είναι για κάποιους ό,τι πιο γρήγορο και βολικό για να καταναλώσουν στον δρόμο κάτι θρεπτικό. Προσθέστε λαχανικά όπως σπανάκι ή καρότα και κατεψυγμένα φρούτα όπως μπανάνα ή μούρα, που θα δώσουν γλυκύτητα στη γεύση και όμορφη υφή. Επίσης μην ξεχάσετε να βάλετε πρωτεΐνη, π.χ. γιαούρτι ή γάλα από ξηρούς καρπούς.

Σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο

Είναι τροφή συνδεδεμένη με την καλή διάθεση και πλούσια σε αντιοξειδωτικά καθώς και μαγνήσιο, που βοηθά στην πνευματική κόπωση.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου]

γραφείοδιατροφή