Open life|08.03.2020 15:35

Θετικές δηλώσεις: Ο,τι πιστέψεις είναι ήδη δικό σου

Βένια Καλογήρου

Τον αγαπούσε πολύ τον παππού του. Τον αγαπούσε γιατί του έλεγε ιστορίες που ακόμα και τώρα, άντρας μεγάλος πια, κάθε φορά που στράβωνε κάπου η ζωή του, κάποια ιστορία τον έβαζε πάλι στον δρόμο. - Νιώθω, του λέει κάποια μέρα ο παππούς, δύο λύκους να αλυχτούν και να τσακώνονται κάθε τόσο μέσα μου. Ο ένας, ο μαύρος, είναι γεμάτος θυμό, πίκρα, ζήλια, είναι κακότροπος, γεμάτος απογοήτευση, θλίψη, άπληστος… Ο άλλος, ο άσπρος, είναι γεμάτος, χαρά, καλοσύνη, παιχνίδι, αφοσίωση, συμπόνια, μα πάνω απ’ όλα, αγάπη, πολλή αγάπη. Όλα είναι καλά όταν τον έχω δίπλα μου. - Και ποιος λύκος θα επικρατήσει παππού; Τον ρώτησα θυμάμαι με αγωνία. - Αυτός που θα ταΐζω παιδί μου… Αυτός που θα ταΐζω! 

Όλοι έχουμε αυτούς τους δύο λύκους μέσα μας. Κι εγώ, κι εσύ. Από τότε που ήμασταν παιδιά μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να τσακώνονται μέσα στο κεφάλι μας, στο σώμα μας, κι εμείς συνεχίζουμε να τους ταΐζουμε. Πότε τον έναν, πότε τον άλλο. Τι τρώνε; Μα… δηλώσεις! Δήλωση είναι μια μικρή φράση που τη λέω με βεβαιότητα, επειδή πιστεύω εντελώς ότι είναι αλήθεια. Π.χ. «Πάλι βλακεία έκανα!». Ποιος από μας δεν την έχει πει; Τι έκανα εκείνη τη στιγμή; Μόλις έδωσα ένα μεζέ από την αυτοπεποίθησή μου στον μαύρο λύκο. «Ποτέ δεν κάνω κάτι σωστό!» Αυτός κι αν ήταν μεζές. Έχασε κι άλλο κομμάτι η αυτοπεποίθησή μου. Και δεν έχει καμία σημασία αν είναι αλήθεια ή όχι. Γιατί βεβαίως είναι ψέματα, εφόσον κάποιες φορές κάνω και σωστά πράγματα.

Οι θετικές δηλώσεις είναι: Μικρές θετικές προτάσεις για να επαναπρογραμματίσουμε τον εαυτό μας

Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι εγώ το πιστεύω, το δηλώνω με βεβαιότητα στον εαυτό μου και τότε ο νους το πιστεύει. Και εδώ είναι το πολύ σημαντικό σημείο: Ο νους μας έχει τέτοια τεράστια ισχύ (μαζί με το συναίσθημα της βεβαιότητας που συνοδεύει τη δήλωση) που μπορεί – είτε εμείς το συνειδητοποιούμε είτε όχι – να διαμορφώνει την εμπειρία μας, την πραγματικότητά μας, τις σχέσεις μας, τα γεγονότα που βιώνουμε και τελικά τη ζωή μας ολόκληρη! Γνωρίζουμε πια, και είναι πολλές οι επιστημονικές αποδείξεις, ότι όλα όσα πιστεύουμε για τον εαυτό μας τα ζούμε στην πραγματικότητά μας. Γι’ αυτό και οι δηλώσεις είναι το ισχυρότερο εργαλείο αλλαγής της καθημερινότητάς μας.

Γιατί πιστεύοντας ότι «μπορώ», «αξίζω», «είμαι ικανός», αυτό ακριβώς βιώνω στην πραγματικότητά μου. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το τώρα για να μπεις στον κύκλο των αμέτρητων ανθρώπων που άλλαξαν τη ζωή τους με εκπληκτικό τρόπο επιλέγοντας να χρησιμοποιήσουν το «εργαλείο των θαυμάτων» που είναι οι δηλώσεις. Οι δηλώσεις δεν είναι κάτι περίεργο, ούτε δύσκολο. Είναι μια διασκεδαστική εμπειρία που σε βοηθάει όχι μόνο να ξεφορτωθείς το βάρος από παλιές αρνητικές «βεβαιότητες» που κάποτε είχες πιστέψει για τον εαυτό σου ή τη ζωή, αλλά –και αυτό είναι το πιο σημαντικό– στη θέση τους να βάλεις καινούριες, που σε υποστηρίζουν, που σε κινητοποιούν, που σου δίνουν όλο το κέφι και την ενέργεια που χρειάζεσαι για να κάνεις την κάθε σου μέρα πολύ καλύτερη, για να προχωρήσεις σταθερά και με όλο και μεγαλύτερα βήματα, σ’ εκείνα τα θέλω, τα θέλω της καρδιάς σου, που έτσι κι αλλιώς σου ανήκουν γιατί γεννήθηκαν μέσα από τα σπλάχνα σου, γεννήθηκαν μέσα στον νου και την καρδιά σου! 

Οι θετικές δηλώσεις είναι: Μικρές θετικές προτάσεις για να επαναπρογραμματίσουμε τον εαυτό μας. Κι αυτό επειδή όταν ήμασταν παιδιά ακούγαμε πολλά αρνητικά για τον εαυτό μας και για τη ζωή, και αποδεχτήκαμε ότι οι απόψεις αυτές ήταν αλήθεια. Όμως μόνο και μόνο επειδή έχουμε πιστέψει κάτι αρνητικό για μας ή για τη ζωή, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αλήθεια.

Τα υιοθετήσαμε γιατί μας τα έλεγαν ξανά και ξανά. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να «πείσουμε» τον εαυτό μας για τα θετικά. Πώς; Με τον ίδιο τρόπο που μας έπεισαν για τα αρνητικά. Επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά τα θετικά που θέλουμε να αποκτήσουμε.
Ο τρόπος για να είναι αποτελεσματικές:

1. Εκμεταλλεύσου την τεράστια δύναμη της συνέπειας 

Στην αρχή θα ζοριστείς λίγο μέχρι να μπει στην καθημερινή σου ρουτίνα και να γίνει συνήθεια. Όταν θέλω να χτίσω τους μυς στο σώμα μου, το λίγο βαράκια σήμερα και λίγες κάμψεις μεθαύριο δεν φέρνει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Οι νοητικοί και συναισθηματικοί μύες είναι το ίδιο με τους μυς του σώματος. Στην αρχή πρέπει να επιμείνεις λίγο, μια που κάθε καινούρια συνήθεια ξεβολεύει, τα δώρα που θα πάρεις όμως είναι πλουσιοπάροχα και ξεκινούν και πολύ σύντομα.

2. Η νοητική σου γυμναστική είναι μία και μόνη 

Το πρωί που ξυπνάς και το βράδυ πριν κοιμηθείς κάνεις την πιο ισχυρή και αποτελεσματική άσκηση που μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σου: 5 λεπτά, μόνο 5 λεπτά, τα αφιερώνεις αποκλειστικά σε σένα. Κοιτάς τον εαυτό σου στα μάτια στον καθρέφτη και επαναλαμβάνεις τη δήλωση που θέλεις για να αλλάξουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα στη ζωή σου. Θα πούμε αρκετές δηλώσεις πιο κάτω.

3. Το έντονο συναίσθημα κινητοποιεί και στην κυριολεξία σπρώχνει ολόκληρο το είναι σου να κάνει πράξη την καινούρια σου δήλωση

Αυτά τα 5 λεπτά χρειάζεται να είσαι ολόκληρος εκεί και να λες τη δήλωση με δυνατό συναίσθημα. Άλλωστε, αυτό που δηλώνεις είναι αυτό που επιθυμείς να έρθει τώρα στη ζωή σου, σου λείπει... Άνοιξε λοιπόν, νιώσε τον ενθουσιασμό γι’ αυτό που θέλεις. Ο ενθουσιασμός έχει μια ικανότητα, να οδηγεί πάντα με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο σ’ αυτό που θέλεις.

4. Χρησιμοποίησε το σώμα σου 

Νιώσε με το σώμα σου αυτά που λες. Αν για παράδειγμα κάνεις μια δήλωση για την αφθονία, με κάθε σου λέξη βίωνε την αφθονία στη ζωή σου, δες, νιώσε, απόλαυσε! Η απόλαυση είναι η μαγική αίσθηση που ζωντανεύει σώμα και νου. Κι όταν το σώμα είναι μαζί σου και βιώνει αυτά που λες, δεν στέκεται παθητικά ακίνητο, ζωντανεύει, κινείται, νιώθει τον ρυθμό της προσμονής, ανυπομονεί να ζήσει αυτά που λες. Βάλε κίνηση και ρυθμό στο σώμα σου και δήλωσε ολόκληρος εσύ, με το σώμα, τον νου και την ψυχή σου αυτό που θέλεις! Άκου τη φωνή σου να το λέει, και ακόμα καλύτερα να το φωνάζει, να το δηλώνει με σιγουριά, με βεβαιότητα, με κέφι! Και τότε, να είσαι σίγουρος, αρχίζουν και γίνονται μαγικά πράγματα.

5. Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά σημεία που χρειάζονται την προσοχή μας:

Α) Τις δηλώσεις τις κάνουμε πάντα στον ενεστώτα χρόνο, δηλαδή «Είμαι…» ή «Έχω…». Το υποσυνείδητό μας είναι τόσο υπάκουος υπηρέτης, που αν του τοποθετήσουμε την επιθυμία μας σε μελλοντικό χρόνο, «Θα γίνω…» ή «Θα έχω…», τότε η επιθυμία μας θα μείνει εκεί να μας περιμένει στο μέλλον.

Β) Έχουμε μάθει να συγκεντρωνόμαστε σ’ αυτό που δεν θέλουμε, αλλά έτσι απλώς το αυξάνουμε, γιατί όπου δίνουμε την προσοχή μας δίνουμε και την ενέργειά μας μαζί, και αυτό μεγαλώνει. Οι δηλώσεις μας γίνονται μόνο με θετικό τρόπο και αν αυτό που θέλω το εκφράζω μέσα μου αρνητικά το μετατρέπω στο θετικό, για παράδειγμα το «δεν είμαι άρρωστος» γίνεται «είμαι απόλυτα υγιής».

6. Κάποιες δηλώσεις που ελπίζω να σε εμπνεύσουν:

  • Ο,τι χρειάζομαι έρχεται σε μένα εύκολα και γρήγορα!
  • Είμαι απόλυτα υγιής και το απολαμβάνω!
  • Αξίζω την επιτυχία και τώρα τη δημιουργώ!
  • Οι φίλοι μου μ’ αγαπούν και με υποστηρίζουν!
  • Αγαπώ και αγαπιέμαι κάθε μέρα πιο πολύ!
  • Διεκδικώ με αγάπη την αφθονία!
  • Η ζωή μ’ αγαπάει και με υποστηρίζει!
  • Πιστεύω στον εαυτό μου κάθε μέρα πιο πολύ!
  • Απελευθερώνω το παρελθόν και ζω με αγάπη το παρόν!
  • Είμαι η δύναμη στη ζωή μου κι έτσι είναι!
  • Τολμώ, μπορώ και τα θέλω μου δημιουργώ!
  • Άφθονα χρήματα ρέουν τώρα σε μένα από παντού!
  • Προσφέρω σε μένα και σε όλη τη ζωή, κάθε μέρα πιο πολύ!
  • Όλα τώρα στον κόσμο μου είναι καλά, κι έτσι είναι!

Και τώρα, αγαπημένε μου φίλε ή φίλη, φτάνουμε στο τελικό: Το παιχνίδι ανήκει σε σένα!

Αν δείξεις τη συνέπεια που αξίζουν τα θέλω σου και κάθε μέρα τους αφιερώνεις αυτά τα 5 λεπτά πρωί και βράδυ, μόνο 5 λεπτά, λέγοντας τη δήλωση με ολόκληρο τον εαυτό σου, με το σώμα, τον νου και την καρδιά σου, τότε ανοίγεις μπροστά σου λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας που σε οδηγούν με σιγουριά στους στόχους, τα θέλω και τα όνειρά σου. Πολύ πιθανόν κάποιοι από σας να νιώθετε περίεργα και να ντρέπεστε να λέτε στον εαυτό σας κοιτώντας τον στα μάτια στο καθρέφτη π.χ. «Εαυτέ μου, σ’ αγαπώ!». Δεν πειράζει καθόλου! Γίνε κατ’ εξακολούθηση ρεζίλι… και κέρδισε έτσι ένα μέλλον όπου θα αγαπάς, θα απολαμβάνεις και θα ζεις τη ζωή με την ψυχή σου! 

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου]

αυτοβελτίωσηθετικές δηλώσεις