Open life|25.03.2020 13:35

Κατοικίδια: Κινδυνεύουν από τον κορονοϊό;

Άκης Φωτόπουλος

Στο ερώτημα αν τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κορονοϊοί παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. Κανένας από αυτούς όμως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορονοϊοί όπως ο SARS και φυσικά ο κορονοϊός SARS-COV-2.

Αν και είναι πιθανόν οι λοιμώξεις αυτές που αφορούν ανθρώπους να άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς. Οι ειδικοί επιστήμονες πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι επί του παρόντος υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις πως τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Παράλληλα συνιστούν σε όσους-ες έχουν κατοικίδια τα εξής:

- Να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άγνωστα ζώα και πάντα να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή τους με ζώα. - Αν οι ιδιοκτήτες νοσήσουν με SARSCOV- 2, θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με τα κατοικίδιά τους, όπως το να τα χαϊδεύουν, να τα αγκαλιάζουν, να τα αφήνουν να τους φιλούν ή να τους γλείφουν, να μοιράζονται το ίδιο φαγητό.
- Αν πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουν το κατοικίδιό τους ή να έρθουν σε επαφή με ζώα όσο είναι άρρωστοι, θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή μαζί τους και να φορούν μάσκα.

Συστάσεις - Οδηγίες

Εν τω μεταξύ, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε απευθύνει τις παρακάτω συστάσεις - οδηγίες στους επισκέπτες των κτηνιατρείων:
- Η εξυπηρέτηση γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού.
- Επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ζώο, ο οποίος θα περιμένει στον χώρο αναμονής.
- Αποφυγή συνωστισμού στους χώρους αναμονής.
- Διατηρείτε πάντα απόσταση τουλάχιστον δύο βημάτων (απόσταση ασφαλείας) με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μεταξύ σας.
- Το ιατρείο διαθέτει κατάλληλα αντισηπτικά στους χώρους αναμονής για την ατομική υγιεινή των πελατών και ειδικούς κάδους απόρριψης επικίνδυνων υλικών.

κατοικίδιαΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΚορονοϊός