Open life|29.03.2020 19:36

Φτιάξτε μόνοι σας αντισηπτικά με φυσικό τρόπο

Άκης Φωτόπουλος

Τα αντισηπτικά τζελ είναι μια πολύ εύκολη μέθοδος καθαρισμού των χεριών, ειδικά για τα άτομα που περνούν πολλές ώρες της ημέρας μακριά από το σπίτι τους και δεν μπορούν να πλένουν συνεχώς τα χέρια τους. Επιπλέον, αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον καθαρισμό των επιφανειών στο σπίτι, ώστε να κρατήσουμε τους ιούς μακριά από τα έπιπλα του οικιακού μας περιβάλλοντος.

Για όλες τις παραπάνω χρήσεις, μπορούμε να φτιάξουμε «σπιτικό» αντισηπτικό τζελ με φυσικά προϊόντα. Το αλκοόλ, η αλόη αλλά και πολλά ακόμη αιθέρια έλαια που περιέχουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες είναι εξαιρετικά συστατικά για την δημιουργία αντισηπτικού τζελ. Θα τα βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προιόντων.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρεις συνταγές με βάση τις οποίες θα φτιάξετε με τα χέρια σας το δικό σας αντισηπτικό τζελ:

Α΄ ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά

100 ml αλκοόλ ή οινόπνευμα

20 σταγόνες αιθέριο έλαιο Τεϊόδεντρου

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο Ρίγανη

Εκτέλεση

Προσθέστε σε ένα μπουκαλάκι το αλκοόλ και έπειτα τις σταγόνες από τα αιθέρια έλαια. Ανακαινίστε έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα. Έπειτα είναι έτοιμο για χρήση.

Eξάλου ένα ακόμη αντισηπτικό τζελ που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας έχει ως βασικό συστατικό την αλόη και τα εξής αιθέρια έλαια: έλαιο πορτοκάλι, έλαιο κανέλας, έλαιο γαρυφάλλου, έλαιο δενδρολίβανου, έλαιο λεβάντας

Β΄ ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά

1/4 φλιτζανιού τζελ aloe vera  (προαιρετικά βιολογική)

20 σταγόνες αιθέριου ελαίου από πορτοκάλι.

5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρίφαλου

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλλας

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου

Εκτέλεση

Αναμίξτε όλα τα συστατικά και αποθηκεύστε τα σε ένα δοχείο με αντλία.

Γ΄ ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά

Οινόπνευμα

Γλυκερίνη φυτικής προέλευσης (προαιρετικά)

Τζελ Aloe Vera

Αιθέριο Έλαιο Κανέλας

Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Αποσταγμένο νερό

Άλλα Αιθέρια Έλαια αν σας αρέσει η οσμή

Οδηγίες για την απολύμανση των χεριών.

Εκτέλεση

Αναμιγνύετε 1/4 φλυτζάνι ζελέ αλόης βέρα, 1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκερίνη και 1 κουτάλι σούπας αλκοόλης σε ένα μικρό μπολ.

Προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου κανέλας και 10 σταγόνες ελαίου τεϊόδεντρου μαζί με οποιαδήποτε άλλα έλαια θέλετε να προσθέσετε για άρωμα (λεμόνι, πορτοκάλι, λεβάντα και μέντα).

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αποσταγμένο νερό ώστε να διαλυθεί σωστά.

Χρησιμοποιήστε ένα μικρό χωνί ή ένα σταγονόμετρο για να μεταφέρετε το αντισηπτικό σε μπουκάλι ψεκασμού ή σε μπουκάλι με αντλία.

Να ξέρετε ότι…

Οι ιοί μεταφέρονται ως επί το πλείστον στα χέρια μας μέσω του αγγίγματος κάποιας επιφάνειας και στην συνέχεια με την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (στόμα, μύτη, κτλ) στον οργανισμό μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αγγίζουμε πολλές επιφάνειες σε δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα τα μικρόβια και οι ιοί να μεταφέρονται στο σώμα μας. Κατά συνέπεια πρέπει να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην υγιεινή των χεριών μας.

Προσοχή!

Εφόσον πάσχετε από κάποια ασθένεια καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν την χρησιμοποίηση αιθέριων ελαίων.

αντισηπτικάυγείαΚορονοϊός