Απόψεις|17.04.2020 16:58

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ελλάδα, όπως γαλατικό χωριό

Σπύρος Σεραφείμ

Τον διπλασιασμό του προστίμου για άσκοπες μετακινήσεις, στα 300 ευρώ, σε όλη την επικράτεια, από το Μεγάλο Σάββατο έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων για τις μετακινήσεις με βεβαιώσεις Β4, για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Ο κωδικός Β4 που δηλώνεται στο 13033 με SMS ή εγγράφως θα ελέγχεται σαρωτικά, όπως προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, θα γίνεται εξακρίβωση σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό, ενώ στα οχήματα θα επιτρέπεται εφεξής να επιβαίνουν μόνο δύο άτομα, οδηγός και συνοδηγός. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κατάχρηση της εν λόγω κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ στον οδηγό του ΙΧ και 150 ευρώ στον συνοδηγό, ενώ θα αφαιρούνται για 60 ημέρες οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.

Αλλά μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, που θα ισχύσει το μέτρο, έχουμε καιρό – Έλληνες είμαστε, όλα κρίνονται την τελευταία στιγμή στη χώρα μας. Μέχρι τώρα, όμως, τι ισχύει; Απαγόρευση κυκλοφορίας με πρόστιμο 150 ευρώ στην περίπτωση παράβασης, όχι άσκοπες μετακινήσεις, όχι μετάβαση στις εκκλησίες οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, θα παραμείνουν κλειστές και μετά το Πάσχα.

Τι έχουμε δει έως τώρα; Άσκοπα βολταρίσματα στον ήλιο με καφεδάρα στο χέρι, κάποιες εκκλησίες στην Ελλάδα, παρά τη ρητή απαγόρευση, άνοιξαν για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο οι πιστοί και, βέβαια, βροχή τα πρόστιμα. Την ίδια στιγμή, σε παραδρόμους της εθνικής οδού πάρα πολλοί συμπολίτες βρίσκονται να έχουν στο πορτ μπαγκάζ σούβλες και κάρβουνα, εκδράμοντας προς το χωριό τους. Ναι, ναι, παρά την κυβερνητική απόφαση η οποία είπε να κάνουμε Πάσχα στις πόλεις που μένουμε και όχι στους τόπους καταγωγής μας. Ετσι, είναι βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα δούμε σωρεία παραβάσεων, κόντρα σε όλα τα επίσημα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί. Το Πάσχα δεν αποκλείονται και συλλήψεις ατόμων που κάλεσαν όλη τη γειτονιά στον κήπο τους για να ψήσουν, τηρώντας το έθιμο.

Την ίδια στιγμή, πολλοί ήδη επαίρονται ότι «του Ελληνα ο τράχηλος ζυγός δεν υπομένει», πως «δεν σηκώνουμε Δερβέναγες πάνω από το κεφάλι μας» ή ότι… «είμαστε σαν τους Γαλάτες». Όπου στην αντίστοιχη περίπτωση του γνωστού γαλατικού χωριού του Αστερίξ οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι είναι οι Αρχές και Γαλάτες κάποιοι συμπολίτες μας που, χωρίς μαζικό ζωμό, κάνουν του κεφαλιού τους.

Οι συγκεκριμένοι θεωρούν τους εαυτούς τους έξυπνους, ότι κάνουν -όπως το έχουν στο… μυαλό τους- αντίσταση στο κράτος, ότι έχουν στο dna τους την αέναη πάλη κι άλλα τέτοια σαχλά κλισέ. Οι συγκεκριμένοι, λοιπόν, να μην πέσουν από τα σύννεφα όταν το αντίτιμο των προστίμων θα ανέβει στα ύψη στο πλαίσιο της ακόμα περισσότερο αυστηροποίησης των μέτρων. Ας μην εκπλαγούν εάν το θέμα με τις μετακινήσεις ζορίσει ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον και πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ή να στέλνουν SMS και στην περίπτωση που θέλουν, απλώς, να κατεβάσουν τα σκουπίδια.

Αλλά αυτό, τους περήφανους Έλληνες Γαλάτες αυτή τη στιγμή δεν τους νοιάζει. Το μόνο ενδιαφέρον τους είναι το πόσο θα φάνε στα εορταστικά τραπέζια και το πώς θα σηκωθούν σαν τον… Οβελίξ από αυτά. Την ίδια στιγμή, ο έξυπνος της παρέας, ο Αστερίξ, αγνοείται…

Κορονοϊόςαπαγόρευση κυκλοφορίαςΠάσχα 2020