Απόψεις|18.04.2020 11:51

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Το σχέδιο Ερντογάν για «κινούµενες βόµβες» στο Αιγαίο

Μιχάλης Ιγνατίου

Η υπόθεση του «νέου Μεταναστευτικού», όπως τη δηµιούργησε η Τουρκία στον Εβρο, η οποία θα υλοποιήσει αυτό το νέο σχέδιο και στο Αιγαίο σύντοµα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν έχει καµία σχέση µε όσα γνωρίζαµε µέχρι τώρα. Η κατάσταση, όπως τη σχεδιάζουν και την υλοποιούν οι τουρκικές υπηρεσίες, είναι άγρια. Το είδαµε στα σύνορα, όπου ευτυχώς την αντιµετώπισαν αποτελεσµατικά οι ελληνικές Αρχές Ασφαλείας. Τι γνωρίζαµε µέχρι τώρα για το Μεταναστευτικό; Οτι µέχρι την επιχείρηση εισβολής στα ελληνοτουρκικά σύνορα µε τη χρησιµοποίηση ύποπτων στοιχείων στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν, όσοι επιχειρούσαν το «ταξίδι» από τα τουρκικά παράλια ήταν µετανάστες και πρόσφυγες που στόχευαν να φτάσουν στην Ευρώπη µέσω της Ελλάδας.

Αλλοι καταδιωγµένοι από τα αυταρχικά καθεστώτα που κυβερνούν τις χώρες τους και άλλοι λόγω του εµφυλίου πολέµου στη Συρία. Αυτό άλλαξε πια. Τα πράγµατα δεν είναι τα ίδια όπως πριν, ούτε και η δυσάρεστη κατάσταση που αντιµετωπίζει η χώρα µας. ∆εν είναι µόνο µία ασύµµετρη απειλή, όπως χαρακτήρισε την επίθεση στον Εβρο η επίσηµη Αθήνα. Είναι ένας πόλεµος που ξεκίνησε από τον Εβρο και θα καλύψει όλο το Αιγαίο, µέχρι και το Καστελόριζο. Αυτή η επίθεση έχει και ένα νέο στοιχείο. ∆ιεξάγεται εν µέσω µιας πανδηµίας που χτύπησε όλο τον πλανήτη – και την Τουρκία, η οποία όµως συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

Ολο αυτό το σκηνικό αποδεικνύει αυτό που αναλύσαµε πολλές φορές: ότι η Τουρκία δεν κάνει εξαγωγή τα εσωτερικά προβλήµατά της, ούτε απευθύνεται µε τις προκλήσεις της στο εσωτερικό ακροατήριο. Πρόκειται για υλοποίηση σχεδίου. Γι’ αυτό πρέπει οι αναλυτές γύρω από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξουν ρότα και να µη χάνουν τον χρόνο τους σε αναλύσεις που δεν βασίζονται καν στην πραγµατικότητα.

Πληροφορίες

Την περασµένη εβδοµάδα, στρατιωτικές πηγές άφησαν να διαρρεύσουν σε σοβαρούς Ελληνες συναδέλφους πληροφορίες ότι µερικοί εξ αυτών (των τζιχαντιστών) που συνωστίζονται στα τουρκικά παράλια για να περάσουν στην Ελλάδα, µεταφέρουν µαζί τους και τον κορονοϊό. Ακόµα και αν δεν υπήρχαν στοιχεία -που προφανώς και υπήρχαν- είναι µια λογική εξήγηση. Με τον πρόεδρο της Τουρκίας έχουµε να κάνουµε... Και τους ισλαµιστές συνεργάτες του. Μελετώντας όλα αυτά τα χρόνια τον Ταγίπ Ερντογάν θα έλεγα µε σιγουριά ότι όλα τα περιµένω από αυτόν. Αλλωστε, όπως κατάγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός Αχµέτ Νταβούτογλου, οι τουρκικές µυστικές υπηρεσίες είχαν αναµειχθεί σε βοµβιστικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος για να ενοχοποιήσουν προφανώς τους Κούρδους και τους αντιπάλους της ισλαµικής κυβέρνησης, για να κερδίσει συµπάθεια το καθεστώς του Ερντογάν.

Στην πραγµατικότητα εκτέλεσε µια απάνθρωπη πράξη, τα θύµατα της οποίας ήταν Τούρκοι πολίτες. Τους Ελληνες θα σκεφθεί ή τους µετανάστες και τους πρόσφυγες; Εχω γράψει επανειληµµένως και επιµένω ότι αυτοί τους οποίους χρησιµοποίησε η τουρκική κυβέρνηση στον Εβρο εναντίον της Ελλάδας ήταν µέλη του στρατού των τζιχαντιστών, που εκπαίδευσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις και οι οποίοι δρουν στη Συρία και τη Λιβύη. Γνωρίζουν τις πληροφορίες στην Αθήνα, γι’ αυτό πρέπει να τους αποτρέψουν πάση θυσία να φτάσουν στα ελληνικά νησιά. Θα είναι «κινητές βόµβες»...

Οµολογώ ότι µου προκάλεσε εντύπωση ότι ο υπουργός Αµυνας, ο αρµόδιος υπουργός για τους µετανάστες και ένας εκ των υφυπουργών Εξωτερικών έσπευσαν να «ισοπεδώσουν» τα ρεπορτάζ των συναδέλφων που βασίστηκαν σε επίσηµες στρατιωτικές πηγές. Γνωρίζουµε όλοι πώς γίνεται το ρεπορτάζ. Και δεν µπορώ να φανταστώ ότι οι συνάδελφοι θα έκαναν του κεφαλιού τους, χωρίς προηγούµενη συνεννόηση µε το επίσηµο κράτος. Η πληροφορία δόθηκε από το υπουργείο Αµυνας βάσει σοβαρότατων στοιχείων, υποθέτω, που είχε στη διάθεσή του.

Γιατί οι παραπάνω κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να απαξιώσουν τα ρεπορτάζ, γνωρίζοντας µάλιστα ότι είναι αληθινά; Ποια είναι αυτή η δύναµη που τους υποχρέωσε να το κάνουν; Είναι µήπως οι απειλές αυτής της περίεργης κυρίας Γιόχανσον, της αρµόδιας επιτρόπου για τη Μετανάστευση; Είναι κάποιος άλλος; Και εν πάση περιπτώσει τι τον έχουµε τον Ελληνα επίτροπο στις Βρυξέλλες; ∆εν είναι για να εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά  συµφέροντα;  Ή κάτι δεν καταλαβαίνω από την υψηλή πολιτική που ασκείται στην πρωτεύουσα του Βελγίου και της Ευρώπης; Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, ο πρωθυπουργός κέρδισε στο µέτωπο του Εβρου επειδή δεν άκουσε όλους αυτούς που του ζητούσαν να συµβιβαστεί.

∆εν θεωρώ ότι ακολούθησε τις συµβουλές της λεγόµενης «δεξιάς» πτέρυγας του κόµµατος. Πιστεύω ότι συνειδητοποίησε γρήγορα ότι ο Ερντογάν υλοποιούσε σχέδιο. Και επίσης υποθέτω ότι θυµήθηκε όσα του είπε ο Τούρκος πρόεδρος στο Λονδίνο, στη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Ουδείς µπορεί να αµφισβητήσει ότι στον Εβρο η Ελλάδα πήγε πολύ καλά. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και µε την υπόθεση της πανδηµίας. Και στα δύο θέµατα τα κέρδη είναι για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο. Ας προσέξει λοιπόν την υπόθεση του «νέου Μεταναστευτικού». Η κυρία Γιόχανσον στήνει παγίδα στην Ελλάδα. Οσους στέλνει πεσκέσι από εδώ και πέρα ο Ερντογάν δεν είναι µετανάστες, ούτε και πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός πρέπει να συγκρουστεί µε τους Ευρωπαίους. Αν υποχωρήσει, θα χάσει η Ελλάδα όσα κέρδισε στον Εβρο... 

ΤουρκίαΈβροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν