Απόψεις|13.12.2018 22:11

Πόσο πιο χαμηλά θα πάει το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ανδρέας Παπαλουκάς

Χάσαμε την μπάλα, στοπ. Καταρρέουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο, στοπ.

Το σχετικό... τηλεγράφημα μπορεί να εστάλη από τη Λισαβόνα, όπου ολοκληρώθηκε η συγγραφή της μαύρης σελίδας για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως είχε αρχίσει να γράφεται τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια.

Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 μείναμε χωρίς ομάδα στους ομίλους του Champions League, καθώς ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί στα προκριματικά από τη Χάποελ Μπερ Σεβά, η οποία είχε κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα (τρίτο στην ιστορία της) ύστερα από 40 χρόνια (!) και ο ΠΑΟΚ από τον Αγιαξ.

Βέβαια, και πέρυσι, που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καταφέρει, μέσω δύο προκριματικών γύρων, να βρεθούν στο «χρυσωρυχείο» της Ευρώπης, έκαναν μία... οπή εις το ύδωρ. Στην καθομιλουμένη, μία τρύπα στο νερό. Ο ένας βαθμός που συνέλεξαν (στο εντός έδρας 0-0 με την Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε) ήταν αρκετός για να σημειωθεί νέο (αρνητικό) πανελλήνιο ρεκόρ, προσπερνώντας την ΑΕΚ των αγωνιστικών περιόδων 1994-1995 (πρώτη σεζόν που τέθηκε σε εφαρμογή η φάση των ομίλων στο Champions League) και 2003-2004, καθώς και τον Παναθηναϊκό της σεζόν 2010-2011, που είχαν κερδίσει από δύο βαθμούς.

Φέτος, ο υποβιβασμός του ελληνικού ποδοσφαίρου (σαν να) οριστικοποιήθηκε. Η ΑΕΚ, που μπήκε στα σαλόνια, δεν ήξερε πού να καθίσει. Και κάθισε στο κενό. Στο απόλυτο μηδέν. Αναμφίβολα δεν είναι η πρώτη ομάδα που συμμετέχει στους ομίλους του Champions League και αποχωρεί με κατεβασμένα αυτιά. Εγινε, όμως, η πρώτη ελληνική ομάδα που δεν συνέλεξε ούτε βαθμό. Κι αυτό ουδόλως την τιμά. Το γεγονός, δηλαδή, ότι επέστρεψε στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ύστερα από 12 χρόνια απουσίας δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της. Πήγε ξυπόλυτη στα αγκάθια, μοιραία τρυπήθηκε, πληγώθηκε.

Και μην πει κάποιος ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Εκτός εάν προορισμός όλων στην «Ενωση», προεξαρχόντων των διοικούντων, ήταν τα εκατομμύρια ευρώ που κέρδισε η ομάδα με την πρόκριση στους ομίλους. Διότι μετά την οριστικοποίηση της συμμετοχής της στη γιορτή του ποδοσφαίρου, η τύχη της αγνοείται, ενώ το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, και με δική της ευθύνη, παραμένει υποθηκευμένο…

ΑΕΚ