Απόψεις|14.12.2018 14:44

Τα ζητούµενα της συγκυρίας

Έθνος Γνώμη

Το «Εθνος» έχει εγκαίρως επισηµάνει ότι η πόλωση που τείνει να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή οδηγεί σε σχέσεις τύπου «ο θάνατός σου η ζωή µου» µεταξύ των πολιτικών κοµµάτων και δεν εγγυάται σε καµία περίπτωση ότι οι µετεκλογικές εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα συµβάλουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση.

Διότι ουδείς µπορεί να ξεχνά ότι αυτό είναι το κύριο ζητούµενο της συγκυρίας. Τα κόµµατα -και ιδίως τα δύο µεγαλύτερα- δεν µπορούν να έχουν την οπτική ότι τα πάντα τελειώνουν στις επόµενες εκλογές. Πάντοτε υπάρχει η επόµενη µέρα και ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι µετεκλογικές ανάγκες.

Η λογική τού «ή θα µας τελειώσουν ή θα τους τελειώσουµε» έκανε τον κύκλο της το 2015 και τώρα πια κανένα κόµµα δεν µπορεί να βασίζει τη στρατηγική του σε τέτοια συνθηµατολογία, από τη στιγµή µάλιστα που οι δηµοσκοπήσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αυτοδυναµίες, όπως στο παρελθόν.

Αλλωστε, αν δεν γίνει πράξη η πρόθεση της ΝΔ να καταργήσει την απλή αναλογική -που προβλέπεται να ισχύσει για τις µεθεπόµενες εκλογές-, τότε οι συνεργασίες δεν θα είναι µόνο χρήσιµες, αλλά απολύτως απαραίτητες, προκειµένου να κυβερνηθεί η χώρα. 

Συμφωνία των Πρεσπών