Απόψεις|10.05.2020 13:26

Μιχάλης Ιγνατίου: Ολική επαναφορά για τον ατζέντη των συμφερόντων Ερντογάν

Μιχάλης Ιγνατίου

Το υπονόησε και το έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αθώωσε τον στρατηγό Μάικ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, γνωστό και ως ατζέντη της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αναγνώστες θυμούνται την ιστορία του εν λόγω κυρίου, διότι έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στη δράση του. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το 2016, πληρωνόταν από Τούρκο επιχειρηματία, άνθρωπο του Ταγίπ Ερντογάν, για να προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Συμφέροντα που αντιστρατεύονται τα αμερικανικά και νατοϊκά συμφέροντα, από τη στιγμή που η Τουρκία έχει υπογράψει στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Μετά την εκλογή του κ. Τραμπ, τον Νοέμβριο του 2016, και ενώ εργαζόταν για την εκστρατεία του, ο κ. Φλιν έγραψε ένα αισχρό κείμενο στην ιστοσελίδα The Hill, με το οποίο εκθείαζε την Τουρκία και ζητούσε τη σύλληψη του ιμάμη Γκιουλέν. Αργότερα έγινε γνωστό ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν, στο ξενοδοχείο «Essex» της Νέας Υόρκης, την απαγωγή του ιμάμη έναντι αμοιβής ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Τραμπ τον διόρισε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, απ’ όπου αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο κ. Φλιν είχε αναμειχθεί και στις προσπάθειες να «τα βρει» προεκλογικά ο κ. Τραμπ με τους Ρώσους. Πρόκειται για μια περίεργη υπόθεση που δεν τελείωσε ακόμα. Ο,τι και να λέει ο κ. Τραμπ.

Δείγμα γραφής

Η υπόθεση των ανάρμοστων σχέσεων της Τουρκίας με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δείχνει τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται η κατοχική δύναμη στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και σε άλλα κέντρα αποφάσεων. Εξαγοράζει, κάνει τη δουλειά της, και αν δεν γίνουν τα πράγματα με τρόπο που εξασφαλίζονται τα συμφέροντά της, εκβιάζει στον υπερθετικό βαθμό όσους πληρώνει. Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες -για λόγους ηθικής- δεν μπορούν να παίξουν παρόμοιο παιχνίδι. Γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύεται ότι όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται. Εχουμε την καταγγελία κατά του Τζον Μπόλτον -και αυτός πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου- για την κάλυψη που προσφέρει ο κ. Τραμπ στην Τουρκία και την Κίνα, δύο χώρες εχθρικές προς την Αμερική, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Οι Δημοκρατικοί ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο... Νομίζουν ότι θα κερδίσουν την αμερικανική προεδρία επειδή κάποιος τους τη χρωστά. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ΗΠΑ και ο κόσμος όλος να έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα τέσσερα χρόνια τον κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Αν τα πρώτα χρόνια ήταν και λίγο... προσεκτικός, στα επόμενα τέσσερα θα μετατρέψει το «Ασπρο Σπίτι» σε... κέντρο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του. Και βεβαίως των προσωπικών του φίλων, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι αυταρχικοί ηγέτες της Τουρκίας και της Κίνας. Η προπαγάνδα στην Αμερική θα προσπαθήσει να παραδώσει άσπιλο και αμόλυντο τον κ. Φλιν στην κοινή γνώμη. Από την Πέμπτη παρακολουθούμε ένα παράλογο θέατρο. Πρώτος και καλύτερος ο κ. Τραμπ, ο οποίος έκανε θριαμβευτικές δηλώσεις για την αθώωση του στρατηγού. Αλλά για ποια αθώωση μιλάμε; Ο ίδιος παραδέχθηκε τα εγκλήματά του. Ο ίδιος δήλωσε την ενοχή του. Είναι κουραφέξαλα αυτά που λέγονται ότι τον πίεσε το FBI και δήθεν τον... βασάνισε. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο. Είναι ένα τεράστιο ψέμα. Ο κ. Φλιν, για να γλιτώσει το τομάρι του, αποδέχθηκε τις κατηγορίες και πήρε και άλλους στον λαιμό του. Τον μόνο που προστάτευσε ήταν ο πρόεδρος Τραμπ. Και αυτός του ανταπέδωσε τη μεγάλη χάρη. Ο κ. Φλιν είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Και δεν έχει περγαμηνές στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του. Εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, σίγουρα θα ασκήσει πολιτική εκδίκησης. Και οπωσδήποτε θα υποστηρίξει όσους υπηρέτησε έναντι αμοιβής στο παρελθόν.

Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ψυχραιμία. Εχουν να κάνουν με έναν αλλοπρόσαλλο πρόεδρο, ο οποίος ενδιαφέρεται πρώτιστα για τα προσωπικά συμφέροντά του, όπως γράφει στο βιβλίο του ο Τζον Μπόλτον. Το βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, επειδή ο Λευκός Οίκος απαιτεί να τον λογοκρίνει, με τη δικαιολογία ότι περιέχει απόρρητες πληροφορίες. Ποια είναι τα απόρρητα; Οι σχέσεις του Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρόεδρο της Κίνας; Δεν είναι πια μυστικά. Εχουν αναφερθεί στις ανάρμοστες αυτές σχέσεις όλες οι αμερικανικές εφημερίδες.

Νέες πιέσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να προσέξουν τα εθνικά θέματα σαν τα μάτια τους! Ούτε η Κύπρος είναι προς πώληση, ούτε το Αιγαίο. Οταν περάσει η λαίλαπα του κορονοϊού, θα δεχθούν πιέσεις για να συνθηκολογήσουν με την ισλαμική Τουρκία. Δεν μπορούν να δεχθούν τις απαιτήσεις της κατοχικής δύναμης. Το «όχι» πάντα είναι βαρύ, μερικές φορές μπορεί να μοιάζει ασήκωτο, αλλά πρέπει να λέγεται όταν η απαίτηση αφορά την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία. Χωρίς αμφιβολία, η αθώωση του Μάικ Φλιν είναι ένα σκάνδαλο. Πρόκειται για βιασμό της Δικαιοσύνης. Είναι μια άνευ προηγουμένου ανηθικότητα, που δικαιολογημένα προβληματίζει τους ανθρώπους. Ενώ οι πρέσβεις της Αμερικής στην Αθήνα και τη Λευκωσία χτίζουν καθημερινά τη φιλία με την Ελλάδα και την Κύπρο, και τη στρατηγική συνεργασία, ο πρόεδρος της αμερικανικής υπερδύναμης καταστρέφει το οικοδόμημα. Οι πολίτες δικαιολογούνται να μην έχουν εμπιστοσύνη στην Ουάσιγκτον... Διότι στο τέλος αποφασίζει ο εις και μόνος, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ ΤραμπΜάικ Φλινκρίση στη Μεσόγειο