Απόψεις|11.05.2020 16:54

Μάσκες παντού, όχι κάμερες

Φώφη Γιωτάκη

Το γεγονός ότι οι συστάσεις δεν αρκούν κάποιες φορές για να γίνει αυτομάτως κατανοητό και αποδεκτό το μήνυμα από τους πολίτες σημαίνει ότι ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή αναθεώρηση, ότι επιδέχεται διορθώσεις ή ακόμη και την κατάργηση αναποτελεσματικών μέτρων.

Είναι καλύτερη η απαγόρευση από την παραίνεση; Όχι αναμφίβολα. Οι δημοκρατικές διαδρομές ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν και οδηγούν ταχύτερα στον “ασφαλή διάδρομο” που αναζητεί, ως οφείλει, η κυβέρνηση για την υπέρβαση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην χώρα μας απέδειξε ότι ξέρει να πειθαρχεί και να μην “πειραματίζεται” όταν ο κίνδυνος χτυπά την πόρτα, αρκεί να νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα έχει και σχέδιο και διάθεση να το εφαρμόσει. Από την πρώτες μέρες του κορονοϊού οι μάσκες κυριαρχούσαν στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ και αρκετοί πελάτες κατέβαζαν το χ προϊόν από το ράφι μόνο όταν είχαν τσεκάρει τις αποστάσεις από τον διπλανό πελάτη. Και μάσκες και αποστάσεις και γάντια και ευλαβική προσοχή για να μην ψηλώσει η καμπύλη στην χώρα μας. Ναι, υπήρχαν και όπως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά η παρτίδα -και μιλάμε για παρτίδα ζωής- σώθηκε στην πρώτη φάση γιατί η προσέγγιση των πολιτών έγινε κυρίως δια της πειθούς και όχι δια της επιβολής ακατανόητων για τη νέα συνθήκη μέτρων.

Πειθώ χρειάζεται και για να συνεχίσουμε, όλες και όλοι, να παίρνουμε πρώτα στο χέρι την μάσκα και μετά το κινητό για τις εξόδους μας στα καταστήματα, στα δημόσια γκισέ -ναι παρά τα ψηφιακά άλματα του Πιερρακάκη δεν εξαφανίστηκε η γραφειοκρατία- στο μετρό, στα αεροπλάνα και παντού. Βέβαια και ο αρμόδιοι, ειδικοί και κυβερνητικοί πρέπει να επιμείνουν στις παραινέσεις και να μιλήσουν καθαρά που και πότε δεν μπορείς να ξεμυτίσεις χωρίς μάσκα. Να πουν την αλήθεια και επιπλέον να απαντήσουν χωρίς περιστροφές, για το πότε θα υπάρχει επάρκεια σε μάσκες στην χώρα μας και για το πότε όλες οι οικογένειες θα μπορούν να τις προμηθεύονται χωρίς να υπολογίζουν με αναστεναγμούς το μηνιαίο πια κόστος. Όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού που διατίθενται δωρεάν για συγκεκριμένες διαδρομές εκτός σπιτιού.

Μάσκες παντού- για την ακρίβεια, μάσκες όπου πρέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το ίδιο σύνθημα δεν μπορεί να ισχύει για τις κάμερες. Στα σχολεία οι μαθητές πρέπει να βιώνουν ελευθερία, να εκφραστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις, να ακονίσουν μαζί με τους δασκάλους τους την κριτική τους σκέψη μέσα στην τάξη. Σηκώνει μεγάλη συζήτηση η τροπολογία η οποία πέρασε από τη Βουλή και προβλέπει τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες. Και δεν είναι προφανώς τυχαίος ο καταιγισμός αντιδράσεων που δέχεται η Νίκη Κεραμέως. Όπου δε, προκαλούνται κύματα αντιδράσεων η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει σοβαρά και να απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα που αναδεικνύονται για τις κάμερες. Όπως αποσύρθηκε σε χρόνο d/t το σποτάκι με τον γνωστό ηθοποιό που δίχασε το τουίτερ, μήπως ενδείκνυται και μια δεύτερη, πιο ευλαβική ματιά στα ... σκηνοθετικά πλάνα του υπουργείου Παιδείας;

Κορονοϊός