Απόψεις|15.12.2018 14:25

Ανοικτή παρένθεση 

Γιώργος Καπόπουλος

Αν η σταθεροποιητική επίδραση των εξαγγελιών Μακρόν παραμένει ζητούμενη με πρώτη δοκιμασία την ένταση και την έκταση των κινητοποιήσεων σήμερα Σάββατο, η δημοσκοπική κατάρρευση του προέδρου και της παράταξής του και η πρωτιά της Λεπέν που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για tis ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου προβάλλουν ως μη αντιστρέψιμες.

Με ενάμιση χρόνο παραμονής στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν καταγράφει δημοσκοπική φθορά μεγαλύτερη από εκείνη των Σαρκοζί και Ολάντ έναν χρόνο πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας τους.

Μια διεύρυνση του πακέτου παροχών που εξήγγειλε τη Δευτέρα που εκ των πραγμάτων θα ξεπερνά το ύψος των δέκα δισ., μια κίνηση που θα μεταλλάξει την παρένθεση δημοσιονομικής χαλάρωσης σε παράκαμψη χωρίς ορατή ημερομηνία επιστροφής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στο Βερολίνο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ανοχή και πολύ περισσότερο η συνενοχή σε μια παρατεταμένη απόκλιση της Γαλλίας από τη δημοσιονομική κανονικότητα θέτει σοβαρές προκλήσεις:

  • Δημιουργεί πρόσθετο πεδίο περαιτέρω δημαγωγίας από τους Φιλελεύθερους και την Εναλλακτική.
  • Υπονομεύει αν δεν ακυρώνει συνολικά την προσπάθεια της Γερμανίας να προωθήσει θεσμικά κατοχυρωμένη αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ.
  • Ενθαρρύνει κι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, από το Βέλγιο μέχρι και την Ισπανία-Πορτογαλία, να κινηθούν στον δρόμο της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Η θητεία του Μακρόν και της Βουλής λήγει την άνοιξη του 2022 και είναι βέβαιο ότι προϋπόθεση για την ομαλή εξάντληση της πενταετίας δεν είναι άλλη από τη με κάθε δυνατό τρόπο ανακοπή της δημοσκοπικής καθίζησης. Σε αντίθετη περίπτωση, η ακραία αντίστιξη μεταξύ μιας μοναρχικής υπερπροεδρίας και μιας αναιμικής λαϊκής νομιμοποίησης της εγγράφει μια βαριά υποθήκη ανεξέλεγκτης κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης της Γαλλίας, με βαριές παρενέργειες στην ΕΕ-Ευρωζώνη συνολικά.