Απόψεις|15.12.2018 14:46

Ταραμάς και αγγουράκια

Χρήστος Ιερείδης

Όμως ο ταραμάς είναι στο «νούμερο 5» της λίστας αναζήτησης συνταγών των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου στη μηχανή αναζήτησης για το 2018. Θα έχει ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση δεδομένων, όχι προσωπικών, για τις «τοπ συνταγές». Δεν μπορώ να φανταστώ, ας πούμε, ότι παραμονές της περασμένης Καθαράς Δευτέρας πέσαν όλοι με τα μούτρα στο Ιντερνετ για να μάθουν πώς γίνεται ο ταραμάς. Ή έψαχναν πού θα βρουν καλό ταραμά; Μπα, αφού είναι σαφές. Η αναζήτηση έγινε για τη συνταγή.

Αλλά δεν είναι αυτό μόνο. Η δεκάδα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει στοίχημα με υψηλή απόδοση. Ψάξαμε περισσότερο συνταγές για μωσαϊκό -ξέρετε, το γλυκό-, πίτσα -μαργαρίτα, αραμπιάτα, με αντζούγιες, με γαρίδες, με τι τέλος πάντων-, αρακά -ό,τι τι δηλαδή;-, γιουβαρλά-κια -να το δεχθώ, έχουν έναν βαθμό δυσκολίας-, ρυζόγαλο -πάσο-, ταραμά -μην τα λέμε πΟ-λι-, πάνκεϊκς -μΟλ-λον σιγουράκι, λόγω παιδιών ή πιθανόν για να είναι κάποιοι τρέντι στο Θενκσγκίβινγκ, -να τα λέμε κι αυτά-, γουακαμόλε -εδώ μυρίζει πάρτι-, μπιφτέκια στο «νούμερο 2» -μα μπιφτέκια;- και στην κορυφή η φάβα! Αυτό κι αν είναι από τα ανεξήγητα.

Πληκτρολόγησα από περιέργεια τη φάβα ως λέξη-κλειδί στο ψαχτήρι και πάτησα έντερ. Εντάξει. Το Google ανέσυρε 836.000 αποτελέσματα (σε 44 δεύτερα). Μέχρι και συνταγή φάβας από Sitronella (όπως σας το γράφω είναι - το αντέγραψα) εντόπισα. Άλλο και τούτο. Φάβα με εντομοαπω-θητικές ιδιότητες; Λες; Ούτε καν. Κολπάκι στον τίτλο ήταν για να «τσιμπάει» ο χρήστης του Ιντερνετ, όπως εγώ.

Είπα να πάω μερικές σελίδες παρακάτω, πέραν της πρώτης. Και η αναζήτηση συμπεριελάμβανε, ανάμεσα σε άλλα σχετικά με το έδεσμα, συμβολαιογράφο, πολυχώρο πολιτισμού στα -όμορφα και ιδιαίτερα- Κύθηρα, πώς λέγεται η φάβα στα γαλλικά, ιστοσελίδες εστιατορίων (προφανώς λόγω του πιάτου στο ηλεκτρονικό μενού), ιατρικές ιστοσελίδες.

Με λατινικούς χαρακτήρες τα αποτελέσματα εκτοξεύτηκαν στα 13 εκατομμύρια! Ανάμεσά τους και γκαλερί μη κερδοσκοπικού οργανισμού στο Ομπερλιν του Οχάιο.

Κατόπιν τούτων άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Καλοί οι αλγόριθμοι, αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι ακριβώς αναζητά καθένας με μια λέξη. Μήπως κάποιο λάκκο έχει το ψαχτήρι;