Απόψεις|15.12.2018 14:56

Το Μακεδονικό και το καρφί του διαβόλου

Ευάγγελος Χεκίμογλου

O διάβολος έβαλε προς πώληση µια βίλα 500 τετραγωνικών, πολυτελή και µε πισίνα, αντί 1.000 ευρώ. Πλάκωσαν οι υποψήφιοι αγοραστές, σκοτώθηκαν µεταξύ τους και ο πιο χειροδύναµος εκτόπισε τους άλλους και υπέγραψε το συµβόλαιο. «Τα διάβασες όλα;» τον ρώτησε ο διάβολος.

«∆ιάβασες εκεί που λέει ότι, αν περνάω καµιά φορά από τη γειτονιά, µπορώ να κρεµάω το πανωφόρι µου στην κρεµάστρα σου και να χρησιµοποιώ την τουαλέτα του σπιτιού, να µην αφοδεύω στα πάρκα, γέρος άνθρωπος;». «Κανένα πρόβληµα» είπε ο αγοραστής. «Να έρχεσαι όποτε θέλεις, να πίνουµε και κανένα τσίπουρο». «Και εγώ θα σας κάνω ωραία ντολµαδάκια» είπε η κυρία αγοραστού. «Μη χαθούµε» φώναξε ο αγοραστής. Και ύστερα το ζεύγος άρχισε να ασχολείται µε το πάρτι που θα διοργάνωνε για τους φίλους τους, ώστε να επιδείξει τη βίλα και να τη θαυµάσουν όλοι. «Τον πάτησα στον λαιµό τον διάβολο» κοκορευόταν ο αγοραστής. «Εβγαλα τα λεφτά και του τα κούνησα κάτω από τη µύτη του. “Με τέτοια κρίση, του είπα, “ποιος άλλος θα σου δώσει µετρητά;”. Μου το πούλησε αµέσως». «Και πόσο το αγόρασες;». «Αυτό είναι µυστικό» έλεγε τάχα ντροπαλός ο αγοραστής.

Την άλλη µέρα στις πέντε το πρωί, «ντρρρρν» το κουδούνι. Ηταν ο διάβολος. «Καληµέρα σας» είπε. «Μπορώ να κατουρήσω; Ξέρετε περνούσα και έχω και προστάτη». «Ναι, πέρασε» είπε αγουροξυπνηµένος ο αγοραστής. Ο διάβολος κατούρησε λερώνοντας παντού και έφυγε χτυπώντας την πόρτα και χωρίς να τραβήξει το καζανάκι. Ξαναγύρισε έπειτα από µισή ώρα για να κρεµάσει το παλτό του και µετά από µία ώρα για να το πάρει. Το µεσηµέρι ξαναπέρασε, επισηµαίνοντας ότι τον έπιασε «κόψιµο» και ήθελε να πάει στην τουαλέτα. Βγαίνοντας είπε στην κυρία αγοραστού: «Χάλια είναι µέσα. Πρέπει να σφουγγαρίζεις πιο συχνά. Και για πες: Τι γίνονται εκείνα τα ντολµαδάκια; Πότε να περάσω;».

Με το «Μακεδονικό» ο κ. Μητσοτάκης έχει αγοράσει τις ψήφους πολλών ακροδεξιών σε εξευτελιστική τιµή. Αλλά δεν έχει διαβάσει καλά το συµβόλαιο. Οι συναλλαγές µε την ακροδεξιά έχουν και το καρφί και την τουαλέτα τους. ∆εν το καταλαβαίνει τώρα. Θα το αντιληφθεί όταν αρχίσει να σφουγγαρίζει και να ψάχνει στον τσελεµεντέ για το πώς φτιάχνονται τα γιαλαντζί ντολµαδάκια

Μακεδονικό