Απόψεις|15.05.2020 12:13

Η κοινωνική απόσταση πήγε πλατεία Ομονοίας και πνίγηκε στο σιντριβάνι

Σπύρος Σεραφείμ

Η πλατεία Ομονοίας δεν είναι, πια, όπως την ξέραμε, ένας γκρίζος κυκλοφοριακός κόμβος, αλλά ένα πανέμορφο σημείο συνάντησης και μέρος του Μεγάλου Περιπάτου της πόλης που δημιουργείται το επόμενο διάστημα από τον δήμο Αθηναίων. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, η πλατεία έχει και πάλι το πανέμορφο, τεράστιο και, βασικά, εμβληματικό σιντριβάνι της.

Τα εγκαίνια έγιναν, αλλά εδώ υπήρξε ένα μείζον θέμα: δημιουργήθηκε συγχρωτισμός, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μια κατάσταση που αγαπά ιδιαίτερα ο κορονοϊός. Αυτό είναι κάτι που δεν χρήζει ανάλυσης, η κυβέρνηση -με όλους τους δυνατούς τρόπους- προσπαθεί να μας κάνει να το αποφύγουμε και έχει δίκιο. Αλλά στην πλατεία Ομονοίας μαζεύτηκε πολύς κόσμος - fact.

«Φαίνεται, τελικά, ότι ο κορονοϊός κολλάει στην Αγία Παρασκευή, κολλάει στην Κυψέλη, αλλά όχι έξω από το Μαξίμου και στην Ομόνοια όταν είναι για φιέστα. Όλο και κάτι καινούργιο μαθαίνουμε για την πανδημία’, έλεγαν χθες πηγές της Κουμουνδούρου. Και ουδείς μπορεί -ασχέτως με το εάν συμφωνεί ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ- να υποστηρίξει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έκανε λάθος σχόλιο.

Όλα αυτά, ενώ είχε προηγηθεί το πέρασμα από την Πρωτοψάλτη έξω από το Μαξίμου, εκεί όπου συγκεντρώθηκε και πάλι αρκετός κόσμος, έτοιμος να διασπείρει ή να κολλήσει τον ιό. Και, άντε, να πούμε ότι η άτυπη φιέστα στην Ηρώδου Αττικού δεν ήταν σχεδιασμένη, ήταν απρόσμενη. Όμως, τα εγκαίνια στην Ομόνοια ήταν προγραμματισμένα, εν μέσω πανδημίας, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί, να ακυρωθεί, να μετατεθεί για άλλη στιγμή, όταν ο ιός θα έκανε λιγότερους ανθρώπους να ξεψυχούν. Αλλά αυτό δεν συνέβη.   

Την επόμενη της κοπής της κορδέλας στην πλατεία, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης -και μετά τον σχετικό σάλο στα social media σχετικά με το θέμα του συγχρωτισμού- δήλωσε, ανάμεσα στα υπόλοιπα: «Τα άκουσα κανονικά. Και όταν τα ακούς, δεν κρύβεσαι, συζητάς και παραδέχεσαι το λάθος».

Προφανώς και αποτελεί γενναιότητα το ότι αναγνώρισε δημοσίως το λάθος του ο δήμαρχος, αλλά τι θα πουν οι Αρχές στους λουόμενους που θα κατακλύσουν τις πλαζ το Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο θα ενσκήψει ο καύσωνας στη χώρα μας; Θα δεχτούν την άδολη και αθώα συγγνώμη τους ή, πολύ σωστά, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα λόγω συγχρωτισμού;

Τα εγκαίνια στην υπέρλαμπρη Ομόνοια -τη δεδομένη στιγμή- ήταν λάθος, παρά την επίσημη παραδοχή, αφού οι συμβουλές και η αυστηρότητα της κυβέρνησης φάνηκε να πνίγονται στο σιντριβάνι της πλατείας. Τώρα, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με αναπνευστήρα, και ευχόμαστε να επιζήσουν και να πάρουν εξιτήριο.

κοινωνική απόστασηΚώστας ΜπακογιάννηςΠλατεία Ομονοίας