Απόψεις|16.12.2018 13:53

Οι αριθµοί της συµφωνίας

Έθνος Γνώμη

Σύρεται - άκυρα- πίσω από το ονοµατολογικό των Σκοπίων η πολιτική ζωή της χώρας, µε δηλώσεις, πληροφορίες και φήµες ακόµα και για µετακινήσεις βουλευτών εν όψει της σχετικής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή.

Όλα αυτά συµβαίνουν σε µία στιγµή που η συνταγµατική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί – και µάλιστα, µετά τις γνωστές δηλώσεις Ζάεφ, ο οποίος έφτασε να µιλήσει ακόµα και για «Μακεδόνες του Αιγαίου», προκειµένου να πείσει τους βουλευτές της νεόκοπης πλειοψηφίας του, ώστε να βρει τις απαραίτητες 80 ψήφους.

Το «Έθνος» έχει εγκαίρως επισηµάνει ότι το πιθανότερο είναι πως ο πρωθυπουργός της FYROM δεν έχει άλλους λόγους -πέραν των ψηφοθηρικών- για να προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις. Ωστόσο, οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν µπορούν να στηρίζονται στην προσωπικότητα και την πολιτική βούληση ενός συγκεκριµένου προσώπου: σήµερα έχουµε να κάνουµε µε τον κ. Ζάεφ, αύριο θα έχουµε να κάνουµε µε κάποιον άλλον, ενδεχοµένως σε διαφορετικό µήκος κύµατος.

Σε μία συγκυρία που σύσσωµη η πολιτική µας σκηνή θα έπρεπε να απαιτεί περαιτέρω διασφαλίσεις επί της συµφωνίας, τα κόµµατα αναλώνονται σε ανούσιες κόντρες για το τι θα συµβεί όταν η συµφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή.

Ακόμα και η συζήτηση για το αν απαιτούνται 151 βουλευτές για να περάσει η συµφωνία είναι πρόωρη – µια και µετατοπίζει το ζήτηµα από το ονοµατολογικό των Σκοπίων στην εσωτερική πολιτική: υπάρχουν δηλαδή εκείνοι που, ενώ γνωρίζουν ότι απαιτείται απλώς η πλειοψηφία των παρόντων, σηκώνουν τον πήχη προσδοκώντας µια πολιτική ήττα της κυβέρνησης.

Αυτό ισχύει ακόµα περισσότερο για τα κόµµατα που εναντιώνονται ή έχουν επιφυλάξεις για τη Συµφωνία των Πρεσπών – και θα έπρεπε να ενδιαφερθούν έστω και τώρα για γραπτές διασφαλίσεις από τους γείτονες.

Συμφωνία Πρέσπες