Απόψεις|16.12.2018 16:11

«Γαλάζιες» όψεις

Βούλα Κεχαγιά

Το συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας ήταν µία ωραία ατµόσφαιρα. Η «γαλάζια» οικογένεια ενώθηκε, ο πρώην πρόεδρος Κ. Καραµανλής έκανε εορταστικό ποδαρικό µε δήλωση, ο άλλος πρώην Β. Μεϊµαράκης προήδρευσε των εργασιών του ξεχνώντας για λίγες ηµέρες την επαπειλούµενη «εξορία» του στις Βρυξέλλες και ασφαλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποθεώθηκε σαλπίζοντας την εκλογική νίκη της Ν∆.

Το Metropolitan Expo δίπλα στο αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν το κατάλληλο σκηνικό για την απογείωση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Πιθανότατα όµως και για τη  γείωση της εσωτερικής αµηχανίας των τελευταίων ηµερών, µετά τις καταγγελίες του προέδρου της Ν∆ ότι οι συντάξεις σώθηκαν επειδή η κυβέρνηση δέχτηκε να ξεπουλήσει το «Μακεδονικό», όπως αξίωσαν κάποιοι από τους εταίρους της. Προφανώς για να κάνουν τα στραβά µάτια στην ακύρωση του νόµου για τις µειώσεις στις συντάξεις.

Όµως η Ν∆ είναι ένα κυριλέ κόµµα. ∆εν µπορεί να ασχολείται µε αυτά διαρκώς. Ειδικά σ' ένα προωθητικό συνέδριό της. Ο πρόεδρός της πέταξε µία ποµφόλυγα καφενειακής βαρύτητας στη Βουλή και η ιστορία τελείωσε εκεί. Σιγά µη δώσει εξηγήσεις στο ΕΛΚ και στους Ευρωπαίους εταίρους της για κάτι που «το συζητά η πλειονότητα του ελληνικού λαού», όπως υποστηρίζουν κοµµατικά στελέχη της Πειραιώς!

Άλλωστε το ΕΛΚ εµφανίστηκε µε ισχυρή παρουσία στο συνέδριο της Ν∆, όπως µας ενηµερώνουν τα δελτία Τύπου – µε τέτοιες καταγγελίες θα ασχοληθεί; Σηµειωτέον δε πως ο Τσίπρας πηγαίνοντας προχθές στις Βρυξέλλες δεν ενηµέρωσε µόνο τον Σοσιαλδηµοκράτη Μοσκοβισί για τους ισχυρισµούς Μητσοτάκη, αλλά και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες…

Με λίγη δηµιουργική φαντασία και παρακολουθώντας κανείς τα πλάνα από το video µε τα πηγαδάκια Τσίπρα πριν από την έναρξη του Συµβουλίου Κορυφής δεν θα απέκλειε ένα πρωθυπουργικό briefing προς τους Μέρκελ και Γιούνκερ. Υπάρχει όµως και η άλλη όψη του νεοδηµοκρατικού φεγγαριού, η λιγότερο κυριλέ: εκείνη που µειδιά µε τις αντισυγκεντρώσεις για το «Μακεδονικό» στη Θεσσαλονίκη, εκείνη που τροφοδοτείται από τις εθνικιστικές κορώνες της ηγεσίας της. Και αυτή η «γαλάζια» πλευρά δεν βρίσκει την έκφρασή της µόνο στην κοινωνία αλλά και στον χώρο του Κοινοβουλίου, όπως για παράδειγµα στη συζήτηση για τον προϋπολογισµό.

Όσο οι δηµοσκοπήσεις θα δείχνουν συσπείρωση γύρω από τη Χρυσή Αυγή, τόσο θα πολλαπλασιάζεται η ακραία ρητορική της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Γιατί οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν και κάτι άλλο. Πως ένα ποσοστό της τάξης του 30% τάσσεται υπέρ της επίλυσης του ονοµατολογικού στην ΠΓ∆Μ. Και αυτό πηγαίνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν µοιράζεται σε άλλους πολιτικούς χώρους. 

Νέα Δημοκρατία