Απόψεις|16.12.2018 14:30

ΗΠΑ-Τουρκία: Στα όρια της σύγκρουσης

Newsroom

Μια επικίνδυνη κρηµνοβασία στην οποία η αντιπαλότητα µπορεί ανά πάσα στιγµή να µετατραπεί σε σύγκρουση είναι η εικόνα που συµπυκνώνει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας µε επίκεντρο την κουρδική Βορειοανατολική Συρία.

Μια ένταση που κλιµακώνεται λίγες µέρες µετά τη συνάντηση Τραµπ - Ερντογάν στο Μπουένος Αϊρες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της οµάδας του G20, συνάντηση που σύµφωνα µε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου κατέγραψε βήµατα προόδου ως προς την παράδοση των µαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, για την οποία το Κογκρέσο έχει θέσει ως προϋπόθεση τη µαταίωση της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήµατος S-400 από την Αγκυρα.

Την Τρίτη 11 ∆εκεµβρίου ο Ερντογάν ανήγγειλε ότι σε λίγες µέρες τουρκικά στρατεύµατα θα εισβάλουν στη Βορειοανατολική Συρία για να διαλύσουν τις δυνάµεις της κουρδικής πολιτοφυλακής ΥPG, αλλά δεν θα επιτεθούν στη δύναµη δύο χιλιάδων ανδρών των ειδικών δυνάµεων των ΗΠΑ που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Της δήλωσης του Ερντογάν προηγήθηκαν η έναρξη κοινών περιπολιών των στρατιωτικών δυνάµεων των ΗΠΑ και των Κούρδων ανταρτών στην τουρκοσυριακή µεθόριο καθώς και η δηµιουργία παρατηρητηρίων εφοδιασµένων µε ραντάρ.

Ο κύριος όµως λόγος που οδήγησε τον Ερντογάν στην κλιµάκωση των απειλών, που µένει να αποδειχθεί αν είναι ρητορικό πυροτέχνηµα προς εσωτερική κατανάλωση ή διαπραγµατευτική µπλόφα προς την αµερικανική πλευρά, ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής των ενόπλων δυνάµεων των ΗΠΑ στρατηγού Ντάνφορθ ότι οι αµερικανικές δυνάµεις θα εκπαιδεύσουν και θα εξοπλίσουν 40.000 άνδρες των συριακών δηµοκρατικών δυνάµεων των οποίων η πιο βαρύνουσα και κυρίαρχη συνιστώσα είναι οι Κούρδοι αντάρτες της YPG.

Είναι φανερό ότι η ενίσχυση των Κούρδων ανταρτών από τις ΗΠΑ διαβάστηκε από τον Ερντογάν ως στήριξη της Ουάσιγκτον στην ΥPG, που είναι αδιαπραγµάτευτη. Με τη σειρά του ο Τούρκος ηγέτης διαµηνύει ότι η άρνηση της Αγκυρας να αποδεχθεί τη δηµιουργία µετά το Βόρειο Ιράκ δεύτερου de facto ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη Βορειοανατολική Συρία είναι αδιαπραγµάτευτη.

Ένα είναι βέβαιο, η δυναµική της επιδείνωσης των διµερών σχέσεων Ουάσιγκτον - Αγκυρας είναι, όπως δείχνουν όλα τα δεδοµένα, µη ελεγχόµενη και κατά µείζονα λόγο µη αντιστρέψιµη, µε τη µετωπική σύγκρουση να είναι ζήτηµα χρόνου. 

ΗΠΑΤουρκία