Απόψεις|16.12.2018 14:41

Αποφάσεις πάνω στη στροφή

Βασίλης Λυριτζής

Οι εξελίξεις στα µικρότερα κόµµατα που παλεύουν για την είσοδό τους στην επόµενη Βουλή επιβεβαιώνουν, έστω υπό διαφορετικούς όρους σε σχέση µε το παρελθόν, την επιστροφή του πολιτικού µας συστήµατος στον δικοµµατισµό.

Μπορεί, όπως λένε πολλές από τις µετρήσεις, αυτήν τη φορά η συσπείρωση γύρω από τα δύο µεγαλύτερα κόµµατα να είναι -για τους πολίτες- περίπου λύση υποχρεωτική, στην πραγµατικότητα όµως συνεχίζει να εκφράζει τον «παραδοσιακό» πολιτικό χωρισµό της ελληνικής κοινωνίας.

Αν όµως για τους πολίτες η επιλογή γίνεται κυρίως είτε «για να µην έρθουν οι άλλοι», είτε «για να φύγουν αυτοί», και το πολιτικό προσωπικό «οσµίζεται» πιο γρήγορα από τους πολίτες τις... εξελίξεις, οι κινήσεις είναι χαρακτηριστικές.

Ορισµένοι έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη στάση τους και προσβλέπουν σε συµµετοχή ψηφοδελτίων που υπό άλλες συνθήκες ούτε που θα τους περνούσε από το µυαλό. Αλλοι, πιο σταθεροί στις ιδεολογικές συντεταγµένες τους, κινούνται µε βάση την κλασική συσπείρωση Αριστεράς - ∆εξιάς, προσβλέποντας περισσότερο στις µετεκλογικές διεργασίες και στο εκλογικό σύστηµα. Βουλευτές µετακινούνται, πολιτικά κόµµατα προβληµατίζονται και επανατοποθετούνται, όλα αυτά περισσότερο για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσµων κοµµατικών ή προσωπικών στόχων και λιγότερο για την αναδιάταξη ενός πολιτικού συστήµατος που ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, και οι ενέσεις επιβίωσης µόνο µικρή παράταση µπορούν να προσφέρουν.

Αν οι δυνάµεις της Κεντροαριστεράς δεν κυριαρχούνταν από έναν άτυπο ρεβανσισµό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι θα µπορούσαν να βρεθούν οι προγραµµατικές συµπτώσεις και στα λεγόµενα εθνικά θέµατα, αλλά και στο κοινωνικό µείγµα της οικονοµικής πολιτικής. Ατυχώς το ΚΙΝΑΛ δείχνει να κινείται στη γραµµή των ίσων αποστάσεων, µια πολιτική που την εποχή των µεγάλων αντιθέσεων οδηγεί µετά βεβαιότητος είτε στην αφοµοίωση στην ασφαλή αγκαλιά της συντηρητικής παράταξης, είτε στην εξαφάνιση. Μέσα στον ορυµαγδό της σκληρής και πολλές φορές αντιφατικής πολιτικής σύγκρουσης διαµορφώνεται το περιβάλλον των νέων συσχετισµών του αύριο.

Η αλήθεια είναι αυτό το περιβάλλον ξεβολεύει από βεβαιότητες του παρελθόντος και αφήνει πολλούς εκτός στις στροφές που θα ακολουθήσουν.

Ο καθείς και οι αποφάσεις του.

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ