Απόψεις|22.05.2020 16:51

Συνεννοηθείτε για το κέντρο της Αθήνας για να μη μας τρελάνετε

Σπύρος Σεραφείμ

Ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ είχε γράψει «όλες οι οριστικές μας αποφάσεις λαμβάνονται ενώ βρισκόμαστε σε μια ψυχολογική κατάσταση που δεν διαρκεί πολύ». Μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με τη συγκεκριμένη άποψη; Προφανώς. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση πρωτόγνωρη, τον κορονοϊό, ο οποίος διέσπειρε στην κοινωνία μια εξαιρετικά συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό συνέβη και στην κυβέρνηση.

Ας μην επεκταθούμε σε πολλά μέτρα - ας μην πάμε, για παράδειγμα, στο κομμάτι «μάσκες», «μη φοράτε στα σούπερ μάρκετ», «όχι, τώρα πρέπει να φοράτε». Ας συζητήσουμε, όμως, το κομμάτι «αυτοκίνητο και κορονοϊός». Όταν είχε ενσκήψει η κρίση στην Ελλάδα, η εντολή ήταν σαφής: «Οσο μπορείτε, αποφύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και χρησιμοποιήστε τα αυτοκίνητά σας». Ωραία; Μια χαρά. Τώρα, η κυβέρνηση, ύστερα από πρόταση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, προχωρά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας για τους επόμενους, τουλάχιστον, τρεις μήνες. Κι επειδή θα περάσουμε υπέροχα με αυτό, υπάρχει η δυνατότητα αυτό να παραταθεί και για τρεις μήνες ακόμη.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας γίνεται, όπως αναφέρει ο δήμος, στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Μεγάλου Περιπάτου» της Αθήνας με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα και ο οποίος περιλαμβάνει την Ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Ο περιορισμός εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως-Ερμού-Αθηνάς-Σταδίου-Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων. Από τα μέτρα εξαιρούνται οχήματα μονίμων κατοίκων των περιοχών, οχήματα τα οποία κινούνται από και προς χώρους στάθμευσης, επαγγελματικά οχήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς. Για ποιον λόγο θα παρθεί αυτό το μέτρο; Η υπουργική απόφαση επικαλείται «λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Είμαστε υπέρ των ορθών μέτρων που αφορούν στη δημόσια υγεία και, εννοείται, υπέρ των ρυθμίσεων οι οποίες κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Εν προκειμένω, όμως, υπάρχουν πολίτες οι οποίοι αναγκαστικά πρέπει να περάσουν από τις συγκεκριμένες οδούς στις οποίες θα απαγορευθεί η κίνηση των οχημάτων, την ίδια στιγμή κατά την οποία όλοι θα αναγκαστούν να στοιβαχθούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να κάνουν παρέα με τον φόβο μετάδοσης του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, επίσης, πολλοί θα προσπαθούν να καταλάβουν πώς ακριβώς μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του αυτοκινήτου τους.

Ενας άλλος Γάλλος, ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, είχε γράψει «μόνο στις αποφάσεις μας είμαστε σημαντικοί». Στην προκειμένη χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά σημαντικό, κύριοι της κυβέρνησης, να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνουμε με φόντο την πανδημία, για να μην αποτρελαθούμε στο τέλος. Εκτός κι αν αύριο-μεθαύριο, μας πείτε ότι αυτή η ψυχολογική μας κατάσταση θα αναπτύξει αντισώματα στην κοινωνία και η αγέλη θα κάνει πάρτι ανοσίας με σφηνάκια δοκιμαστικού εμβολίου. Προφανώς όχι μέσα στα αυτοκίνητά μας, αλλά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - με γάντια και μάσκες, καλοκαιριάτικα.  

κέντρο Αθήναςαπαγόρευση κυκλοφορίας