Απόψεις|17.12.2018 14:24

Η Νέα Δηµοκρατία και το βορίδειο δόγµα

Βούλα Κεχαγιά

Η αφορµή δεν είναι ο αποκλεισµός του ΣΥΡΙΖΑ από τον κατάλογο των κοµµάτων που προσκλήθηκαν στο «γαλάζιο» συνέδριο. Ετσι έκρινε η Πειραιώς, έτσι έπραξε. Ο διακεκριµένος για τις δηµοκρατικές του απόψεις και υποψήφιος κοµισάριος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέµπερ, υποθέτω ότι κάλυψε κάθε κενό.

Είναι που ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν∆ µε την οµιλία του αναµετρήθηκε στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική ακόµη και µε τον πρώην πρωθυπουργό Σαµαρά λέγοντας το αφοπλιστικό: «Θέλω να τελειώνουµε µε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι µόνο γι’ αυτά που κάνει, αλλά και γι’ αυτά που πιστεύει». Καλά. Το γεγονός πως ακριβώς την επόµενη µέρα κατηγόρησε το κυβερνών κόµµα ότι προσπαθεί να σπείρει διχαστικό λόγο είναι προφανώς µία λεπτοµέρεια.

Αυτό που προκαλεί ρίγη είναι πως ο κ. Μητσοτάκης είπε µε άλλα λόγια όσα είχε υποστηρίξει δηµοσίως ο Μάκης Βορίδης, κάνοντας λόγο για ελαττωµατικές ιδέες της Αριστεράς. Είναι λοιπόν και αυτό ένα στοιχείο του προεκλογικού καµβά της Νέας ∆ηµοκρατίας. Να επιτίθεται και να καταγγέλλει τον πολιτικό της αντίπαλο όχι για τις πολιτικές του, αλλά «γι’ αυτά που πιστεύει». Η Πειραιώς, κοινώς, δεν αρκείται σε µια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλει την ήττα των ιδεών της Αριστεράς «για να µην ξαναβρεθεί στην εξουσία µε οποιαδήποτε µορφή της», όπως είχε πει και ο Βορίδης.

Ελα όµως που µετά το βορίδειο δόγµα ο πρόεδρος της Ν∆ σε συνέντευξή του είχε σπεύσει να αποδοκιµάσει εµµέσως τα λεγόµενα του βουλευτή, προτρέποντας τα στελέχη της Ν∆ να αποφεύγουν αυτούς τους αναχρονιστικούς και ανούσιους καβγάδες: «Αλλωστε ο διαχωρισµός Αριστεράς - ∆εξιάς µε τους όρους του παρελθόντος είναι εντελώς ξεπερασµένος» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης. Scripta manent. Ο ίδιος πολιτικός µε άλλη γλώσσα λίγους µήνες αργότερα. Τι έχει αλλάξει και ο πρόεδρος της Ν∆ έχει σκληρύνει τη φρασεολογία του; Είναι η επιτυχία της διάσωσης των συντάξεων και το πακέτο των θετικών µέτρων που τον ενοχλεί;  Ή µήπως είναι οι δηµοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά της Ν∆ µε τον ΣΥΡΙΖΑ να βαίνει µειούµενη;

Μάκης ΒορίδηςΜάνφρεντ ΒέμπερΝέα Δημοκρατία