Απόψεις|06.06.2020 13:29

Η φωτιά που καίει τις ΗΠΑ

Έθνος Γνώμη

Ενα πεντάλεπτο βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε viral σε ελάχιστο χρόνο, με τη βιντεοσκόπηση από περαστική αυτόπτη μάρτυρα της ανάλγητης, αλαζονικής, δολοφονικής συμπεριφοράς τεσσάρων λευκών αστυνομικών κατά ήδη συλληφθέντος μαύρου πολίτη των ΗΠΑ, του σκοτωμένου από παράλογη αστυνομική βία George Floyd, οδηγεί στις μεγαλύτερες ταραχές στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια.

Το νερό που ρίχνει στον μύλο της μισαλλοδοξίας ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ με τα ανεκδιήγητα tweets του μπορεί να έχει ορατούς πολιτικούς στόχους εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, δεν παύει όμως να είναι ένα διχαστικό μήνυμα, που ξαναγυρνά τις ΗΠΑ πολύ πίσω, στην εποχή των φυλετικών διακρίσεων, διώξεων και ταραχών.

Είκοσι χρόνια μέσα στον 21ο αιώνα και ορισμένοι προσπαθούν να γυρίσουν τον κόσμο πίσω, στους αιώνες της δουλείας, σε έναν Μεσαίωνα μέσα στην ψηφιακή εποχή... Η πόλωση και ο διχασμός που προκαλούνται μπορεί να δίνουν ελπίδες στον Τραμπ να συσπειρώσει γύρω του τους λευκούς και λιγότερο μορφωμένους Αμερικανούς και να ξαναβγεί πρόεδρος, ωστόσο η φωτιά που άναψε στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου μπορεί να «κάψει» και τον ίδιο. Ηδη έχει απόνερα και σε άλλες χώρες...

Ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ είπε ότι «η άγνοια οδηγεί στον φόβο, ο φόβος οδηγεί στο μίσος και το μίσος οδηγεί στη βία. Αυτή είναι η εξίσωση». Και αυτή η αλήθεια ξαναπαίρνει τώρα σάρκα και οστά στις ΗΠΑ. Τα social media παίζουν τον σύγχρονο ρόλο του «οργανωτή και καθοδηγητή». Κάνουν τα πράγματα πιο απλά και πιο μαζικά. Μεγεθύνουν την αίσθηση της δύναμης και της αδυναμίας. Και όσο η λογική απουσιάζει από την αμερικανική ηγεσία, τόσο τα πράγματα θα γίνονται παράλογα δύσκολα.

George FloydΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑ