Απόψεις|14.06.2020 13:29

Κόλαση ο δρόμος των Αμερικανών προς τις κάλπες

Μιχάλης Ιγνατίου

Μετά τη βίαιη αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις διαδηλώσεις, με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, όλο και περισσότερο αναπτύσσεται ένας σοβαρός σκεπτικισμός για την πορεία της Αμερικής μέχρι τις προεδρικές εκλογές. 

Προκαλεί μεγάλη ανησυχία αυτή η κουβέντα που ξεκίνησε ως «διαρροή» από όλο, θα έλεγα, το πολιτικό φάσμα, ότι δηλαδή η προεδρική εκλογή θα αμφισβητηθεί. Και είναι απορίας άξιο ότι και ο σημερινός πρόεδρος, που ελέγχει τις εξουσίες, λίγο-πολύ ομιλεί για την πιθανότητα νοθείας από τους... Δημοκρατικούς. Το πώς θα γίνει αυτό δεν μας το λέει, αν και το συνδέει με την επιστολική ψήφο. Οι συνεργάτες του εκφράζουν φόβους ότι αν οι πολίτες αποφασίσουν να ψηφίσουν από τα σπίτια τους, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο κ. Τραμπ. Αυτό ισχύει και ανάποδα όμως.

Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να γίνει νοθεία με τις ψήφους των Αμερικανών που θα ψηφίσουν από το εξωτερικό (και από το εσωτερικό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού), στέλνοντας τις ψήφους τους με το ταχυδρομείο. Και θεωρούν ότι ο κ. Τραμπ αναζητεί δικαιολογίες, στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές, για να μην εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Η δήλωση του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, την Πέμπτη, ότι ο σημερινός πρόεδρος θα κλέψει τις εκλογές διαπέρασε τους πολίτες σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Διότι είναι άλλο να είσαι δέκτης «διαρροής» και άλλο να ακούς το ίδιο πράγμα δημόσια και επίσημα. «Αυτός ο πρόεδρος πρόκειται να προσπαθήσει να κλέψει αυτές τις εκλογές» τόνισε. «Αυτή είναι η μεγαλύτερή μου ανησυχία».

Οποιος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον προεκλογικό αγώνα έχει αυτή την περίεργη αίσθηση ότι ο κ. Τραμπ επιθυμεί πάση θυσία να κρατήσει την προεδρία. Και με κάθε τρόπο. Αν εμείς θεωρούμε τον τρόπο παράνομο, όπως στην περίπτωση που δεν αποδεχθεί την ήττα του, ο ίδιος έχει τον τρόπο να περιπλέκει τα πράγματα και να θεωρεί νόμιμη ακόμα και μια παράνομη πράξη, όπως είναι η άρνηση να υλοποιήσει το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος.

Ο Τζο Μπάιντεν, με ψυχρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις, είπε ακόμα μια μεγάλη κουβέντα στο ερώτημα που έχουν εκατομμύρια Αμερικανοί: Και αν αρνηθεί να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο; «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι (οι στρατιώτες) θα τον συνοδεύσουν έξω από τον Λευκό Οίκο» ήταν η απάντησή του. Ποιος θα περίμενε ποτέ να ακούσει μια τέτοια απάντηση από πολιτικό της πιο ισχυρής χώρας του πλανήτη; Λευκός Οίκος, στρατιώτες και άρματα μάχης στους δρόμους; Αλλά θα είναι προφανώς για να προστατευθεί η αμερικανική Δημοκρατία. Εχω την αίσθηση ότι στην Αμερική θα τα δούμε όλα. Φανταστείτε σε ποιο έσχατο σημείο έφτασαν. Εκαναν... παρατήρηση στην υπερδύναμη για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Μόσχα και το Πεκίνο αλλά και ο μεγάλος «προστάτης» της Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν. Και ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί είναι αυταρχικοί ηγέτες, στους οποίους θέλει να μοιάσει ο κ. Τραμπ. Ας μην έχουμε αμφιβολία.

Η αντίδρασή του στην πιθανή ήττα είναι θέμα ευρύτερης συζήτησης, που θυμίζει και την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Αρκετοί σοβαροί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Μόσχα έδωσε το προεδρικό έπαθλο στον κ. Τραμπ. Υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι δεν κέρδισε ο σημερινός πρόεδρος, αλλά έχασε η Χίλαρι Κλίντον. Πιστεύω πως είναι ένα «μείγμα» και των δύο τοποθετήσεων. Ο δρόμος προς τις προεκλογικές εκλογές θα είναι σίγουρα «κόλαση».

ΗΠΑGeorge FloydεκλογέςΝτόναλντ Τραμπ