Απόψεις|18.12.2018 15:52

Οι τρεις μάγοι και οι βόμβες

Ευάγγελος Χεκίμογλου

«Ναι» απάντησε ο Μελχιόρ. «∆εν θυµάσαι που περάσαµε από εδώ πέρυσι;». «Από εδώ ή από άλλο δρόµο;» ρώτησε ο Γασπάρ. «Από δω, σίγουρα» είπε ο Μελχιόρ. «Εδώ βάζουν τη βόµβα τα Χριστούγεννα. Να το Εφετείο όπου την έβαλαν πέρυσι. ∆εν θυµάστε που, όταν ξεκολλήσαµε από το µποτιλιάρισµα στη λ εωφόρο Αλεξάνδρας, έλεγαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς;».

«Αυτά παθαίνεις εάν πουλάς τις καµήλες και παίρνεις αυτοκίνητο» σχολίασε ο Γασπάρ. «Λάθος κάνεις, Μελχιόρ» είπε ο Βαλτάσαρ. «Τη βόµβα την έβαλαν παρακάτω, στο υπουργείο Εργασίας. ∆εν θυµάστε πρόπερσι που, όταν επιτέλους φτάσαµε στην Οµόνοια, τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα για τα Φώτα;».  «Και οι δυο σας κάνετε λάθος» είπε ο Γασπάρ. «Τη βόµβα την έβαλαν στον Σύνδεσµο Βιοµηχάνων, κοντά στο Σύνταγµα». «Κι εσύ κάνεις λάθος» είπε ο Βαλτάσαρ. «Αυτό έγινε το 2015. Γέρασες και δεν θυµάσαι καλά». «Τελικά, όλοι κάνουµε λάθος» αναγνώρισε ο Μελχιόρ.

«Κάθε χρόνο βάζουν τη βόµβα σε διαφορετικό µέρος. Πώς θα βρούµε τώρα τη φάτνη;». «Τα αστέρια ήταν πιο σίγουρα από τις βόµβες» παραδέχθηκε ο Βαλτάσαρ. «Μήπως να δοκιµάσουµε φέτος το GPS;» αναρωτήθηκε ο Γασπάρ. «Το δοκίµασα», είπε ο Μελχιόρ, «αλλά τα GPS δεν δουλεύουν σήµερα, λόγω κάποιου γεγονότος». «Ακούστε» τους διέκοψε ο Βαλτάσαρ. «Το ραδιόφωνο λέει ότι η βόµβα τοποθετήθηκε σε έναν τηλεοπτικό σταθµό, στη λεωφόρο Ποσειδώνος».

«Μήπως να πάµε εκεί;» πρότεινε ο Βαλτάσαρ. «Μήπως από εκεί οδηγεί προς τη φάτνη;». «Τρελός είσαι;» ρώτησε ο Γασπάρ. «Οι δρόµοι θα είναι κλειστοί και θα βρεθούµε πάλι µποτιλιαρισµένοι». «Πάλι δεν θα το προλάβουµε το βρέφος» είπε µελαγχολικά ο Βαλτάσαρ. «Ισως το βρέφος να µεγάλωσε πια» είπε ο Μελχιόρ. «Ισως να είναι νέος και να ψάχνει για δουλειά. Ισως να είναι γέρος και να του µείωσαν τη σύνταξη».

«∆εν µοιράζουµε καλύτερα τα δώρα στους φτωχούς;» πρότεινε ο Βαλτάσαρ. «Αυτό θα ήθελε και το βρέφος». «Βλέπω εκεί πέρα κάτι άστεγους» είπε ο Γασπάρ. «∆εν έχουµε όµως τρόφιµα, παρά µόνον σµύρνα, λιβάνι και χρυσό». «Μην ανησυχείς, η Αθήνα είναι γεµάτη ενεχυροδανειστήρια» παρατήρησε ο Βαλτάσαρ. «Και δεν ξέρω για τη σµύρνα, αλλά όση ώρα µιλάµε ο χρυσός ανέβηκε τρία σεντ»

Χριστούγεννα