Απόψεις|18.12.2018 14:57

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήθελε να τα πει όλα...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Με το που άκουσα ότι κατατέθηκε νοµοσχέδιο για το Μεταναστευτικό ήταν σαφές ότι στήθηκε «πεδίον δόξης λαµπρόν» για τον τοµεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν∆.
Υπέθεσα επίσης ότι αυτό το νοµοσχέδιο θα έχει µέτρα επείγοντα. Βλέπετε, το Μεταναστευτικό µπορεί να το έχει ξεχάσει κάπως η ελληνική ειδησεογραφία. Οµως η απελπισία των ανθρώπων που οι πόλεις τους βοµβαρδίζονται δεν είναι απαραίτητο να συµβαδίζει µε τα ελληνικά µιντιακά «γούστα». Για τον λόγο αυτό συνεχίζουν να καταφεύγουν εδώ οδηγώντας σε νέες «απευθείας συµβάσεις» και «αναθέσεις» για καταλύµατα, διατροφή και τόσα άλλα.

Ετσι λοιπόν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε κάθε ευκαιρία: Να µιλήσει για όσα «σκάνδαλα», «διασπάθιση δηµόσιου χρήµατος» και «αδιαφάνεια» τραβούσε η ψυχή του. Ούτως ή άλλως µε τον χαµό που γίνεται οτιδήποτε µπορεί να έχει βάση, και αν δεν έχει, είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Οµως όχι. ∆εν του έφτανε αυτό. ∆ήλωσε ανήσυχος διότι οι πρόσφυγες µέχρι να γίνουν οι διαδικασίες που προβλέπονται στο διεθνές δίκαιο µένουν πολύ καιρό στην Ελλάδα. Ποιο είναι το πρόβληµα; Οπως δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, το ότι ο πρόσφυγας «θα κάνει οικογένεια, θα αποκτήσει άλλες σχέσεις». Σε αυτό το σηµείο καλύτερα να µην αναλύσω περισσότερο τους «φόβους» του τοµεάρχη της Ν∆. Για το δικό του καλό.

Πάµε παρακάτω: Μάθαµε από τον Μ. Βαρβιτσιώτη πως «η Ευρώπη δεν είναι ελεύθερος χώρος, η πολιτική των ανοιχτών συνόρων πέθανε». Πως -κακώς και κάκιστα- δεν γυρίζουµε τους πρόσφυγες πίσω αµέσως. Αυτό «οδήγησε στο να στηθούν στην Ευρώπη παντού τοίχοι, φράχτες παντού». Επίσης ότι η είσοδος προσφύγων στην Ελλάδα «έχει ξεσηκώσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ισως πρέπει να πληροφορήσουµε τον Μ. Βαρβιτσιώτη ότι ο Ορµπαν στην Ουγγαρία µάλλον δεν περίµενε την Ελλάδα για να αποκτήσει τις εθνικιστικές του απόψεις. Επίσης ότι στην ίδια χώρα όντως οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί. Οχι όµως για τους µετανάστες. Εναντίον του «νόµου των σκλάβων».

Εναντίον της εργασιακής µεταρρύθµισης Ορµπαν που καταργεί κάθε έννοια συλλογικής σύµβασης και επιτρέπει στους εργοδότες 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης κάθε χρόνο. Προφανώς γιατί η ξενοφοβία πάει πακέτο µε τέτοιου είδους νόµους. Από αυτούς που δηµιουργούν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.

Κατανοούµε πλήρως τη διάθεση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να παίξει τον δικό του ρόλο στο κλίµα πόλωσης των ηµερών. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι θέσεις της Ν∆ για το Μεταναστευτικό δεν είναι το δυνατό της σηµείο. Ιδίως όταν τονίζονται οι ιδεολογικές τους ρίζες και σίγουρα όχι όταν επιθυµεί να απευθυνθεί σε δηµοκρατικά και προοδευτικά ακροατήρια.

Για τους υπόλοιπους έχει «δώσει στίγµα» ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής. Οταν έθεσε ως όρο για να συγκυβερνήσει µε τη Ν∆ την «απέλαση όλων των λαθροµεταναστών και όποιος µπαίνει στη χώρα να είναι παράνοµος».

Νέα ΔημοκρατίαΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης