Απόψεις|19.12.2018 14:34

5+1 σχόλια για το χτύπηµα στον ΣΚΑΪ

Χρήστος Μαχαίρας

1. Η βοµβιστική επίθεση είναι απολύτως καταδικαστέα. ∆εν χωρούν ούτε αστερίσκοι ούτε «ελαφρυντικά». Και είναι κέρδος για τη δηµοκρατία και το επίπεδο του πολυτραυµατία πολιτικού πολιτισµού µας το γεγονός ότι όλα τα κόµµατα του δηµοκρατικού τόξου έσπευσαν να την αποδοκιµάσουν µε σχεδόν ταυτόσηµο τρόπο, συγκροτώντας ένα ευρύ δηµοκρατικό µέτωπο.

2. Η προσπάθεια ορισµένων πολιτικών προσώπων να αξιοποιήσουν τη βοµβιστική επίθεση για να επιβεβαιώσουν το αφήγηµά τους επιφέρει ένα επιπλέον πλήγµα στην ήδη χαµηλή ποιότητα πολιτικής αντιπαράθεσης. Το γεγονός ότι ο συγκεκριµένος τηλεοπτικός σταθµός ασκεί αυστηρή κριτική στην παρούσα κυβέρνηση και ότι η κυβέρνηση τον καταγγέλλει για µονοµέρεια δεν µπορεί να θεωρείται στοιχείο που ενθαρρύνει οποιαδήποτε οµάδα να εκδηλώσει τροµοκρατική επίθεση, λες και οι δράστες τέτοιου τύπου ενεργειών επιλέγουν στόχους αφού πρώτα ακούσουν δελτίο ειδήσεων.

3. Θα ήταν µοιραίο σφάλµα η τροµοκρατική επίθεση να ενσωµατωθεί στη δηµόσια αντιπαράθεση και να αποτελέσει σηµείο πολιτικής τριβής, επαναφέροντας στην πολιτική ζωή αχρείαστες πολώσεις και άχρηστους διχασµούς. Στην περίπτωση της τροµοκρατίας δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραµµές. Αν το ενιαίο µέτωπο σπάσει και η βοµβιστική επίθεση «εργαλειοποιηθεί», τότε το µόνο που θα έχουµε καταφέρει θα είναι να βάλουµε την τροµοκρατία από την πίσω πόρτα στη δηµόσια σκηνή.

4. Η άσκηση κριτικής για τον τρόπο που κάνουµε τη δουλειά µας µπορεί να είναι άδικη, επιλεκτική, να υπακούει σε κοµµατικές ή άλλες σκοπιµότητες, αλλά σε συνθήκες δηµοκρατίας και πολυφωνίας δεν µπορεί ούτε να αποκρούεται ούτε να αντιµετωπίζεται ως προσπάθεια φίµωσης των ΜΜΕ. Ο χώρος της δηµοσιογραφίας όπως κρίνει, κρίνεται. 

5. Είναι αλήθεια ότι το τοξικό κλίµα που επικρατεί, προσθέτει ένταση στην επιβαρυµένη από ακραίες αντιπαλότητες πολιτική σκηνή και διχοτοµεί τον δηµόσιο χώρο σε όλα τα επίπεδα. Για να γυρίσουµε σελίδα δεν αρκούν ούτε οι ευχές ούτε οι κατάρες. Χρειαζόµαστε ένα νέο περιβάλλον δηµόσιας αντιπαράθεσης, απαλλαγµένο από τις άγονες κόντρες κοµµάτων – τηλεοπτικών σταθµών και τις δαιµονοποιήσεις πολιτικών απόψεων.

6. Υπό το φως όσων συνέβησαν στο Φάληρο και προ της ανάγκης να απαλλαγεί η δηµόσια ζωή από περιττές και σε µεγάλο βαθµό αποπροσανατολιστικές πολώσεις, είναι ανάγκη να δοθεί τέλος στις βεντέτες που εγκλωβίζουν την πολιτική ζωή. Το εµπάργκο της κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ, όπως και το αντίστοιχο της Νέας ∆ηµοκρατίας στην ΕΡΤ, θα πρέπει να αρθούν άµεσα ως αµοιβαία χειρονοµία καλής θέλησης και ως έµπρακτη απόδειξη ότι η πολιτική τάξη της χώρας δεν είναι προορισµένη να πολεµάει µόνο στα χαρακώµατα µιας διαρκούς αναµέτρησης.

τρομοκρατίαβόμβα ΣΚΑΪ