Απόψεις|05.07.2020 16:16

Μητσοτάκης και Ερντογάν

Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου

Με μια ουσιαστική κίνηση ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέφεραν το πλαίσιο της καλής γειτονίας, της κατανόησης και της διπλωματίας σε ένα επίπεδο που κρατάει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Πολλοί έστρεψαν την προσοχή τους σε αυτήν την εξέλιξη, διότι σημαντικά συμφέροντα επικεντρώνονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα κλειδιά της περιοχής τα κρατάνε όλοι οι δικαιούχοι, αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν «λοκομοτίβα» ανάπτυξης στην περιοχή και κανένας δεν αμφισβητεί την πολιτική σημασία τους. Οταν ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών αλλά και η ήπια ημερήσια διάταξη της συνομιλίας τους, όλοι καταλάβαμε πόσο σημαντικό ήταν αυτό το πολιτικό βήμα. Το περιμέναμε από καιρό. Βλέπαμε ότι η τουρκική πολιτική άγγιξε τα όρια της ανοχής μας, καθώς και αυτά της διεθνούς κοινότητας. Η λεκτική ένταση εκ μέρους της Τουρκίας δεν μας εμποδίζει να διαπιστώσουμε ότι πίσω από τη βιτρίνα εξελίσσεται ένα άλλο σενάριο πολλών συμφερόντων, που οδηγεί σε κινήσεις μικρής εκτόνωσης, ώστε ο γείτονας, ο σύμμαχος, ο μελλοντικός εταίρος να διατηρήσει το πολιτικό του προφίλ. Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, τα συμφέροντα του χώρου στον οποίο κινούνται η Ελλάδα και η Τουρκία προσβλέπουν σε διεύρυνση συνεργασιών, αλλά με σεβασμό στο πλαίσιο και στις αρχές που εξασφαλίζουν τις επιδιώξεις τους, χωρίς να διαταράσσονται η διεθνής σταθερότητα και το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα.

Μέσα σε αυτήν τη διεθνή πραγματικότητα, οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Τουρκία αξίζει να αξιολογήσουν θετικά την πολιτική κίνηση των δύο ηγετών. Κανένας δεν περιμένει να σταματήσει άμεσα η χρήση του ακραίου πολιτικού λόγου για εσωτερική κατανάλωση, ούτε η προβολή της στρατιωτικής ισχύος για επεκτατικές τουρκικές προκλήσεις.

Αναμενόμενες και απαραίτητες οι σαφέστατες διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας, όπως διατυπώθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εκλεγμένοι από τους λαούς ηγέτες, που οφείλουν να οδηγούν τις χώρες τους στην ευημερία, άλλαξαν με μία τηλεφωνική επικοινωνία τους «όρους εμπλοκής». 

Επανέφεραν στο τραπέζι την ενεργή διπλωματία και στέλνουν στα μετόπισθεν μιλιταριστές και πολεμοκάπηλους. Αυτήν την καλά προετοιμασμένη πολιτική οφείλουν να υπηρετήσουν άμεσα και με συνέπεια χωρίς δεύτερες σκέψεις όλοι οι υπουργοί και οι συνεργάτες που έχουν επιλεγεί από τον πρωθυπουργό για να υλοποιήσουν την εντολή του.

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν